23:56 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα «Καθημερινή», μετά το δημοσίευμα για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ.

Εξώδικο στην εφημερίδα «Καθημερινή» απέστειλε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, μετά τη δημοσίευση εμπιστευτικού εγγράφου για τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας, δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε η ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών προσώπων, είχαν καταθέσει και στις αμερικανικές αρχές, προσδοκώντας οικονομικά ανταλλάγματα.

Στο εξώδικό της, η κα Τουλουπάκη αξιώνει την αποκάλυψη του «πληροφοριοδότη» του επίμαχου εγγράφου, ενώ όσον αφορά την ουσία του ζητήματος, εξηγεί τα εξής:

«Πουθενά στον νόμο δεν προκύπτει υποχρέωση του Έλληνα εισαγγελέα να γνωρίζει αν ο μάρτυρας θα αποκομίσει από τη μαρτυρική του κατάθεσή του οποιοδήποτε όφελος στο εξωτερικό (πράγμα πρακτικώς αδύνατο), αλλά ούτε καν υποχρέωσή του να γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας μαρτύρων και δη δημοσίου συμφέροντος σε άλλη έννομη τάξη».

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ότι «είναι αδιάφορο αν το πρόσωπο που προβαίνει στην αποκάλυψη λειτουργεί βάσει πρωτίστως χρηστών κινήτρων, όταν αποκαλύπτει την επιλήψιμη συμπεριφορά η βάση άλλων, ενδεχομένως χρηματικών κινήτρων».

«Αρκεί να είναι πεπεισμένο ότι οι πληροφορίες που παρέχει καταδεικνύουν επιλήψιμη συμπεριφορά» σπεύδει να συμπληρώσει η κα Τουλουπάκη.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι «δεν προκύπτει ταύτιση των ερευνών που διεξάγονται στις δύο χώρες και ειδικότερα ταύτιση των διερευνώμενων προσώπων, αδικημάτων καθώς και του χρόνου και τόπου τέλεσης αυτών».

«Ωστόσο προκύπτει ότι από έγγραφα των αμερικανικών αρχών καθίστατο αναγκαία η εξέταση των συγκεκριμένων μαρτύρων και τίποτα περισσότερο» υπογραμμίζει, στη συνέχεια, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του δημοσιεύματος ότι η Εισαγγελία γνώριζε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες βρίσκονταν από καθεστώς προστασίας και στις ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της Εισαγγελέως Διαφθοράς, τέλος, ξεκαθαρίζει ότι «στη Βουλή διαβιβάστηκαν εκείνα τα έγγραφα των οποίων ήταν δυνατόν να γίνει χρήση, ενώ τα απολύτως απόρρητα φυλάσσονται στην υπηρεσία μας και είναι δυνατή μόνο η επισκόπησή τους, γεγονός το οποίο αναφέρω στο σχετικό έγγραφό μου προς τους κ.κ. Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγο».

Το έγγραφο της «Καθημερινής»

Το φερόμενο έγγραφο από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αναγράφει ότι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που ενοχοποίησαν με τις καταθέσεις τους δέκα πολιτικά πρόσωπα, έχουν εξεταστεί και στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικές απολαβές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το εν λόγω έγγραφο φέρει την ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2019 και σε αυτό υποστηρίζεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» είναι τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικές απολαβές.

Έτσι, λοιπόν, κατά τη νομοθεσία, δεν δύνανται να μπουν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας, όπως συνέβη εδώ, χρηματικά οφέλη.

Έγγραφο της κ. Ελένης Τουλουπάκη για τους δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis
© Φωτογραφία : «Η Καθημερινή»
Έγγραφο της κ. Ελένης Τουλουπάκη για τους δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κ. Ελένη Τουλουπάκη, στο έγγραφο αναφέρεται σε άλλο έγγραφο, το οποίο εστάλη από τους Αμερικανούς -με πληροφορίες ούτως ώστε να μην χρησιμοποιηθούν πουθενά- και χαρακτηρίζεται ως «άκρως απόρρητο».

Έτσι, λοιπόν, επισημαίνει: «Περιγράφονται μεταξύ άλλων (με κωδικές ονομασίες που δεν επιτρέπεται να αποκαλύψω) (σ.σ. αυτό το λέει η εισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου) δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι συγκεκριμένοι μάρτυρες μεταξύ άλλων “είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis σε αξιωματούχους στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία, καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον ένα εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης"».

Η ίδια, σε άλλο σημεία του εγγράφου , τονίζει: «Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Αικατερίνη Κελέση" αναφέρονται στο με αριθμό πρωτ. ...7-11-2-17 συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ίδια ημερομηνία».

Στην περίπτωση της μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση», η κ. Τουλουπάκη προσθέτει: «Σας γνωρίζουμε ότι για την ιδιότητα, τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας και τη γνώση της μάρτυρος αυτής, σχετικά με την υπόθεση Nοβάρτις, είχαμε ανεπίσημη πληροφόρηση από αλλοδαπές αρχές, πριν από την 6η Νοεμβρίου του 2017».

Μάλιστα, ύστερα από το έγγραφο της κ. Τουλουπάκη, ο αντιεισαγγελέας Ευάγγελος Ζαχαρής, ζήτησε στοιχεία για τους εδώ προστατευόμενους μάρτυρες, ποια ανταλλάγματα πήραν, αν έχουν εξεταστεί άλλοι και ποιο είναι το περιεχόμενο των καταθέσεών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπόθεση Novartis: Επιμένει ο Τσίπρας - «Δεν συναινώ στην αλλαγή των Τζανακόπουλου – Πολάκη»

Tags:
μάρτυρας, εφημερίδα, Καθημερινή, Novartis, εισαγγελική έρευνα, εισαγγελέας, Εισαγγελία Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK