02:34 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο κ. Μανιαδάκης φέρεται να είχε πει στους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι ο Γιάννης Στουρνάρας τον πίεσε λέγοντάς του ότι ο ίδιος και άλλα πολιτικά πρόσωπα όταν αλλάξει η κυβέρνηση θα τσακίσουν τους μάρτυρες. Διατάχθηκε έρευνα.

Απάντηση στα περί απειλών κατά του τότε προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη για την υπόθεση Novartis, δίνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δήλωσή του σχετικά με τα όσα ισχυρίζονται σε έγγραφό τους οι τρεις «ήδη κατηγορούμενοι» εισαγγελείς, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι προκαλούν μόνο θυμηδία.

Οι τρεις εισαγγελείς σημειώνουν στο έγγραφό τους, όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, ότι «ο κ. Μανιαδάκης τον Οκτώβριο –Νοέμβριο 2018 τους ανέφερε ότι τάχα τον εξεβίασα απειλώντας τον ότι “όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος με δύο άλλα πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς”».

Ο κ. Στουρνάρας αμφισβητεί αυτή την αναφορά τονίζοντας ότι οι εισαγγελείς: «Πρώτον, ισχυρίζονται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας τους δήλωσε ότι απειλείται και παρά ταύτα ουδέν έπραξαν! Δεύτερον, μετά από ένα περίπου έτος ενώ γνώριζαν την υποτιθέμενη εκβίασή μου έσπευσαν να με απαλλάξουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε!».

Εξηγεί ο Διοικητής της ΤτΕ στη δήλωσή του, σύμφωνα με το euro2day.gr, ότι έτσι οι εισαγγελείς «ομολογούν δηλαδή ότι απήλλαξαν έναν ένοχο και παρέλειψαν τη δίωξη μου καίτοι γνώριζαν ότι είχα τελέσει αξιόποινες πράξεις και με τον παλαιό ΠΚ που επικαλούνται αλλά και με τον νέο, αφού ο νέος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2019, αυτοί δε έθεσαν την υπόθεση μου στο αρχείο τον Αύγουστο 2019».

Κάνει λόγο για συκοφάντες και εντοπίζει ένα σημαντικό νομικό σφάλμα όπως το χαρακτηρίζει «που ιδρύει και δική τους ποινική ευθύνη»

Εξηγεί αναλυτικά:

«Αν πράγματι «απείλησα» τον κ. Μανιαδακη και αν «ενεποίησα» φόβο στους εισαγγελείς και ιδίως αν συντρέχουν όντως οι προϋποθέσεις του άρθρου 167Α ΠΚ (που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζεται).
Tότε κακώς-κάκιστα με απήλλαξαν και παρανόμως έθεσαν στο αρχείο την υπόθεση μου. Παραδέχονται δηλαδή (και ουσιαστικά αυτοκαταγγέλλονται) ότι διέπραξαν κατάχρηση εξουσίας.
Δηλαδή οι τρεις εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι με την πράξη μου επιχείρησα να τους ωθήσω , όπως απαιτεί το άρθρο 167 Α νέου ΠΚ:
Είτε στην ενέργεια πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους είτε στην παράλειψη νόμιμης πράξης είτε στην ευνοϊκή μεταχείριση μου. Ισχυρίζονται δηλαδή ότι η αρχειοθέτηση δεν ήταν νόμιμη;».

Στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας τους κατηγορεί ότι παραδέχονται ότι προστατευόμενος μάρτυς είναι ο κ. Μανιαδάκης χωρίς να έχουν την προς τούτο εξουσία.

Επίσης ότι «εντελώς αντιφατικά και διαψεύδοντας τον εαυτό τους ισχυρίζονται αφενός μεν ότι πληροφορήθηκαν τα περί «εκβιάσεως» το 2018 αφετέρου ότι «τώρα μαθαίνουν» ότι πράγματι συναντηθήκαμε με τον κ. Μανιαδάκη. Δηλαδή το 2018 δεν το έμαθαν;».

Σημειώνει ακόμα ότι «εντελώς ανεπίτρεπτα για εισαγγελικό λειτουργό επικαλούνται για πράξη του 2018 (την κατά φαντασία «εκβίαση» νόμο του 2019 (το άρθρο 167Α του νέου ΠΚ που δεν υπήρχε τότε), αγνοώντας στοιχειώδεις ποινικούς κανόνες».

Κατά τον κ. Στουρνάρα οι τρεις εισαγγελείς «επικαλούνται εφαρμογή του άρθρου 330 ΠΚ που προϋποθέτει για την εφαρμογή του να εξαναγκάσει ο δράστης άλλον σε πράξη παράλειψη ή ανοχή για τις οποίες ο παθών δεν είχε υποχρέωση ενώ δεν αναφέρουν κάποια τέτοια πράξη στην οποία επιχείρησα τάχα να τους εξαναγκάσω, πράγμα ασυγχώρητο για εισαγγελείς με πείρα, και αντιθέτως αναφέρουν ότι σκοπός μου ήταν να προκληθεί σ’ αυτούς “φόβος κατά το χειρισμό της υπόθεσης” δηλαδή απειλή, άρθρο 333 ΠΚ, για την οποία απαιτείται έγκληση.

Ο κ. Στουρνάρας καταλήγει στη μακροσκελή του απάντηση θέτοντας τέσσερα ερωτηματικά για τους εισαγγελείς:

Γιατί παρέμειναν αδρανείς όταν σωρεία ειδήσεων δημοσιευόταν από τις φιλικές προς το καθεστώς εφημερίδες (άρθρο 252 ΠΚ);

Γιατί με κρατούσαν όμηρο επί σχεδόν 2 έτη χωρίς στοιχεία με μακρόχρονη δριμεία βλάβη της τιμής και υπόληψής μου αλλά και επιβάρυνση του έργου μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;

Γιατί χαρακτήρισαν παρανόμως ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου;

Κατά τον Διοικητή, το βασικότερο όμως όλων είναι ότι ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης έχει ήδη μιλήσει. «Όλα τα υπόλοιπα είναι κατασκευάσματα και προδίδουν πανικό» σημειώνει.

Tags:
Νίκος Μανιαδάκης, Άρειος Πάγος, Εισαγγελία Διαφθοράς, Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK