ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Διευκρινίσεις για την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων δίνει στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), καλώντας τους εργοδότες να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις.

Εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αυτό που αναμένουν με μεγάλη προσμονή, είναι το… Δώρο των Χριστουγέννων.

Πρόκειται για έναν επιπλέον βοήθημα, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για τα περισσότερα νοικοκυριά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες των εορτών.

Και επομένως, πρόκειται για ένα χρηματικό ποσό, το οποίο κατά κύριο λόγο, επιστρέφει στην αγορά και μεγεθύνει την κυκλοφορία του χρήματος.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων

Αρχικά, η χρονική περίοδος που υπολογίζεται ως βάση για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, αρχίζει από την 1 Μαΐου και ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν σχέση εργασίας με τον εργοδότη καθ’ όλη την προαναφερόμενη χρονική περίοδο - δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου – δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, δηλαδή έναν μηνιαίο μισθό για τους μισθωτούς και 25 ημερομίσθια για τους ημερομίσθιους.

Αν ωστόσο, για κάποιον λόγο, η σχέση εργασίας δεν διήρκησε καθ’ όλη τη διάρκεια του προαναφερόμενου διαστήματος - είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς, είτε γιατί απολύθηκαν - δικαιούνται να λάβουν τμήμα του Δώρου.

Στη περίπτωση αυτή, ο υπολογισμός του Δώρου γίνεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και όσοι εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων

Βάση υπολογισμού του Δώρου, αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου (σ.σ. σύνολο τακτικών αποδοχών).

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν την παραπάνω ημερομηνία, το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Υπενθυμίζεται ότι το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την 21η Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΙΝΕ ΓΣΕΕ για επενδύσεις: Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Tags:
ΓΣΕΕ, εργασία, εργασιακά δικαιώματα, εργασιακά, Χριστούγεννα, δώρο, εργαζόμενοι, εργαζόμενος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK