05:36 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τις αντιλήψεις των Ελλήνων γύρω από το μεταναστευτικό στη χώρα μας αποτυπώνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Έρευνα για το μεταναστευτικό και το πώς διαμορφώνεται η κοινή γνώμη γύρω από αυτό πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, στο πλαίσιο του προγράμματος «CIAK Μigraction».

Στόχος της έρευνάς που διενήργησε η εταιρεία Ipsos (στην Ελλάδα σε συνεργασία με την ActionAid) είναι να διερευνηθούν οι αντιλήψεις και τα στερεότυπα των πολιτών των τεσσάρων αυτών χωρών αναφορικά με τη μετανάστευση.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτήθηκαν 1.000 άτομα ηλικίας 18-70 ετών, κατά το χρονικό διάστημα 27 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2019.

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, το 6% είναι θετικά διακείμενο απέναντι στη μετανάστευση,  το 29% πιστεύει ότι δεν είχε κάποια επίδραση, ενώ το 64% δήλωσε ότι η μετανάστευση είχε αρκετά ή πολύ αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα.

Παράλληλα, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (70%) θεωρεί σημαντικό τον σεβασμό στις παραδόσεις και στις συνήθειες των μεταναστών, αν δεν παραβιάζουν το νόμο, και το 13% θεωρεί ότι η μετανάστευση έχει θετική επίδραση στην πολιτιστική ζωή της χώρας.

Στην ίδια έρευνα, το 56% των Ελλήνων θεωρεί ότι η μετανάστευση διχάζει την κοινωνία και την χαρακτηρίζουν αρνητική για τη χώρα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους μετανάστες και την απασχόληση

Οι Έλληνες σε ποσοστό 74% συμφωνούν ότι υπάρχει συχνή εκμετάλλευση των μεταναστών στην ελληνική αγορά εργασίας, επίσης το 68% εκτιμά ότι οι μετανάστες συχνά απασχολούνται σε επαγγέλματα, με τα οποία οι Έλληνες δεν θέλουν πια να ασχοληθούν ενώ το 74% σημειώνει ότι η αγορά εργασίας πρέπει να αναγνωρίσει τις δεξιότητες και τα προσόντα τους.

Ωστόσο, την ίδια ώρα το 59% των πολιτών πιστεύει ότι λόγω των μεταναστών οι Έλληνες δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν εργασία ενώ το 55% εκτιμά ότι οι εταιρείες οφείλουν να δίνουν προτεραιότητα στους Έλληνες εργαζόμενους όταν προσλαμβάνουν προσωπικό.

Όσον αφορά στην πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες πρόνοιας, το 53% πιστεύει ότι υπάρχει κάποιου είδους ανταγωνισμού με τους μετανάστες, καθώς θεωρούν ότι τους δίνεται «προτεραιότητα» σε σχέση με τους Έλληνες στην πρόσβαση υπηρεσιών.

Αυτή η πεποίθηση είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη στις ηλικιακές ομάδες 35-54 ετών και στις οικογένειες με ανήλικα παιδιά και συγκεκριμένα σε ποσοστό 65%)

Οι φόβοι και οι αντιλήψεις των Ελλήνων για τους μετανάστες

Βασικό ρόλο στην αύξηση του φόβου των Ελλήνων απέναντι στους μετανάστες φαίνεται ότι παίζουν παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια καθώς οι περισσότεροι ανησυχούν για την πιθανή παρουσία τρομοκρατών μεταξύ των μεταναστών. Μάλιστα το 42% εκτιμά ότι τα περισσότερα εγκλήματα διαπράττονται από αλλοδαπούς.

Ωστόσο, παρά τους παραπάνω φόβους το 63% είναι θετικά διακείμενο απέναντι στους πρόσφυγες και υποστηρίζει το δικαίωμα υποδοχής ενώ το 40% ήταν αυτό που δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πια να δεχθεί άλλους μετανάστες και ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα .

Το 72% αναγνωρίζει ότι οι πρόσφυγες διαφέρουν από τους άλλους μετανάστες, γιατί είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και το 49% διαφωνεί με το να στέλνονται πίσω στη Λιβύη τα σκάφη με τους πρόσφυγες και μετανάστες από όλη τη Μεσόγειο.

Πώς κρίνουν την ανταπόκριση των θεσμών στο μεταναστευτικό

Αυστηρά έκριναν οι πολίτες τις κινήσεις της πολιτείας απέναντι στο ζήτημα,

Μόνο το 38% θεωρεί την κυβέρνηση αποτελεσματική, ενώ το 33% θεωρεί αποτελεσματικές τις ΜΚΟ. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτιμάται θετικά από μόνο το 13% των πολιτών.

Τέλος, σε σχέση με τον τρόπο που τα βασικά εθνικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν το θέμα στην Ελλάδα οι γνώμες διαχωρίζονται σε τρεις περίπου ισομεγέθεις ομάδες.

Πρώτον, υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται υπερβολικά με το θέμα (32%).

Δεύτερον, όσοι πιστεύουν ότι δίδεται η δέουσα σημασία στο θέμα (33%).

Τρίτον, όσοι πιστεύουν ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν ασχολούνται αρκετά (26%).

Ακόμη η εμπιστοσύνη απέναντι στα ΜΜΕ και στην ακρίβεια τους στις ειδήσεις για τους μετανάστες είναι εξαιρετικά χαμηλός και οι θετικά διακείμενοι δεν ξεπερνούν το 13%.

Tags:
έρευνα, δημοσκόπηση, Ελλάδα, Έλληνες, μετανάστης, παράνομη μετανάστευση, μεταναστευτικό, μετανάστευση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK