ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τον δρόμο για την αναδρομική διεκδίκηση του 13ου και του 14ου μισθού για τους εργαζομένους στα νομικά πρόσωπα ανοίγει απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου.

Συνολικά 13 υπαλλήλους νομικού προσώπου δικαίωσε το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, κρίνοντας πως η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού σε υπαλλήλους οι οποίοι απασχολούνται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε νομικά πρόσωπα - όπου ισχύει το Ενιαίο Μισθολόγιο - είναι αντισυνταγματική.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δικαστήριο, η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος θερινής αδείας σε αυτήν την κατηγορία εργαζομένων, είναι αντίθετη σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις.

Ως συνέπεια της απόφασης, το νομικό πρόσωπο καλείται να καταβάλει αναδρομικά στους 13 υπαλλήλους τα δώρα για τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι 13 υπάλληλοι - απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου – προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου σε βάρος της Αθλητικής Ομοσπονδίας όπου εργάζονταν, διεκδικώντας αναδρομικά την καταβολή των δώρων.

Είχε προηγηθεί η περικοπή του δώρου από την Ομοσπονδία, η οποία επιχορηγείται τακτικά από το κράτος, κατ’ εφαρμογή του ν. 4093/2012.

Η ειρηνοδίκης Αγγελική Σακελλαρίου, ωστόσο, έκρινε ότι η περικοπή των δώρων είναι αντίθετη στα άρθρα 2, 4, 21, 22, 25 και 93 του Συντάγματος, ενώ προσκρούει και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Κατά τη δικαστική απόφαση, οι διατάξεις πάνω στις οποίες βασίστηκε η περικοπή είναι ανεφάρμοστες καθώς αντίκεινται στο Σύνταγμα και σε διατάξεις των διεθνών συνθηκών, καθώς στερούν από τους ενάγοντες «το δικαιούμενο ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον Ιούλιο το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την ολομέλεια του ΣτΕ και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνεται από τα 780 ευρώ έως και 1.092 ευρώ, ακόμη και μετά την κατάργηση των τριών επιδομάτων (δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας, δώρο Χριστουγέννων) εξασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Διαβάστε επίσης:

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται στους δικαιούχους

Σχετικά:

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται στους δικαιούχους
Tags:
Σύνταγμα, εργαζόμενοι, δικαστήριο, Μισθοί, μισθός, δώρα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK