ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
0 01
Βρείτε μας

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξουσιοδότησε τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, να μην μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο σε περίπτωση που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων.

Να απαγορεύσει το προσκύνημα στις επισκοπές της Ελληνικής Εκκλησίας εξετάζει η Εκκλησία της Ρωσίας, μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας για την αυτοκεφαλία της νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, η Εκκλησία της Μόσχας σχεδιάζει να επιβάλει «stop» στο προσκύνημα των επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των οποίων οι επικεφαλής αναγνωρίζουν τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε τη διακοπή της μνημόνευσης και της ευχαριστιακής κοινωνίας, εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μνημονεύσει τον Επιφάνιο, επικεφαλής της νέας εκκλησιαστικής δομής στην Ουκρανία.

Παράλληλα, αποφάσισε τον τερματισμό της προσευχής και της ευχαριστιακής κοινωνίας με τις επισκοπές που «εισήλθαν ή εισέλθουν σε κοινωνία» με τους αντιπροσώπους των ουκρανικών σχισματικών δομών.

«Δεν ευλογούμε ταξίδια προσκυνήματος σε επισκοπή, την οποία χειρίζονται οι συγκεκριμένοι επίσκοποι. Οι σχετικές πληροφορίες θα διανεμηθούν στους προσκυνητές και τα τουριστικά πρακτορεία των χωρών που απαρτίζουν την κανονική επικράτεια της εκκλησίας μας» καταλήγει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας εξουσιοδότησε τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο να μην μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο σε περίπτωση που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων.

Παράλληλα, η Ιεραρχία της Ρωσικής Εκκλησίας έκανε λόγο για βιαστική και μονομερή αναγνώριση της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καταλογίζοντάς του λάθος επιχειρήματα που ακολουθούν επακριβώς τη θέση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανία ήταν πάντα κανονική Εκκλησία στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η Ρωσική Εκκλησία σημείωσε, τέλος, ότι υπήρξε απουσία ομοφωνίας μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος για το επίμαχο ζήτημα, καθώς και ότι αγνοήθηκαν οι φωνές όσων διαφώνησαν.

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας

Το Σάββατο, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρά το αίτημα για αναβολή από επτά μητροπολίτες, αποφασίστηκε η αναγνώριση του δικαιώματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία είχε προκύψει μετά από τη λεγόμενη «ενωτική σύνοδο» στο Κίεβο, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.

Η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ελήφθη με αμερικανική καθοδήγηση.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισαν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας, ενώ το Πατριαρχείο της Μόσχας σημείωσε πως πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος».

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
Tags:
αυτοκεφαλία, σχισματική εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ουκρανική εκκλησία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR), Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Εκκλησία της Ελλάδος, ορθόδοξη εκκλησία, εκκλησίες, Εκκλησία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK