17:51 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Συμφωνία η οποία προβλέπει τον χαρακτηρισμό προϊόντων από την Ευρώπη και την Κίνα ως προστατευόμενων αναμένεται να υπογράψουν την Τετάρτη οι δύο πλευρές.

Συμφωνία για την προστασία 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά – και αντιστρόφως την προστασία 100 κινεζικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ – αναμένεται να υπογράψουν την Τετάρτη Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, βάσει ενημέρωσης των Βρυξελλών.

Η συμφωνία, κατά το skai.gr, προβλέπει την προστασία της φέτας μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ο υπουργός Αγροτικής Μάκης Βορίδης είχε θέσει το ζήτημα στον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ενώ ενήμερος φέρεται να ήταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπεται η σταδιακή απόσυρση εντός οκτώ ετών όλων των προϊόντων που κυκλοφορούν στην Κίνα και χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα», χωρίς να προέρχονται από την Ελλάδα.

Επιπλέον προβλέπεται ότι τα προϊόντα που θα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Politico, στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου και ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει το αποτύπωμά της στην αγορά των αγροδιατροφικών προϊόντων

Στη φέτα είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κινεζικό δίκτυο CGTN, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαγκάη. Όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει το αποτύπωμά της στην αγορά των αγροδιατροφικών προϊόντων.

«Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε την παρουσία μας αισθητή στην Κίνα», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως τα ελληνικά προϊόντα θα επωφεληθούν από τη συμφωνία Κίνας - ΕΕ για την προστασία γεωγραφικών προσδιορισμών, κατοχυρώνοντας τη μοναδικότητα ποιοτικών αγαθών, όπως η φέτα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η φέτα μπορεί να βγει νικήτρια από τη διαφαινόμενη κόντρα ΕΕ - Αυστραλίας

Βασίλης Κόκκαλης: Προτεραιότητα η κατοχύρωση και προστασία αγροτικών προϊόντων όπως η φέτα

Σχετικά:

Πώς η φέτα μπορεί να βγει νικήτρια από τη διαφαινόμενη κόντρα ΕΕ - Αυστραλίας
Βασίλης Κόκκαλης: Προτεραιότητα η κατοχύρωση και προστασία αγροτικών προϊόντων όπως η φέτα
Εμπόδιο στις συνομιλίες για το Brexit η... φέτα
Tags:
Μάκης Βορίδης, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, εμπόριο, Κίνα, Φέτα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK