19:32 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έλαβε απόφαση για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ενώ όπως προκύπτει απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής ο Θεόδωρος Τσουκάτος.

Απόφαση για την καταδίκη των 22 από τους 54 κατηγορούμενους έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ενώ απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής 27 κατηγορούμενοι εκ των οποίων και ο Θεόδωρος Τσουκάτος.

Μετά και την καταδίκη των 22 κατηγορούμενων, στελεχών της Siemens και του ΟΤΕ, έκλεισε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού, όπως αναφέρει το News 24/7.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εκφώνησε την απόφασή του αναφορικά με τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού, που φέρεται να υπογράφτηκε μετά από δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων.

Υιοθέτησε την εισαγγελική εισήγηση αποφασίζοντας την ενοχή Ελλήνων και Γερμανών της Siemens, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ.

Επίσης καταδίκασε και στελέχη του ΟΤΕ που εμπλέκονται στην υπογραφή της σύμβασης ψηφιοποίησης του Οργανισμού με την γερμανική εταιρεία το 1998 μεταξύ των οποίων ο Αλ. Αθανασιάδης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Όλοι καταδικάστηκαν για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Αθώοι κρίθηκαν οι Νικόλαος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Για την κατηγορία της δωροδοκίας, κρίθηκε ότι σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος μπήκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα καθώς οι υπάλληλοι του ΟΤΕ, λογίζονται ως ιδιωτικοί και όχι δημόσιοι, και για αυτό έπαυσε η ποινική δίωξη.

Μεταξύ των απαλλαχθιέντων λόγω παραγραφής, είναι και ο πάλαι ποτέ στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος, για τον οποίο η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρξαν διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η Siemens ως ανάδοχος του έργου αλλά και για κάθε επέκταση της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Μεταφορών επί ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα, ενώ η ελληνική Δικαιοσύνη ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση το 2006, όταν οι γερμανικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν τη μητρική εταιρία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι μίζες που δόθηκαν αγγίζουν περίπου τα 100.000.000 ευρώ.

Η διαδικασία συνεχίζεται με αγορεύσεις των δικηγόρων για τα ελαφρυντικά, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι ποινές.

Tags:
μίζες, ξέπλυμα, Θεόδωρος Τσουκάτος, Δικαιοσύνη, εφετείο, ΟΤΕ, Siemens
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK