20:29 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται το ζήτημα «σε συνθήκες μίνι κρίσης» και ότι το διάστημα των δύο μηνών δεν είναι αρκετό για να φανούν οι αλλαγές της πολιτικής.

Την πρόθεση της Ελλάδας να τονίσει στους εταίρους της στην Ε.Ε. ότι αποτελεί και δική τους υποχρέωση να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Σύμφωνα με τον υπουργό είναι αναγκαίο η Ε.Ε. να οργανώσει έναν «στιβαρό μηχανισμό επιστροφών» μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, ενώ χαρακτήρισε το ζήτημα «εξαιρετικά περίπλοκο και δύσκολο» στη βάση των διατάξεων του διεθνούς δικαίου.

Πρότεινε την παροχή κινήτρων από την Ε.Ε. στις χώρες προέλευσης που θα συνεργαστούν και κυρώσεις για όσες αρνηθούν.

Σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά, τονίζοντας στους εταίρους μας στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα αποτελεί το σύνορο της Ευρώπης και είναι δική τους υποχρέωση να προστατέψουν τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται το ζήτημα «σε συνθήκες μίνι κρίσης» και ότι το διάστημα δεν είναι αρκετό για να φανούν οι αλλαγές της πολιτικής.

Αναγνώρισε το βάρος που σηκώνουν τα συνοριακά νησιά τονίζοντας ότι «οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν θάρρος, φιλοξενία, ευγένεια, αλλά έφτασαν στα όριά τους και πρέπει να είμαστε δίπλα τους παίρνοντας ένα κομμάτι του βάρους».

Ζήτησε από τις κοινωνίες στην ηπειρωτική Ελλάδα να δείξουν «εθνική αλληλεγγύη».

Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος στην επερχόμενη σύνοδο της ΕΕ «να παίξει πιο αποφασιστικό ρόλο με την καταδίκη των πολιτικών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και να στείλει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά στη Συρία».

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσφυγες, μετανάστες, μεταναστευτικό, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK