21:02 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό απηύθυνε ο δήμαρχος Σάμου. Οριακή η κατάσταση στο νησί. Για Πειραιά αποχωρούν 700 αιτούντες άσυλο.

Σε μαζικό παν-σαμιακό συλλαλητήριο για το προσφυγικό ζήτημα, έχει καλέσει ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, για σήμερα στις 16.00, με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία του δημαρχείου. Βασικά αιτήματα της δημοτικής αρχής που διοργανώνει το συλλαλητήριο είναι: η άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του νησιού, και τελικά το κλείσιμό του και η απόδοσή του στον δήμο, η επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου, η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, και η ενίσχυση της ασφάλειας στην καθημερινότητα των πολιτών της Σάμου.

«Τα τελευταία χρόνια το νησί και ειδικότερα η πόλη της Σάμου ζει μια πρωτόγνωρη και συνάμα τραγική κρίση, όπου έχει ανατραπεί πλήρως η κανονικότητα της ζωής μας. Τίθενται καθημερινά ζητήματα ασφαλείας για τους μόνιμους κατοίκους, τα παιδιά μας, τους επισκέπτες μας, πρόσφυγες και μετανάστες», αναφέρει ο δήμαρχος στο κάλεσμά του.

Συλλαλητήριο για όλους

Την αντίθεσή της στην πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό επιθυμεί να διατρανώσει ο δήμος Σάμου, καλώντας όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του νησιού να συμμετέχουν. «Όταν λέμε παν-σαμιακό εννοούμε ότι είναι ανοιχτό σε όλους», είπε μιλώντας στο Sputnik, ο Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Σάμου.

Σύμφωνα με τον κύριο Κολλάρο:

«Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση το τελευταίο διάστημα στο νησί μας. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της πόλης μας, χωρητικότητας 650 ατόμων, διαβιούν 3.500 με 4.000 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ περισσότερα από 2.500 άτομα διανυκτερεύουν σε σκηνές πέριξ του ΚΥΤ. Η αναλογία του μόνιμου πληθυσμού της πόλης που είναι 7.500 κάτοικοι και των προσφύγων-μεταναστών αγγίζει σχεδόν το 1 προς 1. Η πόλη μας ασφυκτιά», εξήγησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

418 νέες αφίξεις στο νησί τις τελευταίες 5 ημέρες

Συνολικά 700 αιτούντες άσυλο αποχωρούν σήμερα από το λιμάνι της Σάμου, με αρχικό προορισμό τον Πειραιά. Ωστόσο, με τους νεοεισερχόμενους να καταφθάνουν ανά δεκάδες, καθημερινά, αυτός ο αριθμός αποχωρήσεων είναι πολύ μικρός για την αποσυμφόρηση του νησιού. «Οι αθρόες εισροές δε σταματούν. Συγκεκριμένα, από τις 15 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου είχαμε 418 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η φάμπρικα δεν τελειώνει. Χρειάζεται άλλη πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, τροποποίηση του νόμου προς το καλύτερο, κι όχι με πασαλείμματα προς το χειρότερο, θέλει ένα εσωτερικό προσφυγικό δίκαιο με γενναίες διατάξεις, φύλαξη συνόρων και άλλα πολλά, τα οποία η συντεταγμένη πολιτεία τα γνωρίζει, αλλά δεν τα πράττει», δήλωσε ο Γιώργος Κολλάρος. Εκτιμώντας ότι η κατάσταση στο νησί θα επιδεινωθεί μετά και τον πόλεμο στη Συρία, κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις του για την αποσυμφόρηση του νησιού:

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, δεσμεύτηκε, ότι, μέσα στην εβδομάδα αυτή, θα αποχωρήσουν από το νησί τουλάχιστον 2.000 άτομα. Υποσχέθηκαν, μάλιστα, ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει απεγκλωβίσει όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δήμαρχος Ανατ. Σάμου: Μετανάστες εξεγέρθηκαν και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς - Φοβηθήκαμε νέο Μάτι

Οι γονείς του Παναγιώτη - Ραφαήλ στο Sputnik: «Θα κάνουμε τα πάντα για να τον δούμε όρθιο»

Συναγερμός για τζιχαντιστές στην Ελλάδα – Πού εστιάζουν ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική

Tags:
αιτούντες άσυλο, Προσφυγικό, συλλαλητήριο, δήμαρχος, Σάμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK