Οριστικά έκλεισε η υπόθεση με τους πυροβολισμούς τους οποίους δέχθηκαν 35 μετανάστες σε χωράφια με φράουλες, στη Μανωλάδα το 2013, όταν ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους από τον εργοδότη τους.
Σε πρώτο βαθμό, ο άνδρας ο οποίος είχε παραδεχθεί τις πράξεις του είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκισης, ενώ έμεινε στη φυλακή για 15 μήνες και ακολούθως η ποινή του μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη (πέντε ευρώ για κάθε ημέρα).
Δικαστήριο της Πάτρας, σύμφωνα με το ilialive.gr, έκρινε τη Δευτέρα ένοχο τον κατηγορούμενο για 31 σωματικές βλάβες, αναγνωρίζοντάς του ωστόσο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Ο άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών, με την ποινή να είναι εξαγοράσιμη.
Βάσει της νέας απόφασης, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, θα γλιτώσει ποσό 7.000 ευρώ.
Η εισαγγελέας πρότεινε ο άνδρας να προσφέρει κοινωφελή εργασία, ωστόσο τελικώς θα δώσει το ποσό το οποίο θα αντιστοιχεί στην ποινή του.
Οι εργάτες είχε δικαιωθεί στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο σε ό,τι αφορά το σκέλος της εμπορίας ανθρώπων, ενώ στον απόηχο του περιστατικού, έλαβαν άδεια παραμονής.
Ο καταδικασθείς είχε δηλώσει μετανιωμένος όταν βγήκε από τη φυλακή, ενώ ακολούθως σταμάτησε την ενασχόληση με την παραγωγή φραουλών και, αφού για ένα διάστημα εργάστηκε μαζί με τους γονείς του στον τομέα της κτηνοτροφίας, μετανάστευσε στη Μεγάλη Βρετανία όπου εργάζεται ως μάγειρας σε ελληνικό εστιατόριο.
Στις αρχές του έτους, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε διαβιβάσει στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας μηνυτήρια αναφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Βάσει της αναφοράς, 355 αλλοδαποί — στην πλειονότητά τους από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν — οι οποίοι δούλευαν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, δεν είχαν δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Φωτιά που είχε ξεσπάσει το περσινό καλοκαίρι είχε καταστρέψει ολοσχερώς τον καταυλισμό στον οποίο διέμεναν, καθώς και τα ταξιδιωτικά έγγραφα των περισσότερων.
Τον Μάρτιο, η τότε υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα δικαιούνται να λάβουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς απασχολήθηκαν υπό ένα καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης.
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)