09:44 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σπουδαία ευρήματα εντόπισαν οι αρχαιολόγοι μετά από ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου στα δυτικά της νησίδας Χρυσή στην Κρήτη.

Ακόμη μια σημαντική ανασκαφή που έφερε στο φως ευρήματα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας έλαβε χώρα, αυτή τη φορά δυτικά της νησίδας Χρυσή στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες πορφύρας αλλά και κτίσματα μινωικού οικισμού.

Τα παραπάνω εντόπισε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου στα δυτικά της νησίδας στα παράλια της οποίας σώζονται αρχαίες λαξευτές ιχθυοδεξαμενές.

Πλήθος σπασμένων οστρέων πορφύρας στα δωμάτια των κατοικιών δείχνουν μια πρωιμότατη για τη Μεσόγειο παραγωγή πορφυρής βαφής, που αναπτύχθηκε στη διάρκεια των πρώτων ανακτόρων της Κρήτης.

Από τα εξαιρετικής ποιότητας αντικείμενα που βρέθηκαν στα σπίτια προκύπτει πως ο οικισμός είχε μια ανθηρή οικονομία.

© Φωτογραφία : Υπουργείο Πολιτισμού
Aνασκαφή στη νησίδα Χρυσή Λασιθίου

Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια η συστηματική ανασκαφή στη Χρυσή έφερε στο φως ένα μεγάλο κτήριο με πολλά δωμάτια, το Β2, το οποίο κατοικούνταν στην Παλαιοανακτορική και Νεοανακτορική περίοδο, από τη Mεσομινωική IIB έως την Υστερομινωική IB περίοδο.

Τα δωμάτια είναι απλής αρχιτεκτονικής με κτιστούς κάδους, πεζούλια, επιφάνειες εργασίας αλλά και εστίες καθώς και ένα κλιμακοστάσιο με λίθινες πλάκες.

Η κεραμική τους αποτυπώνεται στα αγγεία πόσης, βρώσης, μαγειρικά και αποθηκευτικά, ενώ εντοπίστηκαν και πολλά λίθινα εργαλεία.

Εντύπωση προκαλεί η έλλειψη στοιχείων βιοτεχνικής δραστηριότητας για την παραγωγή πορφύρας στο κτίσμα, σε αντίθεση με τις άλλες κατοικίες του οικισμού.

© Φωτογραφία : Υπουργείο Πολιτισμού
Τμήμα της ανασκαφής στη Χρυσή Λασιθίου

Σε δύο από τα δωμάτια εντοπίστηκαν θησαυροί από μέταλλα, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους.

Ο πρώτος θησαυρός περιείχε δύο τμήματα από χάλκινα τάλαντα, μια μάζα από σκωρίες και κοσμήματα, όπως ένα χρυσό δαχτυλίδι.

© Φωτογραφία : Υπουργείο Πολιτισμού
Χρυσό δαχτυλίδι από την ανασκαφή στη Χρυσή Λασιθίου

Ο δεύτερος θησαυρός περιείχε τάλαντα, ένα μεγάλο πριόνι και τρία αγγεία, όλα από χαλκό.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στην υπόθεση ότι οι κάτοικοι του μεγάλου κτιρίου Β2 στην ΥΜ περίοδο (1500 περίπου π.Χ.) ανήκαν σε ένα ανώτερο κοινωνικό επίπεδο και είχαν ένα διαφορετικό ρόλο στην κοινωνία της Χρυσής, πιθανώς διοικητικό.

© Φωτογραφία : Υπουργείο Πολιτισμού
Ευρήματα από την ανασκαφή στη Χρυσή Λασιθίου
Tags:
αρχαιολογικά αντικείμενα, αρχαιολογική ανακάλυψη, αρχαιολογικός χώρος, αρχαιολογία, αρχαιολόγοι, ανασκαφή, Λασίθι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK