16:54 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Άφησαν φέρετρο στο ΥΠΕΣ. Αποφασιμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την ανατροπή του νομοσχεδίου.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενάντια στο άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που ψηφίζεται από τη Βουλή, σήμερα το βράδυ. Το εν λόγω άρθρο δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των Δήμων, σε ιδιώτες. Έχοντας προκηρύξει 24ωρη απεργία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) πραγματοποιεί αυτή την ώρα πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, έχοντας ξεκινήσει από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ σε στάση τους έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών άφησαν συμβολικά ένα φέρετρο. Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, θα έχουν στη Βουλή.

«Θα μείνουμε στη Βουλή μέχρι το βράδυ που ψηφίζεται το νομοσχέδιο», δήλωσε στο Sputnik, ο Bασίλης Γκιτάκος, β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Πολλές οι ώρες μπροστά μας, αλλά είναι και πολύ κρίσιμη η κατάσταση για μας. Επιχειρείται να καταργηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των υπηρεσιών του δήμου, με καίριες υπηρεσίες, όπως είναι η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και το πράσινο, να δίνονται σε εργολάβους ιδιώτες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους δημότες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν την κερδοφορία των εργολάβων, όσο και για τους εργαζόμενους, που θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα από την κατάργηση των αντίστοιχων υπηρεσιών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του χθες, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε, όμως, την αναγκαιότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καθαριότητα, ο φωτισμός και η ασφάλεια στις γειτονιές.

«Όταν ο κύριος Θεοδωρικάκος δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, εννοεί ότι θα καταργήσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Ίδιο το αποτέλεσμα. Θα καταργηθούν οι υπηρεσίες και θα απολυθούν οι εργαζόμενοι. Θα βρεθούν στο δρόμο συνάδελφοι, όπως είχε γίνει με τους δημοτικούς αστυνόμους και τους σχολικούς φύλακες», σχολίασε ο κύριος Γκιτάκος.

Διεκπεραιωτική η συνάντηση στην ΚΕΔΕ, απαξιωτικός ο Πατούλης

Άκαρπη ήταν η χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ με τον Γιώργο Πατούλη, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και περιφερειάρχη Αττικής. Ο κύριος Γκιτάκος κατήγγειλε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος δημοτών κι εργαζόμενων, σε συνέχεια της εκλογής του με τη στήριξη της ΝΔ.

«Ο κύριος Πατούλης μάς άκουσε μεν, αλλά δεν απάντησε τίποτα για την απόσυρση του άρθρου 179 από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Δεν αναμένουμε καμία κίνηση εκ μέρους του. Η συνάντησή μας ήταν διεκπεραιωτική. Δεν έχει τη βούληση να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας. Απαξιώνει τον αγώνα μας. Άλλωστε, γνωρίζουμε καλά, πως, τόσο ο κύριος Πατούλης, όσο και άλλοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, διάφοροι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκλέχτηκαν με τη στήριξη της ΝΔ. Ολόκληρο το νομοσχέδιο και το άρθρο 179 ανταποκρίνεται πλήρως στον πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού. Επιχειρούν να κάνουν ένα μικρό επιτελικό κράτος και στους ΟΤΑ», σχολίασε ο αντιπρόεδρος.

Συνεχείς κινητοποιήσεις μέχρι την ανατροπή του νομοσχεδίου

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στους δήμους. Έξω από τη Βουλή, μέχρι την ψήφιση, θα βρίσκεται σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις και στη συνέχεια, μέχρι την ανατροπή του νομοσχεδίου.

«Θα είμαστε εκεί μέχρι το βράδυ, στον αγώνα μας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Ακόμη κι αν ψηφιστεί απόψε, θα συνεχίσουμε. Ο αγώνας μας θα μεταφερθεί σε εκείνα τα Δημοτικά Συμβούλια που θα επιχειρήσουν να ιδιωτικοποιήσουν τις υπηρεσίες των δήμων. Θα κάνουμε παρεμβάσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις. Η Ομοσπονδία θα είναι σε κάθε Δήμο και σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι να ανατρέψουμε στην πράξη το νομοσχέδιο αυτό», είπε ο Βασίλης Γκιτάκος.

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για Γραμμή 4: Μικρή η ταλαιπωρία των Αθηναίων από τα έργα

Εκπτώσεις Νοεμβρίου 2019: «Τελευταία φορά οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες» - «Kοροϊδία η Black Friday»

Tags:
Βουλή, διαμαρτυρία, Νομοσχέδιο, Γιώργος Πατούλης, ΚΕΔΕ, πορεία, ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK