02:49 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου ορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν επιτρέπονται αυξήσεις.

Στον επανακαθορισμό τους συστήματος τιμολόγησης και κοστολόγησης φαρμάκων προχωρά το υπουργείο Υγείας με τροπολογία που κατέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας στο νομοσχέδιο για την κύρωση ΠΝΠ των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι το «πάγωμα» στην τιμή των φαρμάκων για το 2020, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Σε ορισμένα από τα φάρμακα θα υπάρξει μείωση έως 7%.

Οι τιμές των γενοσήμων θα πρέπει να δημοσιεύονται μέσα σε 30 ημέρες, ενώ για να λάβει ένα φάρμακο τιμή για πρώτη φορά θα πρέπει να έχει λάβει τιμή σε τουλάχιστον τρεις χώρες της Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου ορίζεται ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν επιτρέπονται αυξήσεις.

Ακόμα:

  • Μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση, η τιμή των φαρμάκων έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών, από 10% που ισχύει, εφόσον η εν λόγω τιμή είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
  • Δεν θα καταβάλλεται το παράβολο ύψους 150 ευρώ λόγω της μη υποβολής εφεξής αιτήσεων αύξησης της τιμής κυκλοφορούντος φαρμάκου.
  • Τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας δεν ανατιμολογούνται.
  • Οι τιμές των φαρμάκων, των οποίων το Κόστος Ημερησίας Θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, μειώνονται μέχρι το όριο αυτό.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπενθύμισε ότι δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν «το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή» και η δέσμευση του πρωθυπουργού υλοποιείται.

Εκτίμησε ότι η τροπολογία θα ψηφιστεί έως την Πέμπτη και υπογράμμισε ότι «μειώνεται σημαντικά η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την ελπίδα η ρύθμιση να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ο Έλληνας κτηνίατρος που θεραπεύει σκύλους και γάτες εφαρμόζοντας ομοιοπαθητική

Καταγγελίες Κικίλια για ΚΕΘΕΑ: Έμποροι ναρκωτικών εμφανίζονταν ως χρήστες για να αποφυλακιστούν

Tags:
Βασίλης Κικίλιας, Βουλή, τροπολογία, κόστος, τιμές, φάρμακα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK