19:51 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (100)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, σχολίασε την απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να διακόψει τα προσκυνήματα στις επισκοπές της Ελληνικής Εκκλησίας.

Την απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να διακόψει τα προσκυνήματα στις επισκοπές της Ελληνικής Εκκλησίας, μετά την αναγνώριση της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, σχολίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του, με αφορμή την έναρξη του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, το οποίο διεξάγεται στην Άρτα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποστήριξε τα εξής:

«Όντως, δυσκολευόμεθα να ασκήσουμε κριτική εις την προϊούσα τουριστικοποίηση της ιεράς αποδημίας, όταν βλέπουμε μια Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησία να χρησιμοποιεί την ευσέβεια και τον ιερόν πόθο των πιστών της, ως μέσον ασκήσεως οικονομικής πιέσεως προς την Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον ελληνικόν λαόν, λόγω της επισήμου αναγνωρίσεως της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως εργαλειοιποιήθη βεβαίως, από την Εκκλησία της Ρωσίας και το ιερότατο μυστήριο των μυστηρίων, η Θεία Ευχαριστία, με το αυτό πνεύμα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Μάλιστα, έσπευσε να χρησιμοποιήσει ένα χωρίο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, για να σχολιάσει τις συγκεκριμένες εξελίξεις:

«Άρα φοβούμαι μετά του Κυρίου, "ει ουν το φως το εν σοι σκότος εστίν, το σκότος πόσον;" δηλαδή ότι αν το ψέμα το βαπτίζεις εσύ σε αλήθεια, επειδή έτσι σε συμφέρει, τότε η αλήθεια σου δεν έχει καμιά αξία και είναι σκοτεινή υπόθεση».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, παράλληλα, επεσήμανε ότι «είναι τραγικό η αγνή προσκυνηματική διάθεσις των πιστών, οι οποίοι ζουν την ορθόδοξον ευσέβεια και την πνευματικότητά των, σε ένα περιβάλλον εκκοσμικευμένον, αντιμέτωποι με τις συγχρόνους προκλήσεις και τας αλλοτριώσεις τας οποίας συνεπάγεται ο τεχνοκρατικός, οικονομοκεντρικός πολιτισμός μας και οι οποίοι αναμένουν από την Εκκλησία την ποιμαντική στήριξη, να γίνεται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως προς επίτευξη αλλότριων προς το Ορθόδοξον Εκκλησιαστικόν ήθος στόχων και να προωθείται τοιουτοτρόπως εκ των έσω η εκκοσμίκευσις της Εκκλησίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να βάλει «stop» στο προσκύνημα επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, των οποίων οι επικεφαλής αναγνωρίζουν τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας. Φυσικά όχι αναίτια αφού, στις 6 Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης παρέδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας στη νεοσυσταθείσα ουκρανική εκκλησία. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν αυτή την απόφαση.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας περιέγραψε την κατάσταση ως «νομιμοποίηση του σχίσματος», τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια χριστιανών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Έτσι, προχώρησε και στη διακοπή της μνημόνευσης και της ευχαριστιακής κοινωνίας, ως συνέπεια της πρωτοβουλίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει τη σχισματική ουκρανική εκκλησία.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής, στην αναγνώριση της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας προέβη και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Πούτιν - Λαβρόφ: «Πολιτικοί λόγοι πίσω την αναγνώριση από την Ελληνικής Εκκλησίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, δήλωσε για το ζήτημα της αναγνώρισης της σχισματικής ουκρανικής εκκλησίας από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας: «Θεωρώ ότι η εξωτερική επιρροή είναι προφανής». Μάλιστα, άφησε αιχμές για τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αθήνα.

 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία και τη θρησκευτική ελευθερία. Οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί».

Διαβάστε ακόμα:

Πατριαρχείο Μόσχας: «Μαύρη λίστα» με επισκοπές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (100)
Tags:
Εκκλησία, σχισματική εκκλησία, Εκκλησία της Ελλάδος, Πατριαρχείο Μόσχας, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR), Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Οικουμενικός Πατριάρχης, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Βαρθολομαίος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK