16:36 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 11
Βρείτε μας

Αντιδράσεων συνέχεια για την παρέλαση αλά «Monty Python». Το Sputnik συνομίλησε με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών. Καλλιτεχνική παρέμβαση, παιχνίδι, σόου ανάξιο λόγου; Πώς σχολιάζουν την «επέμβαση» των 10 κοριτσιών στη μαθητική παρέλαση της Νέας Φιλαδέλφειας;

Αντιδράσεων συνέχεια, σήμερα, για την «καλλιτεχνική επέμβαση εκτάκτου ανάγκης» των 10 κοριτσιών, αγνώστων στοιχείων, οι οποίες βημάτισαν αλά «Monty Python» στη Νέα Φιλαδέλφεια, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Τόσο η κίνησή τους, όσο και το κείμενο που εξηγεί το σκεπτικό τους, το οποίο εστάλη στo efsyn.gr, έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις και διαξιφισμούς, εντός κι εκτός διαδικτύου. Το Sputnik, σε συνέχεια του χθεσινού άρθρου, αναζήτησε τους ανθρώπους των Τεχνών και συνομίλησε μαζί τους. Πώς σχολιάζουν Έλληνες καλλιτέχνες την «επέμβαση» των κοριτσιών στη μαθητική παρέλαση; Για το θέμα μίλησαν οι Γιώργος Χρονάς, Ευδόκιμος Τσολακίδης και Δημήτρης Αντωνιάδης.

Γιώργος Χρονάς, ποιητής, συγγραφέας, εκδότης βιβλίων και του περιοδικού «Οδός Πανός»: Το μπαλέτο τους θα ήταν ωραίο στο καρναβάλι

«Αυτά τα κορίτσια νόμισαν ότι θα κάνουν τη διαφορά που θα συζητηθεί. Αυτό είναι το ψώνιο του εμπορίου. Αυτό που ήθελαν είναι δημοσιότητα. Δε συμφωνώ με το μπαλέτο που έκαναν, ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Αν το βλέπαμε αλλού θα ήταν ωραίο. Στο καρναβάλι θα ήταν ωραίο! Η επιστολή τους που ακολούθησε μοιάζει ιεχωβάδικη. Νομίζω, ότι πέτυχαν τη δημοσιότητα που ήθελαν. Είναι σα να λέμε η ιστορία του best-seller, των καλύτερων πωλήσεων. Το πέτυχαν».

Δημήτρης Αντωνιάδης, ηθοποιός, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ): Με ανησυχεί περισσότερο η παρέλαση των Νατοϊκών στρατευμάτων στη χώρα μας

«Μου κάνει εντύπωση ότι ένα τέτοιο γεγονός προκαλεί τόσες αντιδράσεις και συζητήσεις. Δε θέλω να μπω σε μια συζήτηση γύρω από το τί είναι και γιατί γίνονται οι παρελάσεις. Σήμερα, στη χώρα μας, γίνεται παρέλαση από νατοϊκά στρατεύματα. Οι αντιδράσεις του κόσμου πρέπει να οργανωθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι παραπλανητικό να ασχολούμαστε με οτιδήποτε ξεφεύγει από ζητήματα καίρια. Προσωπικά, με ανησυχεί περισσότερο η παρέλαση των νατοϊκών στρατευμάτων στη χώρα μας. Οποιαδήποτε οργανωμένη παρέμβαση δεν αντιδρά σε καίρια ζητήματα είναι αποπροσανατολιστική.

Πρέπει να ασχολούμαστε με τα ζητήματα που τσακίζουν την καθημερινότητα του λαού μας, όπως είναι το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει γίνει μία απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, ορμητήριο δολοφονικών ενεργειών, το οποίο τροφοδοτεί το προσφυγικό. Να ασχοληθούμε με αυτά τα σημαντικά προβλήματα».

Ευδόκιμος Τσολακίδης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του «Θεάτρου των Αλλαγών»: Να γελοιοποιούνται κάθε χρόνο οι παρελάσεις, μέχρι να πάψουν να υπάρχουν

«Είμαι φανατικά κατά των μαθητικών παρελάσεων και πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθούν. Μαθητικές παρελάσεις γίνονται μόνο στην Ελλάδα και την Β. Κορέα. Ήταν μια ιδέα του Μεταξά που ήθελε να μιμηθεί την νεολαία του Μουσολίνι. Οι μούντζες πριν από μερικά χρόνια δεν μου άρεσαν. Μου φάνηκε ότι είχαν μια χυδαιότητα.

Το «σόου», όμως, των κοριτσιών στη Νέα Φιλαδέλφεια μού άρεσε, ενώ βρίσκω απαράδεκτες τις δηλώσεις του δημάρχου, Γιάννη Βούρου. Ελπίζω να ανακαλέσει μετά την κατακραυγή. Μου άρεσε πολύ και το κείμενό τους. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να έλεγα πως, αφού είναι προαιρετικό, ας μην κάνουν παρέλαση αν δεν τους αρέσει. Επειδή, όμως, βλέπω ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν, σκέφτομαι ότι ο μόνος τρόπος για να πάψουν να υπάρχουν είναι να γελοιοποιούνται κάθε χρόνο και περισσότερο.

Αφού δεν κατάφερε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να τις καταργήσει, σημαίνει πως υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο στην ελληνική κοινωνία, το οποίο πρέπει να καταπολεμηθεί, ώστε να γίνουμε κι εμείς μια σύγχρονη κοινωνία του 21ου αιώνα. Ένα λιθαράκι είναι και οι παρελάσεις. Με τα λιθαράκια θα πορευτούμε, αφού δε γίνεται αλλιώς. Όπως έγινε το αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο νόμος για τα ναρκωτικά κλπ. Λιθαράκια είναι κι αυτά. Το επόμενο, ελπίζω, να είναι η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων και το μεθεπόμενο ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας. Για να πάψουμε επιτέλους να είμαστε ταλιμπανιστάν και να γίνουμε κανονικό κράτος».

Διαβάστε επίσης:

Παρέλαση αλά «Monty Python»: Πώς σχολιάζουν Έλληνες καλλιτέχνες;

Η Νέα Φιλαδέλφεια δεν ήταν η πρώτη: Πέντε «παρελάσεις» αλά Monty Python στο εξωτερικό - Βίντεο

Καλλιάνος στο Sputnik: Ντράπηκα με την εικόνα της παρέλασης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Tags:
Monty Python, 28η Οκτωβρίου, Νέα Φιλαδέλφεια, παρέλαση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK