11:09 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στον Αυστριακό συγγραφέα Πέτερ Χάντκε απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2019 ενώ για το 2018 απονεμήθηκε στην Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ.

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ από την Πολωνία πήρε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2018 ενώ για το 2019 βραβεύεται ο Αυστριακός συγγραφέας Πέτερ Χάντκε.

Να σημειωθεί πως πέρυσι η Ακαδημία των Νόμπελ δεν απένειμε Νόμπελ Λογοτεχνίας γι' αυτό φέτος για το 2018 αποφασίστηκε να δοθεί το βραβείο στην Πολώνη Όλγκα Τοκάρτσουκ.

Πέρυσι και για πρώτη φορά μετά από και 63 χρόνια, δεν απονεμήθηκε το συγκεκριμένο Νόμπελ μετά από σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε στους κόλπους της Ακαδημίας.

Ο Χάντκε, σύμφωνα με την Ακαδημία, τιμάται «για την επιρροή του έργοy του που με τη γλωσσολογική επινοητικότητα ανακαλύπτει το εύρος και την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας».

Ο Πέτερ Χάντκε γεννήθηκε το 1942 στην Αυστρίας, από μητέρα σλοβενικής καταγωγής και πατέρα Γερμανό στρατιώτης. Ξεκίνησε νομικές σπουδές στο Γκρατς, τι οποίες διέκοψε το 1966, όταν δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Σφήκες». Έχει δημοσιεύσει δεκάδες μυθιστορήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα.

Παράλληλα, η Τοκάρτσουκ βραβεύεται «για μια αφηγηματική φαντασία που με εγκυκλοπαιδικό πάθος αναδεικνύει το να ξεπερνάς τα όρια ως τρόπο ζωής».

Η Όλγκα Τοκάρτσουκ γεννήθηκε το 1962. Εργάστηκε ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια το 1989 δημοσίευσε την πρώτη της ποιητική συλλογή. Έχει γράψει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων ενώ σε έργα της βασίστηκαν θεατρικά κείμενα και κινηματογραφικά σενάρια. Έχει τιμηθεί τέσσερις φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Βραβείο Nike, και έχει λάβει πλήθος ευρωπαϊκών διακρίσεων.

 

Tags:
απονομή, συγγραφέας, Νόμπελ Λογοτεχνίας, Βραβείο Νόμπελ, νόμπελ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK