09:31 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο νομικός σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Βρετανικού Μουσείου για το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Κλεπταποδόχο» και μάλιστα τον μεγαλύτερο στον κόσμο χαρακτηρίζει το Βρετανικό Μουσείο ο νομικός σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ, Τζέφρι Ρόμπερτσον.

Ο Ρόμπερτσον, μιλώντας στον Guardian, κατηγορεί το μουσείο ότι εκθέτει «κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά» και μάλιστα αναφέρει πως πολλά από τα «κλεμμένα» δεν εκτίθενται καν δημόσια.

«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι παραλήπτες κλεμμένης περιουσίας στον κόσμο και η μεγάλη πλειοψηφία της λείας τους δεν εκτίθεται καν σε δημόσια θέα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πέραν τούτου, καταγγέλλει πως το μουσείο επιτρέπει μια ανεπίσημη περιήγηση στα «κλεμμένα», μέρος των οποίων αποτελούν και αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που ζητά η Ελλάδα να επιστραφούν.

Το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν πιο σπουδαίο αν «ξέπλενε τα χέρια του από το αίμα και επέστρεφε τα κλοπιμαία του Ελγιν», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο Τζέφρι Ρόμπερτσον.

Κατηγορεί στη συνέχεια το Βρετανικό Μουσείο ότι παρουσιάζει καλά κατασκευασμένα ψέματα και λέει μισές αλήθειες για το πως δήθεν «σώθηκαν» τα μάρμαρα από τον λόρδο Έλγιν.

Ο Ρόμπερτσον έχει εκπονήσει μια έκθεση για την επανένωση των μαρμάρων  για την ελληνική κυβέρνηση με την Αμάλ Κλούνεϊ και τον καθηγητή Νόρμαν Παλμέρ.

Tags:
δικηγόρος, Παρθενώνας, γλυπτά παρθενώνα, Βρετανικό Μουσείο, βασίλισσα Ελισάβετ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK