01:39 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, το οποίο αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η πυροσβεστική υπηρεσία εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, το οποίο αναμένεται να πλήξει την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, προβλέπονται:

  • Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στα βορειότερα νησιά του Ιονίου (κυρίως στην περιοχή της Κέρκυρας)
  • Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στην Ήπειρο (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου και πιθανώς στη Δυτική Στερεά.

Τα ισχυρά φαινόμενα αναμένεται να εκτονωθούν έως το βράδυ της Πέμπτης.

Σε εφαρμογή ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο

Ως εκ τούτου, από το βράδυ της Τετάρτης τίθεται σε εφαρμογή το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν ήδη ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Σύμφωνα με το «meteo.gr», από το πρωί της Πέμπτης θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και σε περιοχές της Ηπείρου. Λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν και στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν σ' όλη τη δυτική Ελλάδα και σταδιακά θα αποκτήσουν έντονο χαρακτήρα. Κατά τόπους μάλιστα, θα πέσει χαλάζι. Στη συνέχεια - και από το βράδυ της ίδιας ημέρας - το μέτωπο των καταιγίδων θα κινηθεί ανατολικότερα, με παράλληλη βελτίωση του καιρού στα δυτικά.

Tags:
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΜΥ, καταιγίδες, καταιγίδα, βροχοπτώσεις, βροχές, βροχή, καιρός σήμερα, καιρός, καιρός, προβλήματα κακοκαιρία, κακοκαιρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK