01:46 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

ψώνοντας τη φωνή του και φανερά εκνευρισμένος με τις ερωτήσεις της προέδρου ανέφερε ότι καλείται να απαντήσει «για κάποιες φωτογραφίες, για κάποιες συνομιλίες που υπήρξαν και κάποιες που δεν υπήρξαν και κάποια απομονωμένα μηνύματα μου».

Δριμεία επίθεση και κατά της έδρας εξαπέλυσε ο Γιάννης Λαγός, μοναδικός από την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που διατηρεί την βουλευτική ιδιότητα, αναφέροντας μεταξύ άλλων «εγώ δεν ντρέπομαι για τίποτα. Εσείς θα ντρέπεστε για αυτήν την ντροπιαστική διαδικασία που ακολουθήσατε».

Κατά την απολογία κατηγόρησε το δικαστήριο γιατί δεν ερεύνησε στοιχεία που κατά την άποψη του, αποδεικνύουν πως η δίωξη της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική απόφαση. 

Υψώνοντας τη φωνή του και φανερά εκνευρισμένος με τις ερωτήσεις της προέδρου ανέφερε ότι καλείται να απαντήσει «για κάποιες φωτογραφίες, για κάποιες συνομιλίες που υπήρξαν και κάποιες που δεν υπήρξαν και κάποια απομονωμένα μηνύματα μου».

Ανέφερε ότι σκόπιμα έγινε επιλογή των μηνυμάτων και των διαλόγων που συμπεριλήφθηκαν στον φάκελο ώστε δια «συρραφής» να «μπορούμε να παρουσιάσουμε τον τέλειο εγκληματία» με στόχο να «φοβηθούν τα μέλη και οι υποστηρικτές μας».

Αμφισβήτησε έντονα το δικαστήριο λέγοντας χαρακτηριστικά «κι αν δεν σας τα είπαν οι υπόλοιποι, θα σας τα πω λοιπόν εγώ».

Απευθυνόμενος πάντα στην Έδρα είπε: «Ντροπιάσατε όλη την διαδικασία κι αν φοβήθηκαν οι άλλοι 68, εγώ δεν θα φοβηθώ. Είμαι περήφανος Έλληνας, εθνικιστής, κι αν βρέθηκα στην φυλακή και βρίσκομαι τώρα εδώ να περιμένω να με καταδικάσετε ήταν γιατί έδωσα τρόφιμα και αίμα σε συμπατριώτες μου. Και εσείς τέσσερα χρόνια τώρα συζητάτε για φωτογραφίες. Είμαι βέβαιος πως κι εσείς οι ίδιοι το γνωρίζετε αυτό που γίνεται εδώ, αλλά δεν τολμάτε να αντιμετωπίσετε αυτά που έχουν συμβεί. Δεν τολμήσατε να αμφισβητήσετε πως ο Μιχαλολιάκος και ο Λαγός είναι εγκληματική οργάνωση. Εγώ είμαι περήφανος για όσα έχω κάνει. Ένας "κακούργος" που -πως γίνεται άραγε;- πήρε 130 χιλιάδες σταυρούς. Εσείς θα ντρέπεστε για αυτήν την διαδικασία και την απόφαση που πάτε να βγάλετε...».  

«Εξαιρετικό παιδί ο Πατέλης, δεν είπε τίποτα από ό,τι συνέβαινε στον Μιχαλιολάκο»

Για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα κατέθεσε ότι δεν ήξερε τι ακριβώς είχε συμβεί και ενημερώθηκε από τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, «ένα εξαιρετικό παιδί που βοηθούσε τους ανθρώπους και έτρεχε όπου μπορούσε».

Μέσα από συνεχή τηλεφωνήματα που είχαν, ο Πατέλης, σύμφωνα με τον Λαγό, αρχικά του μίλησε για προσαγωγή «κάποιου από τη Χρυσή Αυγή», στην συνέχεια για μαχαίρωμα «για ασήμαντο λόγο», στην πορεία για «κίνδυνο να πεθάνει ο τραυματισμένος», χωρίς να του αναφέρει για παρουσία άλλων ατόμων.

Καθώς όπως είπε δεν είχε σαφή εικόνα για  το τι συνέβη, όταν ελάχιστη ώρα μετά τη δολοφονία μίλησε με τον Νίκο Μιχαλολιάκο «για το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας» δεν του είπε απολύτως τίποτα για όσα συνέβαιναν στο μεταξύ στο Κερατσίνι καθώς δεν ήξερε τι είχε γίνει.

Η θέση αυτή του Γιάννη Λαγού συνάδει με την κατάθεση της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του Νίκου Μίχου που κατέθεσε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε ενημερωθεί όπως όλοι τους αμέσως μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του μουσικού και τη σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά.

Για τον δράστη της δολοφονίας, ο ευρωβουλευτής είπε πως «ο Ρουπακιάς ήταν περαστικός από τη Χρυσή Αυγή» λέγοντας πως τότε το κόμμα «ήταν μόδα».

Νωρίτερα, είχε αναφέρει πως το κόμμα δεν είχε μέλη και πως γενικά θεωρούσαν μέλος οποιονδήποτε ενεργό στις δράσεις τους. Είπε επίσης πως το 2012 «που είχαμε 500 χιλιάδες ανθρώπους» είχαν αποφασίσει να κάνουν έναν διαχωρισμό και να δημιουργήσουν λίστες με μέλη και υποστηρικτές.

Για την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών

Ο Γιάννης Λαγός αναφερόμενος στον επίσης πυρηνάρχη της περιοχής, τον επικεφαλής της τοπικής Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, ανέφερε ότι μετείχε στην επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών με ομάδα προσώπων που «δεν είχαν σχέση με την Χρυσή Αυγή».

Απαντώντας στο σχόλιο της έδρας ότι «δεν προστατεύει τον Πανταζή», όπως τον Πατέλη, δεν το αρνήθηκε σημειώνοντας ότι «οποιονδήποτε πήγαινε στο σπίτι των ανθρώπων να τους χτυπήσει δεν θα τον προστάτευα».

Τόνισε επίσης πως «δεν ήταν δικό μου θέμα αν μία ομάδα πήγε και έκανε αυτό το πράγμα. Δεν ήμουν σερίφης της περιοχής».

Για το δικό του ρόλο στην υπόθεση, ο Γιάννης Λαγός είπε ότι η αναφορά του λίγες ώρες πριν την επίθεση, στους αλλοδαπούς ψαράδες αφορούσε τα παράπονα που δέχθηκε από ημεδαπούς ότι είχαν πρόβλημα με τους Αιγύπτιους γιατί έπαιρναν παράνομα ψάρια και τα πουλούσαν παράνομα:

«Βεβαίως είπα τότε ότι οι Αιγύπτιοι θα δώσουν αναφορά στη Χρυσή Αυγή. Αν δεν δώσουν αναφορά σε ένα πολιτικό κόμμα που θα δώσουν δηλαδή;».

Διευκρίνισε ότι η αναφορά του αφορούσε τις διαδικασίες ελέγχου παράνομων μεταναστών και εφαρμογής του νόμου.  

«Ο Μίχος έχει γονατίσει»

Όταν ρωτήθηκε για τη φράση του συγκατηγορούμενού του πρώην βουλευτή Νίκου Μίχου ότι του είχε τηλεφωνήσει μετά την επίθεση στους ψαράδες και του είχε πει «καλά πήγαν με μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής;», αναφερόμενος στην ομάδα που εισέβαλε και χτύπησε άγρια τους Αιγύπτιους, ο ευρωβουλευτής του είχε απαντήσει «ναι έγινε μαλακία» σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Μίχο.

Ο Γιάννης Λαγός αρνήθηκε έντονα ότι έγινε αυτό το τηλεφώνημα και απαξίωσε τον Νίκο Μίχο αναφέροντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν, που δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και γονατίζουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πουν οτιδήποτε για να σώσουν τον εαυτό τους. Τηλεφώνημα με τον Μίχο για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν υπήρξε ποτέ. Ποτέ».

Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Σχετικά με την επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ έμεινε στην γραμμή και των προηγούμενων κατηγορουμένων σημειώνοντας ότι επρόκειτο για συμπλοκή και ουσιαστικά για άμυνα σε επίθεση που δέχθηκε η ομάδα των χρυσαυγιτών από τους κομμουνιστές.

Έκανε λόγο για «ιδεολογική μάχη» που είχαν μεταξύ τους οι δύο ομάδες καθώς η μία κάλυπτε τα συνθήματα και τις αφίσες της άλλης συνεχώς.

Είπε επίσης πως ασχολήθηκε με τη Ζώνη γιατί «υπήρχε μία τρομοκρατία από το ΠΑΜΕ για πάρα πολλά χρόνια και θέλαμε να σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους. Εγώ εκεί έχω γεννηθεί. μαζί τους έχω μεγαλώσει».  

«Ήθελα να κάνουμε άνοιγμα στην κοινωνία για να σώσουμε την χώρα»

Κατά την αρχική του τοποθέτηση σημείωσε ότι η Χρυσή Αυγή έπρεπε να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στον κόσμο σε «ομάδες, πατριώτες, ακόμη κι αν δεν ήταν τόσο όσο θα θέλαμε εμείς, αλλά ανθρώπους ακόμη και αριστερούς, που ήθελαν να αντισταθούν σε όσα μας συνέβαιναν. Θα έπρεπε να αφήσουμε τις διαφωνίες και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σώσουμε την χώρα».

Διαφωνία του ήταν ο χειρισμός του κόμματος στη δίκη. Κατά την άποψη του κατηγορούμενου η δίκη έπρεπε να είναι δημόσια και να προβάλλεται η διαδικασία, να υπάρχουν κάμερες «για να ακούγονται όσα λέμε» και όχι «να περνάνε όσα θέλουν οι δημοσιογράφοι». Όπως είπε μάλιστα θα έπρεπε η Χρυσή Αυγή να είχε λάβει πιο δυναμικά μέτρα, με μηνύσεις για ψευδείς καταθέσεις κ.ά.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογητικής διαδικασίας αναμένεται το δικαστήριο να διακόψει για λίγο χρόνο τις συνεδριάσεις του ώστε να δοθεί χρόνος στους εισαγγελείς να ετοιμάσουν την πρόταση τους για την υπόθεση.

Tags:
επιθέσεις, Παύλος Φύσσας, απολογία, Γιάννης Λαγός, Δίκη της Χρυσής Αυγής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK