13:29 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 11
Βρείτε μας

Πόσο εύκολο είναι να περάσουν οι τζιχαντιστές στην Ευρωπαϊκή ήπειρο; Κινδυνεύει η χώρα μας από μία πιθανή εισβολή τους; Τι απαντά ο καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Μετά το θάνατο του Μπαγκντάντι, του αυτοανακυρηχθέντος αρχηγού του ISIS, ανοίγουν ξανά οι συζητήσεις για το αν το ISIS έχει χτυπηθεί σε βάθος, ή αν δίνει τη θέση του σε μία νέα γενιά τρομοκρατών.

Το Sputnik εξετάζει το υποθετικό σενάριο εισόδου τζιχαντιστών από την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και απειλής για τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Ζητήσαμε τη γνώμη του καθηγητή εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση, ο οποίος είχε αποκαλύψει πως η ΕΥΠ είχε εντοπίσει τζιχαντιστές στην Ελλάδα, όσο ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα είχε τονίσει, ότι είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνσή τους

Ωστόσο όπως επισημαίνει, όλα αυτά συνέβησαν τότε σε μια άλλη εποχή, διαφορετική. Τότε ξεκινούσε το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα και ο ISIS βρισκόταν σε πλήρη ισχύ.

«Το βασικό ζήτημα σήμερα είναι ότι κάποιοι έχουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και μπορούν να περάσουν ανενόχλητοι αναμεσά στα κράτη της ΕΕ. Το αν βρίσκονται στις καθημερινές ροές μεταναστών, είναι καθαρά θέμα ελέγχου και συντονισμού των υπηρεσιών», επισημαίνει ο Γιάννης Πανούσης στο Sputnik.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ανάμεσα στους μετανάστες. Εντοπίζεται σε αυτούς που εμφανίζονται σαν ευρωπαίοι πολίτες περνώντας νόμιμα από σύνορα, με διαβατήρια διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ. Η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών είναι θέμα διεθνούς συνεργασίας και πληροφόρησης. Πρέπει να λειτουργήσουν συντονισμένα οι μυστικές υπηρεσίες».

Ερωτηθείς σχετικά για την ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και της χώρα απέναντι στους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους απαντά:

«Η Ευρώπη δεν είναι ασφαλής απέναντι στους τζιχαντιστές. Αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου δεν υπάρχει στον πλανήτη μια χώρα η πόλη, που να είναι ασφαλής. Όλα τα πράγματα θα κινηθούν με γεωμετρικά αυξανόμενη βία. Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό - γεωστρατηγικό σημείο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, με την όλη αδυναμία προστασίας των συνόρων και έτσι αυξάνονται οι κίνδυνοι. Το πιθανότερο είναι ότι αυτοί θα επιθυμούσαν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη, για να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους. Αν οι τζιχαντιστές έχουν κάποια στόχευση, κατά τη γνώμη μου αυτή δεν είναι η Ελλάδα. Νομίζω ότι η αναθέρμανση της ύπαρξης των τζιχαντιστών δεν θα μπορούσε να γίνει σε κάποια ελληνική πλατεία».

Tags:
μετανάστευση, εισβολή, Ελλάδα, τζιχαντιστές, Εθνική Ασφάλεια, Ασφάλεια, Ευρώπη, ISIS
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK