19:40 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Θέτω την παραίτησή μου αν δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή» δήλωσε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, αναφερόμενος στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για δημιουργία κλειστού κέντρου μεταναστών στο νησί.

Τον πρόθεσή του να παραιτηθεί αν δεν ανακληθεί η απόφαση για τη δημιουργία κλειστού κέντρου μεταναστών στο νησί έκανε γνωστή ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

«Θέτω την παραίτησή μου αν δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή» δήλωσε αναφερόμενος στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για δημιουργία κλειστού κέντρου μεταναστών στο νησί.

Σύμφωνα με το samostimes.gr, σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, τόνισε πως η δημοτική αρχή και οι πολίτες του νησιού δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθούν τη δημιουργία μιας δομής που θα φιλοξενεί 5.000 άτομα.

Κατά τον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος επιβεβαίωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι την Πέμπτη θα αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί, τόσο ο ίδιος, όσο και το δημοτικό συμβούλιο.

Κλείνει η Μόρια στη Λέσβο, νέες κλειστές δομές σε νησιά του Αιγαίου

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε πέντε νησιά του Αιγαίου δημιουργούνται κλειστά κέντρα, ενώ σταδιακά θα κλείνουν οι άλλες δομές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος μέχρι τις αρχές του 2020 είναι να έχουν απομακρυνθεί 20.000 μετανάστες από τα νησιά, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησής τους. 

5+1 δράσεις για το μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση παρουσίασε την Τετάρτη τις 5+1 δράσεις για το μεταναστευτικό. Ειδικότερα:

  • Ασυνόδευτοι ανήλικοι: Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
  • ΜΚΟ: Καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεων και συγκεκριμένα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν. Θα παραμείνουν και θα λειτουργούν μόνο όσα πληρούν τις προϋποθέσεις.
  • Άσυλο και Επιστροφές: Ο νέος νόμος επιταχύνει τις διαδικασίες είτε για να εγκριθεί το άσυλο είτε για την επιστροφή όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Προσλαμβάνονται 500 άτομα που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες ασύλου.
  • Κλειστές δομές: Ανοίγουν πέντε κλειστά κέντρα μεταναστών σε νησιά του Αιγαίου.
  • Στήριξη τοπικών κοινωνιών: Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2020.
  • Φύλαξη των συνόρων: Στεγανοποίηση διόδων με τη συγκρότηση ενιαίου φορέα ελέγχου συνόρων καθώς έχει προγραμματιστεί η ενίσχυση με συνοριοφυλάκες σε Έβρο και Νησιά.

Μόνο με άδεια η έξοδος από τα κλειστά κέντρα μεταναστών

Ο συντονιστής για το μεταναστευτικό – προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής σημείωσε στο μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι οι μετανάστες στα κλειστά κέντρα τα οποία θα κατασκευαστούν στην ενδοχώρα, θα βγαίνουν από αυτά μόνο με άδεια.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε «βεβαίως (θα ζητεί κανείς άδεια για να βγει από το κέντρο) και μπορεί αν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες θα θέσουμε - διότι ερχόμενος στη χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει και κάποιες υποχρεώσεις - τότε και η χώρα μας οφείλει να λάβει μέτρα: είτε να διακόψει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου ή να τον μεταφέρει σε κάποιο άλλο κέντρο ή άλλα μέτρα».

Αναφερόμενος στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα νησιά, είπε ότι στη Σάμο θα είναι έτοιμο στις αρχές του ερχόμενου έτους, ενώ στη Λέσβο και στη Χίο τον Ιούλιο του 2020. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράταση για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά με hotspots

Κλειστά κέντρα μεταναστών: Πώς θα είναι οι νέες δομές – Φωτογραφίες

Tags:
Σάμος, μετανάστης, πρόσφυγες, Προσφυγικό, διακίνηση μεταναστών, μεταναστευτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK