02:05 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
101
Βρείτε μας

Δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες για την «τουρκική μειονότητα» στα Δωδεκάνησα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τα «προβλήματα» της «τουρκικής μειονότητας που ζει στα Δωδεκάνησα» τέθηκαν επί τάπητος σε  συμπόσιο που διοργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και καλύφθηκε από τουρκικά ΜΜΕ.

Δημοσιεύματα στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu παρουσιάζουν τα ζητήματα που τέθηκαν στο συμπόσιο και μεταξύ αυτών είναι περιουσιακά στοιχεία της «τουρκικής μειονότητας» (Βακούφια) που έχουν πουληθεί ή εξαφανιστεί, καθώς και αλλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «Τούρκοι μουσουλμάνοι» των Δωδεκανήσων, όπως είναι η εκμάθηση της γλώσσας τους, η άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και άλλα.

«Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται», είναι ο τίτλος ενός εκ των δημοσιευμάτων στο πρακτορείο Anadolu για το επίμαχο συμπόσιο. Το άρθρο, επικαλούμενο ομιλητή στο συμπόσιο, αναφέρει ότι περίπου το 90% των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών στα Δωδεκάνησα έχει εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

«Το 90% των ιδιοτήτων των Βακουφίων στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί. Υπήρχαν περίπου 400 ιδιότητες Βακουφίων και τώρα υπάρχουν μόνο 40», δήλωσε, μιλώντας στο συμπόσιο, ο Αμπντουλάχ Ερέν, επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων του Εξωτερικού, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι ιδιοκτησίες Τούρκων έχουν πουληθεί και ορισμένες φορές σε χαμηλότερες τιμές από την αγοραία αξία.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στα νησιά των Δωδεκανήσων ζουν περίπου 6.000 άνθρωποι της «τουρκικής-μουσουλμανικής μειονότητας».

Ο Ερέν πρόσθεσε ότι λίγοι Τούρκοι φοιτητές από τα Δωδεκάνησα εγγράφηκαν σε τουρκικά πανεπιστήμια μέσω του προγράμματος υποτροφιών, αλλά φέτος οι υποτροφίες επεκτάθηκαν σε μαθητές νησιών και προέβλεψε ότι ο αριθμός των φοιτητών θα αυξηθεί.

Το άρθρο μεταφέρει επίσης τα όσα είπε και ο Μουσταφά Καϊμακτσί, επικεφαλής της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των Τούρκων της Ρόδου, της Κω και των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι η Δυτική Θράκη ήταν η μόνη περιοχή της Ελλάδας όπου ζουν Τούρκοι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, σε Ρόδο και Κω ζουν χιλιάδες άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι και Μουσουλμάνοι.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα των Τούρκων στα νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο Καϊμακτσί δήλωσε ότι οι «Τούρκοι των Δωδεκανήσων» αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σχετικά με το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, τη θρησκευτική ελευθερία και άλλα δικαιώματα

Πρόσθεσε ακόμη ότι σχολεία για Τούρκους στα Δωδεκάνησα έκλεισαν τη δεκαετία του ’70 και η Ελλάδα σταμάτησε να τους αποκαλεί «Τούρκους» αλλά πλέον τους αποκαλούσε Έλληνες μουσουλμάνους.

«Σήμερα, τα παιδιά των Τούρκων των Δωδεκανήσων στερούνται του δικαιώματός τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα», υποστήριξε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Δήλωσε, επίσης, ότι «οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Αν αυτή η πολιτική αφομοίωσης δεν σταματήσει, σύντομα, θα πάψουμε να ακούμε για τους Τούρκους στα Δωδεκάνησα».

Στο συμπόσιο μίλησε και ο Γκόστα Τοφτ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) που όπως είπε είναι επίσης μέλος της γερμανικής μειονότητας της Δανίας. «Για μας είναι φυσικό να έχουμε δίγλωσσα σχολεία μειονοτήτων... τα οποία χρηματοδοτούνται από το κράτος της Δανίας», είπε.

«Τα Βακούφια λεηλατήθηκαν, καταστράφηκαν και έλιωσαν σαν κερί»

Στο θέμα του συμποσίου επανήλθε και με επόμενο δημοσίευμα το Anadolu, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά, δηλώσεις άλλων ομιλητών. «Οι Τούρκοι στα Δωδεκάνησα της Ελλάδας αγωνίζονται να υπάρξουν», τιτλοφορείται το άρθρο, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό για «μειονότητα περίπου 6.000 Τούρκων-μουσουλμάνων» που ζουν στα Δωδεκάνησα.

Ο δημοσιογράφος Μπαχαντίρ Σελίμ Ντιλέκ αναφέρθηκε στα προβλήματα των Τούρκων των Δωδεκανήσων, σημειώνοντας ότι τα Βακούφια στα νησιά λειτουργούν ως «κόλλα» που κρατά ενωμένη την τουρκική κοινότητα και προστατεύει την ύπαρξη, τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις τους.

«Ωστόσο, τα Βακούφια λεηλατήθηκαν, καταστράφηκαν και έλιωσαν σαν κερί», δήλωσε.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος υποστήριξε ότι η Ελλάδα «καταστρέφει πολύ συνειδητά» τα Βακούφια, παραχωρώντας τον έλεγχό τους σε ανθρώπους κοντά ελληνική κυβέρνηση που πωλούν τις ιδιοκτησίες.

Είπε ακόμη ότι ορισμένα από τα οθωμανικά αρχιτεκτονικά μνημεία στα Δωδεκάνησα διατηρήθηκαν από το ελληνικό κράτος αλλά η αποκατάσταση άλλαξε την «πρωτότυπη ταυτότητα» αυτών των κτιρίων, κάτι που έγινε συνειδητά από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο, στα Δωδεκάνησα υπήρχαν περίπου 400 Βακούφια και πλέον μόνο 40 καθώς το 90% είτε πωλήθηκαν είτε εξαφανίστηκαν.

«Μετά από μία ή δύο γενιές, θα αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να μην μπορούμε να μιλάμε για μια τουρκική ύπαρξη», δήλωσε ο Ντιλέκ.

Ανάλογες ήταν και οι παρατηρήσεις του καθηγητή Ναζίφ Μαντετζί, του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Yasar που υποστήριξε ότι τα Βακούφια είναι σύμβολα που βοηθούν τους ανθρώπους να θυμούνται ποιοι είναι. «Στην πραγματικότητα, αποτελούν μέρος της ταυτότητάς τους», δήλωσε.

Tags:
Μουσουλμανική Μειονότητα Θράκης, μειονότητα, Τουρκία, συμπόσιο, Κως, Ρόδος, Δωδεκάνησα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK