06:45 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αλεξάντερ Βίνικ (58)
0 0 0
Βρείτε μας

Η μητέρα του Αλεξάντερ Βίνικ μιλάει στο Sputnik για την πρώτη συνάντηση με τον γιο της, μετά τη σύλληψη του στην Ελλάδα. Τι δηλώνει για την ελληνική δικαιοσύνη,

Για την πρώτη συνάντηση με τον γιο της, Αλεξάντερ Βίνικ, μετά τη σύλληψή του στην Ελλάδα, μιλάει η μητέρα του Ρώσου κρατούμενου, Βέρα Βίνικ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Sputnik.

«Η σύλληψη του Αλεξάντερ Βίνικ στην Ελλάδα ήταν καταστροφική για όλη την οικογένεια. Mόνο η στήριξη και η συμπαράσταση βοήθησαν την οικογένεια να επιβιώσει», σπεύδει να δηλώσει, μεταξύ άλλων.

Ο Βίνικ συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κατηγορία για «ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος, ύψους από 4 έως 9 δισ. δολάρια, μέσω Bitcoin.

Μάλιστα, εξακολουθεί να κρατείται, χωρίς δικαστική απόφαση, παρότι η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την προφυλάκιση για διάστημα, μεγαλύτερο των 18 μηνών.

Η κα Βέρα βρίσκεται στην Ελλάδα, προκειμένου να συναντήσει τον γιο της - για πρώτη φορά από την ημέρα της σύλληψής του.

«Είδα τον Αλεξάντερ Βίνικ για πρώτη φορά μετά τη σύλληψη του. Φαίνεται χλωμός και αρκετά γερασμένος. Κρατιέται όμως. Είναι πολύ δυνατός, πάντα ήταν δυνατός, από μικρό παιδί. Ποτέ δεν είχαμε προβλήματα μαζί του. Μόνος του διάβαζε. Μόνος του έμαθε ξένες γλώσσες, υπολογιστή. Εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε καν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά την ίδια, ο Αλεξάντερ Βίνικ έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.

«Ήταν πολύ σιωπηλός από τη φύση του. Το πήρε από τον πατέρα του. Και σήμερα μου έκανε πολύ εντύπωση επειδή ξεκίνησε να μιλάει. Μιλήσαμε για πολλά πράγματα. Για τα παιδιά του, για τη Σάνετσκα (σ.σ. σύζυγος του Βίνικ)» συμπληρώνει.

«Συνελήφθη μπροστά στα παιδιά του»

Τονίζει δε, ότι κανείς από την οικογένεια δεν περίμενε ποτέ να συλληφθεί ο Αλεξάντερ. Τα παιδιά του από τότε έχουν σταματήσει να χαμογελούν και η σύζυγος του έχει αρρωστήσει σοβαρά. Ο Βίνικ, άλλωστε, συνελήφθη μπροστά στα μάτια των παιδιών του, τα οποία το 2017 ήταν ηλικίας τριών και έξι ετών.

«Πέθανα την ημέρα που ο γιος μου συνελήφθη. Έπαθα σοκ και δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω. Είναι σαν να βλέπω μια ταινία τρόμου και να είμαι και εγώ μέσα σ’ αυτήν. Μετά απ’ όλα αυτά, τα παιδιά μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν να χαμογελούν ξανά. Πριν δεν χαμογελούσαν καθόλου. Δεν μπορούσαν να κοιμηθούν, έτρεμαν και φώναζαν συνεχώς. Όλη η φρίκη έγινε μπροστά στα μάτια τους και τους φαινόταν ότι θα συλληφθούν και αυτά» ισχυρίζεται η κα Βέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υποστηρίζει ότι «τα παιδιά συνέχεια ρωτάνε πότε θα επιστρέψει ο μπαμπάς».

«Είναι πολύ δύσκολο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, για ποιο λόγο συνελήφθη. Ζούμε τώρα με τη σύνταξη τη δική μου και του συζύγου μου. Και κάποιοι φίλοι μας μας βοηθούν» συνεχίζει.

Ειδική αναφορά κάνει και στη νύφη της, δηλαδή τη σύζυγο του Αλεξάντερ Βίνικ. «Είναι πολλή έξυπνη και όμορφη. Πάντα έκαναν σεμνή ζωή».

Και επαναλαμβάνει: «Ο Αλεξάντερ (σ.σ. Βίνικ) πάντα βοηθούσε τους συγγενείς μας, εφόσον είχε χρήματα. Ο γιος μου ποτέ δεν λέει ψέματα. Ποτέ δεν κρίνει ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο για εμάς τώρα».

«Μας σκότωσαν όλους»

Ερωτηθείσα αν μπορεί να εξηγήσει τον λόγο που ο γιος της κρατείται στη φυλακή, η ίδια απαντάει αρνητικά.

«Επειδή είναι από τη Ρωσία; Μόνο αυτό. Τα πάντα συνδέονται με τις εκλογές (σ.σ. του Προέδρου των ΗΠΑ). Πολλά παιδιά φυλακίστηκαν και εστάλησαν στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια κάποιων τρίτων χωρών. Δεν φτάνουν οι κυρώσεις»

«Κανείς δεν νοιάζεται ότι άνθρωποι αυτοί έχουν οικογένειες. Ισοπέδωσαν την οικογένειά μου. Μας σκότωσαν όλους. Εάν η κυβέρνηση της Ελλάδος θέλει να εκδώσει τον γιο μου στις ΗΠΑ, τότε ας πάρει και εμένα και τα παιδιά του μαζί. Πώς θα ζήσουν τα παιδιά; Δεν έχω ιδέα» σημείωσε, παράλληλα..

Ξεκαθαρίζει δε, ότι «ο γιος μου δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την πολιτική». «Είχε την οικογένεια και τα παιδιά του. Δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο. Ήταν πολύ καλός πατέρας και σύζυγος».

Γιατί συνέβη αυτό στην Ελλάδα;

«Είναι άγια γη! Έχουμε κάποιους Έλληνες συγγενείς. Πώς σε μια τέτοια χώρα, όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι έρχονται να προσκυνήσουν τα ιερά μέρη, μπορούσε να συμβεί μια τέτοια παρανομία; Κρατούν στη φυλακή ένα άτομο μόνο για την ευχαρίστηση της Αμερικής. Τον κατηγορούν άδικα για κάποια δισεκατομμύρια. Αν είχαμε χρήματα, θα έδινα τα πάντα, θα πούλαγα τα πάντα! Είναι ανοησία. Τώρα μπορείτε να κατηγορήσετε τους Ρώσους για οτιδήποτε» απαντάει η κα Βέρα.

Δεν παραλείπει δε, να ευχαριστήσει τους Ρώσους διπλωμάτες, οι οποίοι βοηθούν πολύ την οικογένεια.

«Θέλω να πω ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας βοηθούν. Τους είμαι πολύ ευγνώμων για την υποστήριξή τους. Δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε χωρίς αυτή την υποστήριξη. Είναι πολύ δύσκολο, τόσο δύσκολο, που σχεδόν δεν έχουμε δύναμη».

Παρά την ταλαιπωρία του γιου της, η ίδια δεν κρατάει κακία σε κανέναν. «Και θέλω επίσης να πω ότι δεν κρατάω θυμό σε κανέναν. Ο Θεός θα κρίνει όλους και θα δώσει στον καθένα αυτό που του αξίζει. Δεν είμαι θυμωμένη με κανέναν, ούτε με την κυβέρνηση (σ.σ. της Ελλάδος), ούτε με τους ανθρώπους. Δεν φταίνε οι άνθρωποι».

Στις 6 Νοεμβρίου η νέα δικαστική μάχη

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Ρώσου κρατούμενου, Τιμοφέι Μουσάτοφ, μιλώντας στο Sputnik, αναφέρεται στις δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης.

«Το ελληνικό δικαστήριο στις 6 Νοεμβρίου θα εξετάσει το αίτημα για ακύρωση όλων των προηγούμενων αποφάσεων σχετικά με τον Αλεξάντερ Βίνικ».

Όπως υπενθυμίζει, μάλιστα, η υπερασπιστική «γραμμή» απαιτεί την κατάργηση των μέχρι στιγμής αποφάσεων (σ.σ. για παράταση της προφυλάκισης λόγω παρέλευσης του 18μηνου) λόγω της τροποποίησης της ελληνικής νομοθεσίας, κατά την οποία για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα πρέπει να… υπάρχει κάποιο θύμα.

«Τώρα η παρουσία του θύματος είναι απαραίτητη. Σ’ αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει όμως» διαμηνύει ο Μουσάτοφ.

«Το αίτημα για ακύρωση όλων των αποφάσεων που εκδόθηκαν προηγουμένως, έχει σοβαρή νομική βάση λόγω των αλλαγών στη νομοθεσία και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας»

Ωστόσο, όπως παρατηρεί, «αυτό το αίτημα είναι μάλλον αρκετά περίπλοκο για την ελληνική κυβέρνηση». «Γι΄ αυτό τον λόγο, η επιλογή των Ελλήνων είναι πολλή… ελληνική. Και είναι να μην αποφασίσουν τίποτα και να περιμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο».

Δεν παραλείπει, δε, να καταγγείλει την αλλαγή της σύνθεσης του δικαστηρίου.

«Η απόφαση ήταν να εξεταστεί η υπόθεση με την ίδια δικαστική σύνθεση. Όμως, αν οι δικαστές έπαιρναν κάποια απόφαση που δεν “έπρεπε”, κινδύνευαν οι ίδιοι. Έτσι, ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε να αποσυρθεί. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι. Αυτό ήταν πρωτοφανές» επισημαίνει ο Μουσάτοφ.

«Αρχικά προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν την εξέταση της υπόθεσης στο συμβούλιο δικαστών πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς τον Βίνικ και τους δικηγόρους του. Στη συνέχεια όμως αποφάσισαν να γίνει κανονική συνεδρίαση».

«Γνωρίζουμε ότι το γραφείο του Εισαγγελέα θέλει να δηλώσει ότι η υπόθεση είναι πέρα ​​από τη δικαιοδοσία των δικαστών του Αρείου Πάγου. Δεν θέλουν να γίνει η εξέταση της υπόθεσης σε καμιά περίπτωση»

Και αυτό, διότι «αν γίνει η εξέταση, θα πρέπει να ακυρωθούν οι προηγούμενες αποφάσεις (σ.σ. για παράταση της προφυλάκισης), λόγω των αλλαγών στη νομοθεσία».

«Υπάρχει δικαστική πρακτική στην Ελλάδα για την ακύρωση όλων των αποφάσεων. Κι αν υπάρξει διαφορετική απόφαση σε σχέση με τις προηγούμενες, το ζήτημα των διακρίσεων εις βάρος των Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα θα είναι εμφανές» συνεχίζει ο Μουσάτοφ.

Συνέντευξη Τύπου πριν τη δίκη

Τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, οι δικηγόροι και η μητέρα του Αλεξάντερ Βίνικ συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνο Αλεξανδρή.

«Η μητέρα ζήτησε να επιστρέψει ο γιος της στην πατρίδα του. Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε καταστροφική την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η οικογένεια του Βίνικ. Αλλά, διευκρίνισε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να σχολιάζει τις δικαστικές υποθέσεις» διαμηνύει ο Ρώσος δικηγόρος.

Μάλιστα, προαναγγέλλει τη διεξαγωγή συνέντευξης Τύπου, πριν τη σύγκληση του δικαστηρίου, προκειμένου το ελληνικό κοινό να ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι ΗΠΑ φέρονται να αξιώνουν από τον Βίνικ 100 εκατ. δολάρια για ξέπλυμα χρήματος

Παράταση κράτησης του Mr Bitcoin μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2020 αποφάσισε δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη

Θέμα:
Αλεξάντερ Βίνικ (58)

Σχετικά:

Υπόθεση Βίνικ: Πιέσεις από την αμερικανική πλευρά καταγγέλλει ο συνήγορος του Mr Bitcoin
Παράταση κράτησης του Mr Bitcoin μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2020 αποφάσισε δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη
Tags:
Άρειος Πάγος, δικαστήριο, δικαστήρια, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Δικαιοσύνη, Mr Bitcoin, Μr Bitcoin, Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK