07:40 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η τηλεφωνική γραμμή 1142 τέθηκε σε λειτουργία καθώς πρεμιέρα κάνει ο αντικαπνιστικός νόμος. Οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν παραβάσεις του νόμου και να ενημερωθούν για τη διακοπή του καπνίσματος.

Πρεμιέρα κάνει ο νέος αντικαπνιστικός νόμος και σε λειτουργία τέθηκε η τηλεφωνική γραμμή 1142 όπου οι πολίτες μπορούν να καλούν για ενημέρωση, αλλά και καταγγελίες για παραβίαση της απαγόρευσης καπνίσματος.

Το τηλέφωνο 1142 λειτουργεί από σήμερα, Τρίτη, 19 Νοεμβρίου.

Οι πολίτες που καλούν μπορούν να ενημερώνονται για όσα προβλέπει η αντικαπνιστική νομοθεσία, να ζητούν βοήθεια για διακοπή του καπνίσματος και να καταγγέλλουν παραβάσεις της νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι όσοι ζητούν βοήθεια για να κόψουν το τσιγάρο, τα στοιχεία τους θα καταγράφονται και μέσα σε 48 ώρες θα επικοινωνεί μαζί τους ένας επαγγελματίας Υγείας προκειμένου να ενημερώσει και να καθοδηγήσει σε κάποια ιατρείο διακοπής καπνίσματος όπου ειδικοί θα συνδράμουν στην υποστήριξη της προσπάθειας.

Όσοι θέλουν να καταγγείλουν παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου, θα πρέπει να δώσουν το ονοματεπώνυμό τους, το τηλέφωνό τους, καθώς και το e-mail τους (εφόσον έχουν).

Σημειώνεται ότι οι καταγγελίες θα ομαδοποιούνται και θα προωθούνται στις αρμόδιες αρχές ελέγχου ανά κατηγορία προκειμένου να διενεργηθούν έκτακτοι ή στοχευμένοι έλεγχοι.

Τους ελέγχους αναλαμβάνουν κατά περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Υγειονομικές Διευθύνσεις περιφερειών ή το Λιμενικό.

Υπενθυμίζεται ότι αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει απαγόρευση του τσιγάρου σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς που συγκεντρώνονται παιδιά, όπως γήπεδα και παιδικές χαρές. Το κάπνισμα απαγορεύεται, επίσης, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κλειστούς σταθμούς.

Τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο

Αυστηρά πρόστιμα περιμένουν όσους παραβιάσουν την απαγόρευση του καπνίσματος.

Το πρόστιμο για τους ιδιώτες ξεκινά από 100 ευρώ και μπορεί να διπλασιαστεί εάν είναι παρόντες ανήλικοι.

Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ προβλέπονται και για τους υπεύθυνους καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, για υπεύθυνο καταστήματος κάτω των 100 τ.μ., σε περίπτωση παραβίασης του νόμου, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 500 ευρώ την πρώτη φορά
  • 1.000 ευρώ τη δεύτερη φορά
  • 2.000 ευρώ την τρίτη φορά
  • 4.000 ευρώ την τέταρτη φορά με αναστολή λειτουργίας 10 μέρες
  • 8.000 ευρώ την πέμπτη φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος

Για τα καταστήματα πάνω από 100 τ.μ. τα πρόστιμα ξεκινούν από 2.000 ευρώ και φτάνουν έως και τις 10.000 ευρώ καθώς και οριστική αναστολή της λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης για αντικαπνιστικό νόμο: Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα»

Τα λόγια του παππού του θυμήθηκε ο Μητσοτάκης στην ομιλία για τον αντικαπνιστικό νόμο

Αντικαπνιστικός νόμος: Πρεμιέρα για την πλήρη εφαρμογή – Τσουχτερά πρόστιμα

Tags:
Υπουργείο Υγείας, διακοπή, τσιγάρο, Κάπνισμα, αντικαπνιστικός νόμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK