23:36 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Καταπέλτης είναι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεσή του για τη διαχείριση του μεταναστευτικού σε Ελλάδα και Ιταλία.

Την εντατικοποίηση των δράσεων της ΕΕ για τα προβλήματα που προκύπτουν από το μεταναστευτικό ζητά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεσή του.

Παράλληλα, αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η διαχείριση του μεταναστευτικού σε Ελλάδα και Ιταλία δεν πέτυχε πλήρως τους στόχους της.

«Τα προγράμματα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν πέτυχαν τις τιμές - στόχο που είχαν τεθεί, ενώ ο κύριος στόχος τους, η ελάττωση της πίεσης που ασκείται στην Ελλάδα και την Ιταλία, επιτεύχθηκε μόνο μερικώς», σημειώνει η έκθεση.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνωρίζει την αύξηση των ικανοτήτων διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου αλλά σημειώνει πως οι διαδικασίες παραμένουν εξαιρετικά χρονοβόρες ενώ οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηρίζει δε τη διαδικασία επιστροφών σε όλη την Ευρώπη «προβληματική».

«Παρότι ανταποκρινόταν στις ανάγκες, η διαχείριση της μετανάστευσης από πλευράς της ΕΕ στην Ελλάδα και την Ιταλία δεν έχει αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της» δήλωσε ο Λέο Μπρινκάτ, μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για την έκθεση και προσθέτει: «είναι καιρός να εντατικοποιηθεί η δράση ώστε να αντιμετωπιστούν οι αποκλίσεις μεταξύ στόχων και αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση έναντι 160.000 μεταναστών που ήταν η αρχική τιμή-στόχος, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν νομικά να μετεγκαταστήσουν 98 256.

Τελικά μετεγκαταστάθηκαν μόλις 34.705 (21.999 από την Ελλάδα και 12.706 από την Ιταλία).

Οι χαμηλές αυτές επιδόσεις, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, οφείλονται κυρίως στο πολύ μικρό ποσοστό των δυνάμει επιλέξιμων για μετεγκατάσταση μεταναστών.

Η έκθεση προσθέτει πως οι αρχές Ελλάδας και Ιταλίας αρχικά αδυνατούσαν να εντοπίσουν το σύνολο των δυνητικών υποψήφιων ώστε να τους προσανατολίσουν επιτυχώς προς την κατεύθυνση της αίτησης μετεγκατάστασης.

Μόλις οι μετανάστες εντάσσονταν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης, οι προσπάθειες καρποφορούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό.

Παρ' όλα αυτά, οι ελεγκτές εντόπισαν αρκετές επιχειρησιακέ αδυναμίες στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Κομισιόν: Ριζική αλλαγή στη διαχείριση του μεταναστευτικού τα τελευταία χρόνια

H εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Τόβε Ερνστ, σημειώνει από την πλευρά της ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ριζική αλλαγή στη διαχείριση του μεταναστευτικού τα τελευταία χρόνια.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της την έκθεση και θα ακολουθήσει τις συστάσεις.

Η «συλλογική δράση" της ΕΕ και η στήριξη προς την Ελλάδα και την Ιταλία πέτυχαν την επιστροφή των αφίξεων σε "προ κρίσης επίπεδα" και ότι πλέον "είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι από ποτέ», συμπληρώνει.

Αναφορικά με την μετεγκατάσταση, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», αναφέροντας ότι το 100% των επιλέξιμων μεταναστών από Ελλάδα και Ιταλία μετεγκαταστάθηκε.

Μιλώντας ακόμη για τη βοήθεια προς την Ελλάδα σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει λάβει «πρωτοφανή οικονομική βοήθεια», η οποία «δεν κάθεται σε ένα λογαριασμό τραπέζης» αλλά χρησιμοποιείται από την Ελλάδα, τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ.

Τέλος, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στα αιτήματα ασύλου αναφέρει ότι στα hotspots πλέον το 100% των αφιχθέντων καταγράφεται και ταυτοποιείται, αλλά οι συνθήκες είναι δύσκολες.

Τέλος υποστήριξε ότι στηρίζονται οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου, αλλά «δεν μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε».

Tags:
μετανάστευση, μετανάστες, Ιταλία, έκθεση, μεταναστευτικό, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK