20:20 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα σε σειρά αδικημάτων, όπως η παρασκευή και χρήση μολότοφ, η εισβολή σε δημόσια κτίρια και η τρομοκρατία προβλέπει νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης.

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Αυστηρότερη αντιμετώπιση για όσους επιτίθενται σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως σε εφοριακούς εφορίας κατά τη διάρκεια ελέγχων.
  • Αυστηρότερη αντιμετώπιση για εισβολές σε δημόσια κτίρια και για κατοχή εκρηκτικών υλών, όπως μολότοφ.
  • Αλλαγές σε θέματα τρομοκρατίας και στην έκτιση ποινών των πολυϊσοβιτών.
  • Μετατρέπεται σε κακούργημα η ενεργητική δωροδοκία.

Οι προβλέψεις για τρομοκρατία και μολότοφ

Όσον αφορά την τρομοκρατία, η νομοθεσία εναρμονίζεται με Κοινοτική Οδηγία, ενώ θεσπίζονται ποινές για ταξίδια στο εξωτερικό ατόμων που είναι ύποπτοι για τρομοκρατία. Επίσης, τιμωρία προβλέπεται για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και παροχή πληροφοριών για τρομοκρατικές ενέργειες, όπως μεταδίδει το kathimerini.gr.

Για τους πολυϊσοβίτες, προβλέπεται ότι θα μπορούν να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί.

Όσον αφορά τις μολότοφ, με τον νέο Ποινικό Κώδικα, η κατασκευή, προμήθεια, κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών. Κάθειρξη 10 ετών προβλέπεται για χρήση μολότοφ σε δημόσιους χώρους.

Αυστηρότερες ποινές για εισβολή σε δημόσια κτίρια

Η εισβολή σε δημόσια κτίρια τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη. Η ποινή επιβάλλεται σε όποιον εισέρχεται παράνομα σε δημόσιο κτίριο και προκαλεί έτσι «διακοπή η σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

Φυλάκιση έως τριών ετών προβλέπεται, επίσης, για όποιον «με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δημόσια τάξη».

Αλλαγές στην τιμωρία για μεθυσμένους οδηγούς και κλοπές

Η διακεκριμένη κλοπή, όταν δηλαδή η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τα 120.000 ευρώ, θεωρείται πλέον κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη.

Κακούργημα θεωρείται και η κλοπή ή διάρρηξη που διεπράχθη από δύο ή παραπάνω άτομα, που είχαν συγκροτήσει συμμορία, ανεξάρτητα από την αξία των κλοπιμαίων.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, εάν προκληθεί απώλεια ζωών, επισύρει βαρύτατη ποινή, μέχρι και ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποινικό αδίκημα η διατάραξη της κοινής ησυχίας - Τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα

Τα 10 αιτήματα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς το υπ. Δικαιοσύνης

Ο νέος Ποινικός Κώδικας είχε ορθογραφικά λάθη και τώρα τα διορθώνουν

Tags:
Δικαιοσύνη, ποινές, ισόβια, τρομοκρατία, μολότοφ, Ποινικός Κώδικας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK