07:50 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η εφαρμογή του νόμου προβλέπει και αυστηρά πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ, ποσό που μπορεί να διπλασιαστεί αν είναι παρόντες ανήλικοι. Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ προβλέπονται και για τους υπεύθυνους καταστημάτων.

Την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα κηρύξει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ο νόμος προβλέπει απαγόρευση σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά και τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, στους οποίους συγκεντρώνονται παιδιά, όπως γήπεδα και παιδικές χαρές.

Η εφαρμογή του νόμου προβλέπει και αυστηρά πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ, ποσό που μπορεί να διπλασιαστεί αν είναι παρόντες ανήλικοι. Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ προβλέπονται και για τους υπεύθυνους καταστημάτων.

Ειδικά για τον υπεύθυνο καταστήματος κάτω των 100 τ.μ., σε περίπτωση παραβίασης του νόμου καλείται να πληρώσει πρόστιμα που ξεκινούν:

  • από 500 ευρώ την πρώτη φορά,
  • 1.000 ευρώ τη δεύτερη φορά,
  • 2.000 ευρώ την τρίτη φορά,
  • 4.000 ευρώ την τέταρτη φορά με αναστολή λειτουργίας 10 μέρες και
  • 8.000 ευρώ την πέμπτη φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος.

Για τα καταστήματα πάνω από 100 τ.μ. τα πρόστιμα ξεκινούν από 2.000 και φτάνουν έως και τις 10.000 ευρώ καθώς και οριστική αναστολή της λειτουργίας.

Για τα μεγάλα καταστήματα όπου ο χώρος είναι πάνω από 300 τ.μ. τα πρόστιμα κυμαίνονται από 6.000 ευρώ και φτάνουν έως τις 10.000 ευρώ και οριστική αναστολή της λειτουργίας.

Πρόστιμα θα επιβάλλονται και για το κάπνισμα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους κλειστούς σταθμούς.

Παράλληλα, ενεργοποιείται ο αριθμός 1142 για επώνυμες καταγγελίες. Τους ελέγχους θα κάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας.

Μέχρι στιγμής οι έλεγχοι σε πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας των Επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε συνεργασία με στελέχη της αστυνομίας δεν εντόπισαν καπνίζοντες στο 72% των περιπτώσεων ενώ επιμένουν στο τσιγάρο σε εσωτερικούς χώρους το 28%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αντικαπνιστικός: Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι - Αναλυτικά στοιχεία

Tags:
πρόστιμα, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαγόρευση, Κάπνισμα, αντικαπνιστικός νόμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK