15:55 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από το επάγγελμα του ντετέκτιβ. Πόσο απαραίτητος είναι ένας ιδιωτικός ερευνητής; Για ποιες υποθέσεις προσφεύγουν οι Έλληνες; Ο Γιώργος Τσούκαλης, ο πιο γνωστός Έλληνας ιδιωτικός ερευνητής, μίλησε στο Sputnik.

Σε ώριμη πια ηλικία βρίσκεται το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή, στην Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik, ο Γιώργος Τσούκαλης, ίσως ο πιο γνωστός Έλληνας ιδιωτικός ερευνητής. Τα πρώτα γραφεία ιδιωτικών ερευνητών, στη χώρα μας, δημιουργήθηκαν την περίοδο 1960 – 1965, ενώ, πλέον, λαμβάνουν άδεια λειτουργίας μέσα από ένα θεσπισμένο νομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσούκαλη, ο Έλληνας προσφεύγει εύκολα στα γραφεία ντετέκτιβ. Ναυτιλιακές και ασφαλιστικές υποθέσεις φτάνουν συχνότερα στο γραφείο του, καθώς, επίσης, και υποθέσεις που αφορούν σε εξαφανίσεις προσώπων. Συνηθισμένη πρακτική από πλευράς γονέων έχει γίνει η διερεύνηση τυχόν παραβατικής συμπεριφοράς των παιδιών τους.

Ντετέκτιβ και ροζ σκάνδαλα

«Μετά την αποποινικοποίηση της μοιχείας από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1982, και, κυρίως, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οι υποθέσεις προσωπικού ενδιαφέροντος έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Ένα σοβαρό γραφείο δεν αναλαμβάνει πια να διαλευκάνει προσωπικά θέματα. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο νέος ελληνικός νόμος για την προστασία προσωπικών δεδομένων είναι αυστηρός και δεν επιτρέπει την επιτήρηση», εξήγησε ο πολύπειρος ντετέκτιβ.

Και συνέχισε: «Επιπλέον, ακόμη κι εάν κάποιο γραφείο εξακολουθεί να αναλαμβάνει προσωπικές υποθέσεις, τα στοιχεία που αποδεικνύουν "ενοχή" ενός συζύγου δεν μπορούν να προσκομιστούν στο δικαστήριο, διότι είναι προϊόντα υποκλοπής. Μόνο εάν καταθέσει αυτόπτης μάρτυρας, για μια συμπεριφορά που εκδηλώθηκε δημόσια, δύναται να ληφθεί υπόψη εάν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο. Η ιδιωτικότητα του ατόμου προστατεύεται από το Σύνταγμα».

Στην έννοια της ιδιωτικής ζωής περιλαμβάνεται και το απόρρητο της επικοινωνίας μεταξύ δύο ή και περισσότερων ατόμων, όταν τα άτομα δεν επιθυμούν τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της επικοινωνίας τους. Η παρακολούθηση οποιασδήποτε ιδιωτικής επικοινωνίας, η υποκλοπή περιεχομένου οποιασδήποτε ιδιωτικής επικοινωνίας, η μαγνητοφώνηση ή βιντεοσκόπηση (παγίδευση) συνομιλίας, ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου, χωρίς τη συναίνεση του συνομιλητή, αποτελούν κακούργημα. «Ωστόσο, εάν πρόκειται αποκλειστικά για τη δική του ενημέρωση, φυσικά, μπορεί ένας απατημένος σύζυγος να επιστρατεύσει έναν ντετέκτιβ», καταλήγει.

Ντετέκτιβ και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κύριο Τσούκαλη, το επάγγελμα του ντετέκτιβ έχει μπει, πλέον, για τα καλά μέσα στη ζωή μας, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Όπως ο νομικός σύμβουλος, έτσι κι ένας ιδιωτικός ερευνητής είναι χρήσιμος, τόσο σε υποθέσεις οικογενειακού ενδιαφέροντος, όσο και σε εταιρικές υποθέσεις.

Ένας επιχειρηματίας, για παράδειγμα, θέλοντας να περιφρουρήσει τα συμφέροντά του από κακόβουλο ανταγωνισμό ή από κακόβουλες πράξεις, πάντοτε ζητάει τη συνδρομή ενός ερευνητή. Υπάρχει ένα φαινόμενο που συναντάμε συχνά στον επιχειρηματικό κόσμο. Καλούμαστε να διερευνήσουμε υποθέσεις που αφορούν στην προστασία πολύτιμων μυστικών μιας εταιρείας ή του διευρυμένου πελατολογίου της. Πρόσφατα, ο πιο έμπιστος άνθρωπος μιας μεγάλης επιχείρησης συνελήφθη στο Λονδίνο να πουλάει σε ανταγωνιστική εταιρεία το πελατολόγιο και απόρρητα στοιχεία της εταιρείας, στην οποία εργαζόταν. Επιπλέον, οικονομικά θέματα και απάτες που ανακύπτουν σε επιχειρήσεις είναι αυτά που απαιτούν, συχνότερα, την ανάμιξη ενός ιδιωτικού ερευνητή.

Ντετέκτιβ και παρανομία

Πολλοί είναι οι μύθοι γύρω από το επάγγελμα του ντετέκτιβ, ίσως, λόγω του μυστηρίου που φέρει, ή και λόγω των ηρώων που αγαπήθηκαν πολύ από την αστυνομική λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Στην πραγματικότητα, απαιτείται διακριτικότητα, εχεμύθεια και αξιοπιστία, προκειμένου ένας ντετέκτιβ να προσεγγίσει σωστά και, τελικά, να ρίξει φως στην κάθε υπόθεση. Ακολουθώντας, πάντοτε, πιστά το γράμμα του νόμου. «Κάθε ιδιωτικός ερευνητής υπηρετεί πρωτίστως την ευνομία», επεσήμανε με νόημα ο κύριος Τσούκαλης.

Και πρόσθεσε: «Είμαι κάθετος, ότι, ο ερευνητής δεν μπορεί να γίνει παράνομος. Συγκεντρώνει πληροφορίες, ρωτάει, αλλά ποτέ δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα. Η τοποθέτηση ενός πομπού χώρου, η υποκλοπή συνομιλιών από κινητό τηλέφωνο, η επιστράτευση χάκερ για να αποκτήσεις πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ενέργειες παράνομες. Και βέβαια, οποιοσδήποτε μπορεί να καταφύγει στην αστυνομία, εφόσον αντιληφθεί ότι παρακολουθείται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρευνα αποκαλύπτει την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη

Ακολουθώντας τα βήματα του Τζον Σνόου, του Σέρλοκ και του Χάρι Πότερ

 

Tags:
έρευνα, Έλληνες, σκάνδαλο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK