21:20 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (99)
0 02
Βρείτε μας

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μνημόνευσε για πρώτη φορά τον επικεφαλής της λεγόμενης «εκκλησίας της Ουκρανίας» Επιφάνιο, κατά τη Λειτουργία της Κυριακής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μνημόνευσε στα Δίπτυχα τον επικεφαλής της λεγόμενης «εκκλησίας της Ουκρανίας» Επιφάνιο, κατά τη αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής.

Ήταν η πρώτη φορά που το όνομα του Επιφάνιου ακούγεται στον καθεδρικό ναό της Αθήνας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σύμφωνα με το kathimerini.gr που προσθέτει ότι με τη μνημόνευση του Επιφανίου επισφραγίζεται και τυπικά την αναγνώριση της λεγόμενης «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο συλλειτούργησαν, σήμερα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθώς και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε στείλει τον Οκτώβριο ειρηνική επιστολή προς τον Επιφάνιο, με την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος έγινε η πρώτη που αναγνώρισε επισήμως τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε εκφράσει την απογοήτευσή της για την κίνηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος, δεν μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Ιερώνυμο.

Το όνομα του Ιερώνυμου δεν είχε αναφερθεί επίσης όταν η εκκλησιαστική χορωδία ευχήθηκε «χρόνια πολλά» σε όλους τους αρχιεπισκόπους. Σημειώνεται ότι μη αναφορά του Ιερώνυμου κατά την πατριαρχική λειτουργία σημαίνει παύση της ευχαριστιακής κοινωνίας με τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το χρονικό της ουκρανικής αυτοκεφαλίας

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας στη νεοσυσταθείσα Εκκλησία της Ουκρανίας που είχε προκύψει μετά από τη λεγόμενη «ενωτική σύνοδο» στο Κίεβο με επικεφαλής τον Επιφάνιο.

Τη λεγόμενη νέα εκκλησία και την αυτοκεφαλία από τον Βαρθολομαίο δεν αναγνωρίζουν ούτε η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας ούτε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας περιέγραψε τις εξελίξεις ως «νομιμοποίηση του σχίσματος», τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια χριστιανών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Όσον αφορά τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και την αναγνώριση της εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης Μόσχας  Κύριλλος είχε δηλώσει ότι δεν είναι παρά ένα σχέδιο «παρασκηνιακών δυνάμεων» να «απομακρύνουν τη Ρωσία από τον ελληνικό κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Αναγνώρισε και επίσημα τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας ο Ιερώνυμος

Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς Ιερώνυμο: Ευχαριστούμε που αναγράψατε το όνομα του Επιφάνιου

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (99)
Tags:
Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), σχισματική εκκλησία, Εκκλησία της Ελλάδος, Ουκρανία, Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Επιφάνιος, αυτοκεφαλία, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK