18:12 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 01
Βρείτε μας

Μειωμένες ήταν οι αφίξεις Ρώσων τουριστών που επέλεξαν την Ελλάδα για να κάνουν θρησκευτικό τουρισμό. Πώς σχολιάζει ο διευθυντής του γραφείου θρησκευτικού τουρισμού «Solun».

Οι επιλογές θρησκευτικών διαδρομών στην Ελλάδα για τους Ρώσους τουρίστες είναι πολλές. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο Sputnik επαγγελματίες του κλάδου, παρότι ως χώρα έχουμε τη ρωσική αγορά, για διάφορους λόγους, κάθε χρονιά, δεν καταφέρνουμε την πολυπόθητη αύξηση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου θρησκευτικού τουρισμού «Solun» του ομίλου Μουζενίδη που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, οι Ρώσοι που έφτασαν στην χώρα μας για θρησκευτικό τουρισμό ήταν λιγότεροι σε σχέση με το 2018.

«Καταγράφηκε μια μείωση της τάξης του 7,5 με 8% σε σχέση με πέρσι δηλαδή από περίπου 60.000 μειώθηκαν σε περίπου 55.000 τουρίστες», είπε στο Sputnik ο διευθυντής του «Solun», κ. Αλεξέι Πετρίτσκο.

Η μεγαλύτερη μείωση όπως αναφέρει ο κ. Πετρίτσκο φάνηκε την περασμένη Άνοιξη, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «περιμένουμε να υπάρξει μια καλή αύξηση το επόμενο διάστημα».

Τα μέρη που επισκέπτονται οι Ρώσοι τουρίστες είναι:

  • το Άγιο Όρος
  • τα Μετέωρα
  • η Πάτμος
  • η Τήνος
  • η Κέρκυρα
  • η Κρήτη

«Πολλοί ζητούν να πάνε στην Αθήνα για τον Παρθενώνα. Γιατί μπορεί να μην το ξέρουν πολλοί Έλληνες, όμως ο Παρθενώνας λειτούργησε ως χριστιανικός ναός», είπε ο κ. Πετρίτσκο.

Ψηλά στις προτιμήσεις το Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος παραμένει ψηλά στην επιλογή των Ρώσων ακόμα κι αυτών που συνοδεύονται από τις οικογένειές τους (σ.σ. υπάρχει άβατο για τις γυναίκες) καθώς μέσω πλοιαρίων μπορούν να κάνουν το γύρο του περνώντας σε κοντινή απόσταση από τα πολλά μοναστήρια.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ, του προέδρου της ναυτικής εταιρείας «Αγιορείτικες Γραμμές» , κ. Ρηγίνου Τσάνου οι προσκυνητές του Αγίου Όρους ξεπερνούν τους 250.000.

«Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, είχαμε μείωση του αριθμού των Ρώσων προσκυνητών και αυτό ήταν ένα πλήγμα», είπε μεταξύ άλλων.

Πώς επηρέασε η απόφαση του Βαρθολομαίου για την ουκρανική αυτοκεφαλία

Η κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη να δώσει τον τόμο της Αυτοκεφαλίας στη μη κανονική ουκρανική εκκλησία αλλά και η «βιασύνη» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 8 Ιανουαρίου να διαβάσει την επιστολή του κ. Βαρθολομαίου για τον «νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφάνιο» φαίνεται ότι είχαν τον αντίκτυπό τους στην επισκεψιμότητα των Ρώσων προσκυνητών.

Παρότι οι επαγγελματίες του κλάδου αποφεύγουν να κάνουν επίσημες δηλώσεις για το θέμα, θεωρώντας ότι ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων τους, συνομολογούν ότι όλα μπορεί να επηρεάσουν το τουριστικό ρεύμα.

Τη μείωση των Ρώσων τουριστών επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Το 2018, η Χαλκιδική φιλοξένησε περίπου 87.000 Ρώσους τουρίστες.

«Φέτος είχαμε μείωση περίπου 10%. Αν και οι Ρώσοι παραμένουν σημαντική δύναμη στον τουρισμό της Χαλκιδικής δεν καταφέρνουμε να έχουμε αύξηση των αφίξεων» είπε ο κ. Τάσιος προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία είναι περίπου 800.000 όταν στη γείτονα Τουρκία ο αριθμός των Ρώσων τουριστών εκτινάσσεται στα 6,5 εκατομμύρια.

Οι λόγοι είναι πολλοί σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, με κυριότερο την έκδοση βίζας που απαιτεί η Ελλάδα ενώ η Τουρκία όχι. Επίσης όπως παραδέχεται  η Τουρκία δίνει καλύτερες τιμές ειδικά στα all inclusive.

Διαβάστε επίσης:

Το Άγιο Όρος ως επιχείρηση και ο μοναχός ως CEO: Το Αθωνικό Management κατακτά τον κόσμο

Πώς το Airbnb «γεμίζει» σκουπίδια τους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα της Παναγιάς Σουμελά - Βίντεο, φωτογραφίες

Tags:
Τουρισμός, Ρώσοι τουρίστες, θρησκευτικός τουρισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK