18:04 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση και την ευχαριστιακή κοινωνία με την Ελληνική Εκκλησία, εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μνημονεύσει τον Επιφάνιο, επικεφαλής της νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία.

«Η απόφαση της Ελληνικής Εκκλησίας για την αναγνώριση της νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία, απειλεί ανοιχτά την Πανορθόδοξη Ενότητα» επεσήμανε ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, λίγο πριν την απόφαση για τη διακοπή της μνημόνευσης και της ευχαριστιακής κοινωνίας, σε περίπτωση που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μνημονεύσει τον Επιφάνιο, επικεφαλής της νέας εκκλησιαστικής δομής.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σήμερα, συνεδριάζουμε σε μια έκτακτη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την εξέταση των θεμάτων που έχουν προκύψει από την πανορθόδοξη ατζέντα σε σχέση με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μετά τις ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και περαιτέρω ενεργειών άλλων εκκλησιών».

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική ιστοσελίδα «romfeas», ο προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας διαμήνυσε, επίσης, ότι «τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν την απόφαση της Ελλαδικής Εκκλησίας, επηρεάζουν την ίδια την ουσία των διαχριστιανικών εκκλησιαστικών σχέσεων».

«Η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να λάβει μια απόφαση με πλήρη ευθύνη απέναντι στους πιστούς και κληρικούς της, αλλά και την διαφύλαξη της Πανορθόδοξης Ενότητας» κατέληξε, λίγο πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης από την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση του δικαιώματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να χορηγήσει αυτοκεφαλία και του δικαιώματος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να μνημονεύει τον Επιφάνιο - προκαθήμενο της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας - βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Η Εκκλησία της Ρωσίας συμφώνησε ότι, εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μνημονεύσει τον Επιφάνιο, τότε θα διακοπεί η μνημόνευση από τα Δίπτυχα, καθώς και η ευχαριστιακή κοινωνία.

Η Ιεραρχία της Ρωσικής Εκκλησίας έκανε λόγο για βιαστική και μονομερή αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καταλογίζοντάς του λάθος επιχειρήματα.

Επίσης, τόνισε ότι δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανία ήταν πάντα κανονική Εκκλησία στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η Ρωσική Εκκλησία σημείωσε ότι υπήρχε απουσία ομοφωνίας μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα, καθώς και ότι αγνοήθηκαν οι φωνές εκείνων που διαφωνούν.

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας

Το Σάββατο, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρά το αίτημα για αναβολή από επτά μητροπολίτες, αποφασίστηκε η αναγνώριση του δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα.

Τον περσινό Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είχε προκύψει μετά από λεγόμενη «ενωτική σύνοδο» στο Κίεβο με επικεφαλής τον Επιφάνιο. Η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έγινε με αμερικανική καθοδήγηση.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία. Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει σημειώσει πως πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Η απόφαση της Ιεραρχίας δεν σημαίνει τελική αναγνώριση της “νέας εκκλησίας” της Ουκρανίας»

Θεολόγοι σχολιάζουν το ουκρανικό αυτοκέφαλο: «Ντροπή στην Ιεραρχία, έρχεται σχίσμα»

Μητροπολίτες Κυθήρων και Πειραιώς: Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν αναγνώρισε την Ουκρανική Αυτοκεφαλία

Tags:
Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR), Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αντιοχείας, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ορθόδοξη εκκλησία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Πατριαρχείο Μόσχας, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ουκρανική εκκλησία, Ουκρανία, αυτοκεφαλία, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Κύριλλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK