20:12 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Βολιβία - Παραίτηση Έβο Μοράλες (34)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες πραγματοποίησε την Τετάρτη την πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την φυγή του από την χώρα προκειμένου να βρει καταφύγιο στο Μεξικό.

Ο πρόσφατα παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, σε δηλώσεις του από το Μεξικό όπου βρίσκεται, υπαινίχθηκε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πατρίδα του προκειμένου να συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

«Ήμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω παρά την σαρωτική νίκη μας ... προκειμένου να διεξαγάγουμε νέες εκλογές με νέα σύνθεση του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, αλλά [η αντιπολίτευση] επέμεινε ότι ο Έβο πρέπει να φύγει. Έφυγα ... Ωστόσο, η βία στη χώρα συνεχίζεται, οπότε αυτό δεν συνιστά λύση», δήλωσε ο Μοράλες σε ερώτηση για το εάν σχεδίαζε να συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Μοράλες, ο οποίος παροτρύνει τους πολίτες της χώρας να σταματήσουν τις βίαιες αντιπαραθέσεις σε όλες σχεδόν τις ομιλίες του, ισχυρίζεται ότι πολλά άτομα διώκονται ανοιχτά στην Βολιβία αυτή τη στιγμή επειδή διαφωνούν με τις πρόσφατες εξελίξεις.

«Η δίωξη δεν στοχεύει μόνο σε υπουργούς αλλά και σε δημοσιογράφους ... επαγγελματίες, διανοούμενους και αθλητές», δήλωσε ο πρώην ηγέτης της Βολιβίας.

Στις 20 Οκτωβρίου, ο Μοράλες επικράτησε στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα από τον πρώτο γύρο, γεγονός που θα του εξασφάλιζε την τέταρτη προεδρική του θητεία. Ο βασικός του αντίπαλος, ο Κάρλος Μέσα, αρνήθηκε να δεχθεί την ετυμηγορία της κάλπης. Λίγο αργότερα, ξέσπασαν διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Βολιβία και οι βολιβιανές ένοπλες δυνάμεις προέτρεψαν τον Μοράλες να παραιτηθεί με στόχο να διατηρηθεί η τάξη και η σταθερότητα στην χώρα. Ο Μοράλες αποχώρησε την Κυριακή από την χώρα και κατέφυγε στο Μεξικό, το οποίο του χορήγησε πολιτικό άσυλο.

Περίπου 20 βουλευτές και αξιωματούχοι από το κυβερνών κόμμα του Μοράλες, Κίνημα για σοσιαλισμό (MAS), βρήκαν επίσης καταφύγιο στην πρεσβεία του Μεξικού στην πρωτεύουσα της χώρας Λα Παζ. Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ δήλωσε ότι το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει για την μετεγκατάστασή τους.

Σε μια έκτακτη κοινοβουλευτική σύνοδο που υποτίθεται ότι αφορούσε την παραίτηση του Μοράλες, η βουλευτής της αντιπολίτευσης της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε προσωρινή πρόεδρος. Δεδομένου ότι η σύνοδος διεξήχθη απουσία των βουλευτών του κόμματος MAS, το οποίο κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στη νομοθετική συνέλευση της Βολιβίας, δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη απαρτία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιθαγενείς της Βολιβίας διαδηλώνουν εναντίον της αυτοανακηρυχθείσας προσωρινής προέδρου - Βίντεο

Η Μόσχα καλεί τους «εξωτερικούς παίκτες» να μην επωφεληθούν από την κρίση στη Βολιβία

Βολιβία: Πρώτες αναφορές για νεκρούς μετά την έναρξη των διαδηλώσεων

Θέμα:
Βολιβία - Παραίτηση Έβο Μοράλες (34)
Tags:
πρόεδρος, Τζανίνε Άνιες, παραίτηση, προεδρικές εκλογές, προεδρική εκλογή, εκλογές, Βολιβία, Έβο Μοράλες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK