05:36 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής ανέφερε οι μετανάστες που θα βρίσκονται στα κλειστά κέντρα τα οποία θα κατασκευαστούν στην ενδοχώρα, θα βγαίνουν από αυτά μόνο με άδεια.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει «ότι είμαστε ανθρωπιστές, νοιαζόμαστε για το συνάνθρωπό μας, αλλά πρωτίστως νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους της πατρίδας μας» ανέφερε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης έκανε λόγο για σκληρότερα και αυστηρά μέτρα και σημείωσε ότι «θέλουμε να σταματήσουν οι ροές προς τη χώρα μας».

Αναφερόμενος στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα δημιουργηθούν, είπε ότι θα διαθέτουν υποτμήματα, προκειμένου διαφορετικές ομάδες να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. «Επιθυμούμε να μπει τάξη» υπογράμμισε ο υφυπουργός Άμυνας.

Ο συντονιστής για το μεταναστευτικό – προσφυγικό σημείωσε ότι οι μετανάστες στα κλειστά κέντρα τα οποία θα κατασκευαστούν στην ενδοχώρα, θα βγαίνουν από αυτά μόνο με άδεια.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε «βεβαίως (θα ζητεί κανείς άδεια για να βγει από το κέντρο) και μπορεί αν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες θα θέσουμε - διότι ερχόμενος στη χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει και κάποιες υποχρεώσεις - τότε και η χώρα μας οφείλει να λάβει μέτρα: είτε να διακόψει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου ή να τον μεταφέρει σε κάποιο άλλο κέντρο ή άλλα μέτρα».

Αναφερόμενος στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα νησιά, είπε ότι στη Σάμο θα είναι έτοιμο στις αρχές του ερχόμενου έτους, ενώ στη Λέσβο και στη Χίο τον Ιούλιο του 2020. Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, στάθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να εντοπίζει τις κινήσεις μόλις ξεκινούν από τα απέναντι παράλια.

«Θέλουμε να μπορούμε να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε κάποια κίνηση από τη στιγμή που ξεκινά από τα απέναντι παράλια. Τότε λοιπόν ερχόμαστε σε επαφή άμεση με τους Τούρκους. Έχουμε δει πως όταν υπάρχει αυτός ο χρόνος, μπορούν και αυτοί να αντιδράσουν, ενώ αν τους αντιληφθούμε όταν θα φτάσουν πάνω στα σύνορα, εκεί δεν μπορούμε να αντιδράσουμε», τόνισε.

Κλείνει η Μόρια στη Λέσβο, νέες κλειστές δομές σε νησιά του Αιγαίου

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε πέντε νησιά του Αιγαίου δημιουργούνται κλειστά κέντρα, ενώ σταδιακά θα κλείνουν οι άλλες δομές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος μέχρι τις αρχές του 2020 είναι να έχουν απομακρυνθεί 20.000 μετανάστες από τα νησιά, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησής τους. 

5+1 δράσεις για το μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση παρουσίασε την Τετάρτη τις 5+1 δράσεις για το μεταναστευτικό. Ειδικότερα:

  • Ασυνόδευτοι ανήλικοι: Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
  • ΜΚΟ: Καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεων και συγκεκριμένα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν. Θα παραμείνουν και θα λειτουργούν μόνο όσα πληρούν τις προϋποθέσεις.
  • Άσυλο και Επιστροφές: Ο νέος νόμος επιταχύνει τις διαδικασίες είτε για να εγκριθεί το άσυλο είτε για την επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Προσλαμβάνονται 500 άτομα που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες ασύλου.
  • Κλειστές δομές: Ανοίγουν πέντε κλειστά κέντρα μεταναστών σε νησιά του Αιγαίου.
  • Στήριξη τοπικών κοινωνιών: Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2020.
  • Φύλαξη των συνόρων: Στεγανοποίηση διόδων με τη συγκρότηση ενιαίου φορέα ελέγχου συνόρων καθώς έχει προγραμματιστεί η ενίσχυση με συνοριοφυλάκες σε Έβρο και Νησιά.

Μητσοτάκης: Στα όριά της η κατάσταση

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Ζάγκρεμπ όπου βρίσκεται για το συνέδριο του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της, ενώ σημείωσε ότι η χώρα δέχεται περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες ημερησίως, με την κατάσταση στα νησιά να είναι δύσκολη.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να είναι η δουλειά η οποία απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράταση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά με hotspots

Κλειστά κέντρα μεταναστών: Πώς θα είναι οι νέες δομές – Φωτογραφίες

Tags:
Σάμος, Χίος, Λέσβος, νησιά, μετανάστες, πρόσφυγες, Αλκιβιάδης Στεφανής, Προσφυγικό, μεταναστευτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK