06:18 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, στο άμεσο μέλλον, σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι υποδομές, υπογράμμισε η Πρέσβης στην Αθήνα, Zhang Qiyue, σε συνέντευξή της στο Sputnik.

Για τη νέα εποχή των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, μετά και την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στη χώρα μας, μίλησε στο Sputnik η Πρέσβης στην Αθήνα, Zhang Qiyue, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019, που πραγματοποιείται για μία ακόμα χρονιά και ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή.

Η κ. Qiyue υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν φτάσει σε διαφορετικό επίπεδο από το 2006, οπότε και ξεκίνησαν ουσιαστικά, κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο άμεσο μέλλον θα ενδυναμωθούν, σε πάρα πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες.

«Πρόσφατα είχαμε πολύ επιτυχημένες εργασίες κατά την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας μεγάλης αντιπροσωπείας στην Αθήνα, ενώ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Σαγκάη. Με αυτές τις επισκέψεις, οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σε διαφορετικό επίπεδο. Περιμένουμε, οι σχέσεις αυτές να επεκταθούν και να ενδυναμωθούν. Το 2006, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν, και, νομίζω ότι, από εδώ και πέρα, θα είναι πιο ουσιαστικές και πιο εντατικές.

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τις δύο χώρες και με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν αυτό το διάστημα, θα υπάρχουν συνεργασίες σε κάθε τομέα. Στο παρελθόν, όλοι μιλούσαν για το λιμάνι του Πειραιά και ήταν ένα πολύ πετυχημένο πρότζεκτ, αλλά θα πάμε και πιο πέρα από αυτό. Και, όχι μόνο θα έχουμε μια πολύ πετυχημένη ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, αλλά η συνεργασία θα επεκταθεί και στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην καινοτομία, στις υποδομές, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην οικονομία και στον αγροτικό τομέα».

Η Θεσσαλονίκη ως επενδυτικός προορισμός

Η πρέσβης της Κίνας απάντησε επίσης θετικά, στο ερώτημα αν η Θεσσαλονίκη αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και επισήμανε τα πλεονεκτήματα της περιοχής.

«Φυσικά και μας ενδιαφέρει. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πολύ ισχυρή περιοχή με μεγάλο πληθυσμό, είναι οικονομικό και κατασκευαστικό κέντρο. Είναι επίσης κέντρο έρευνας και καινοτομίας, έχει εξαιρετικά πανεπιστήμια και πολλά αξιοθέατα, πολιτισμού και τουρισμού. Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις.

Η Κίνα αναπτύσσει σχέσεις, μέσα από το πρόγραμμα "One Belt One Road", για να επαναφέρει τον δρόμο του μεταξιού, και η Θεσσαλονικη μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο. Η Ελλάδα μπήκε, πρόσφατα, στον μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που αποκαλούνταν "Πρωτοβουλία 16+1". Τώρα, είναι "Πρωτοβουλία 17+1", μετά την ένταξη της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, καθώς είναι ισχυρή οικονομία στα Βαλκάνια. Επομένως, με την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας αυτής, θα υπάρχει ακόμα καλύτερη επικοινωνία και συνδεσιμότητα με την Κίνα.

Για παράδειγμα, στις υποδομές, θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη συνδεσιμότητα με το λιμάνι του Πειραιά και με την επέκταση του σιδηροδρόμου στο βόρειο κομμάτι της Ευρώπης.

Με την επέκταση των υποδομών, θα υπάρχει μεγαλύτερη ανταλλαγή. Στις επιχειρήσεις, στην έρευνα, στα think tanks, στα media. Έτσι, η "Πρωτοβουλία 17+1", γίνεται πραγματικός μηχανισμός συνεργασίας. Με αυτή τη λογική η Ελλάδα και η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο. Θα έλεγα ότι η Θεσσαλονίκη, η ευρύτερη περιοχή και η Περιφέρεια, οι επιχειρηματίες, είναι πολύ ενθουσιασμένοι με τον μηχανισμό και τις νέες ευκαιρίες.

Την τελευταία φορά που βρέθηκα στην πόλη, πριν από λίγους μήνες, συνάντησα τον δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη, και όλοι τους μου εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τις κινέζικες επιχειρήσεις, για τη συνεργασία με την κινεζική κοινότητα. Ελπίζουν να έχουν περισσότερους Κινέζουν φοιτητές, αλλά και να έχουν απευθείας συνδέσεις με την Κίνα. Θα έλεγα, ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές να επεκταθεί η συνεργασία».

«Η πολιτική της απομόνωσης δεν μπορεί να φέρει κανένα καλό στον κόσμο»

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το τι της αρέσει στην Ελλάδα, η πρέσβης της Κίνας απάντησε «τα πάντα», ωστόσο, δεν έκρυψε την αδυναμία της για τον πολιτισμό και τα μουσεία που συχνά επισκέπτεται.

«Μου αρέσουν τα πάντα! Μου αρέσει να επισκέπτομαι μουσεία. Επισκέπτομαι το μουσείο της Ακρόπολης, το αρχαιολογικό μουσείο και αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι Δελφοί. Πήγα στην αρχαία Ολυμπία, είμαι πολύ εντυπωσιασμένη και έμαθα πολλά για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία. Αγαπώ την ιστορία και όπου πηγαίνω θέλω να μαθαίνω περισσότερα. Δεν είναι μόνο να μαθαίνεις την ιστορία και πως αυτή αντανακλάται στην βελτίωση των σχέσεων, για να εμπλακείς σε ένα πολιτιστικό διάλογο, μεταξύ των δύο πλευρών. Μια από τις επιτυχίες της προεδρικής επίσκεψης, δεν ήταν μόνο οι επιχειρηματικές συμφωνίες και συνεργασίες, αλλά και ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία των πολιτιστικών διαλόγων και ανταλλαγών.

Η Ελλάδα δημιούργησε τον δυτικό πολιτισμό και η Κίνα είναι μια από τους δημιουργούς του αρχαίου πολιτισμού. Μοιραζόμαστε πολλά κοινά πράγματα και έχουμε μεγάλο σεβασμό και κατανόηση μεταξύ μας. Και στον σημερινό κόσμο, που υπάρχουν αρνητικές τάσεις μονομέρειας και προστατευτικότητας, είναι ακόμα πιο σημαντικό, για τον ανατολικό και δυτικό πολιτισμό, να έρθουν πιο κοντά και να εμπλακούν σε διάλογο και επικοινωνία. Υπό αυτή την έννοια, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας το έχει καταστήσει σαφές. Το συζήτησε ξανά, αυτή την εβδομάδα, αλλά και τον περασμένο Μάιο, όταν συμμετείχε στο πρώτο συνέδριο για τον ασιατικό πολιτισμικό διάλογο. Εκεί, είπε ξεκάθαρα, ότι η αντίληψη του διαχωρισμού είναι τελείως λάθος, επειδή οι δύο πολιτισμοί εμπλέκονται μεταξύ τους, πάντα επικοινωνούν και πάντα μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Η πολιτική της απομόνωσης δεν μπορεί να φέρει κανένα καλό στον κόσμο. Και νομίζω, ότι, είτε προέρχεσαι από αρχαίους πολιτισμούς ή από τον σύγχρονο κόσμο, πρέπει να συνεργάζεσαι, για να αποφεύγεις τους πολέμους και να διατηρήσεις ή να επιτύχεις την ειρήνη. Και οι δύο χώρες, η Κίνα ως παλαιός πολιτισμός και η Ελλάδα ως αρχαίος ευρωπαϊκός πολιτισμός, αντιλαμβάνονται ότι έχουν κοινή ευθύνη για αυτό, και αυτό, μας έφερε ακόμα πιο κοντά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαμαντοπούλου στο Sputnik: Όταν υπάρχει παρανομία στα πανεπιστήμια, η ΕΛΑΣ πρέπει να παρεμβαίνει

Η νέα εποχή στις σχέσεις Κίνας - Ιταλίας και η θέση της Ελλάδας στον Δρόμο του Μεταξιού

Οι προϋποθέσεις για «Χρυσή Βίζα»: Τι πρέπει να επενδύσει κάποιος για άδεια διαμονής στην Ελλάδα

Tags:
Συνέντευξη, πρέσβης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Κίνα, Thessaloniki Summit 2019
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK