18:40 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος τοποθετείται για το ζήτημα που ανέκυψε σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ και τη νέα του ταινία «Agora II».

Θέση για το ζήτημα που ανέκυψε με την ΕΡΤ και τη νέα του ταινία «Agora II» έλαβε ο Γιώργος Αυγερόπουλος.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΕΡΤ, η οποία έκανε γνωστό πως θα αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας του Γιώργου Αυγερόπουλου στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, με τη δημόσια τηλεόραση να χαρακτηρίζει fake news τα δημοσίευμα ότι «έκοψε το νέο ντοκιμαντέρ» του δημοσιογράφου.

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος ανέφερε μέσω Facebook ότι διάβασε τι γράφεται στον Τύπο σχετικά με την ακύρωση της απόφασης της προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ για τη συμμετοχή της δημόσιας τηλεόρασης ως συμπαραγωγού στην ταινία και πρόσθεσε ότι δεν του προξένησε καμία έκπληξη, καθώς βρίσκεται σε επαφή με τη διοίκηση της ΕΡΤ.

«Θα ήθελα ωστόσο να βάλω μερικά πράγματα στην θέση τους» πρόσθεσε και σημείωσε ότι αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη η υπογραφή συμβολαίου με την ΕΡΤ, σε αντίθεση με τους Γερμανούς και Γάλλους συμπαραγωγούς της ταινίας, WDR και ARTE.

Σημείωσε ότι η ΕΡΤ μπήκε στο σχήμα των συμπαραγωγών το 2016 και η συμμετοχή της για μια ταινία μεγάλου μήκους σε μια διεθνή συμπαραγωγή «ήταν σχεδόν συμβολική: 15.000 ευρώ για τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ελλάδα για 3 χρόνια και ποσοστό 4,95% επί των συνολικών πωλήσεων της ταινίας διεθνώς».

Εν συνεχεία, όπως πρόσθεσε, ακολούθησε σιωπή, καθώς ενώ κατάφερε να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα γυρίσματα, δεν εντόπισε ποτέ τη διοίκηση Κωστόπουλου, που διαδέχθηκε την διοίκηση Ταγματάρχη στην ΕΡΤ. Έκανε, δε, λόγο για περίοδο αποκλεισμού του, προσθέτοντας πως «οι προτάσεις μου χάνονταν ως δια μαγείας» και πρόσθεσε: «Αλήθεια, αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί ο Εξάντας δεν ξανάρχισε με την επανέναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ;».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, η επόμενη διοίκηση Δρόσου ενδιαφέρθηκε αλλά με καθυστέρηση, αποφασίζοντας την ένταξη της ΕΡΤ στο σχήμα των συμπαραγωγών του AGORA II, το καλοκαίρι του 2019. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η νέα διοίκηση αγνοούσε το θέμα και ενημέρωσε προσωπικά τον κ. Ζούλα.

«Συναντηθήκαμε στο γραφείο του και μου ζήτησε να δει την ταινία. Του απάντησα ότι από την στιγμή που τυπικά είναι συμπαραγωγοί έχουν κάθε δικαίωμα να δουν το rough cut, όπως και έγινε. Ένας συνεργάτης του ήρθε στο γραφείο μας και την παρακολούθησε από την αρχή ως το τέλος. Την εκθείασε λέγοντας πως είναι δυνατή, αποκαλυπτική, ισορροπημένη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» είπε. 

Σημείωσε, δε, ότι ακολούθησε δεύτερη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γαμπρίτσιος, όπου – όπως πρόσθεσε – «παρά τη θετική εισήγηση και το πολύ καλό κλίμα, εκεί μου ειπώθηκε το εξής: Ότι αν ήταν να μπουν συμπαραγωγοί, θα ήθελαν τα δικαιώματα για πάντα! Τους απάντησα ότι κάτι τέτοιο δεν είθισται διεθνώς σε τέτοιες δουλειές, και ότι θα ήταν αδικία απέναντι στο WDR και στο ARTE που ενώ έχουν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ που κοστίζει αυτή η ταινία έχουν τα δικαιώματα για 7 χρόνια».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, του απάντησαν πως «σε αυτή την περίπτωση θα προτιμούσαμε να προχωρήσουμε σε μια απλή αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με οικονομικό αντάλλαγμα φυσικά πολύ χαμηλότερο από αυτό της συμπαραγωγής».

Ο ίδιος εξήγησε ότι θα έπρεπε να παραμείνουν πιστοί στο σχέδιο και να είναι συμπαραγωγοί, τόσο για το κύρος της ΕΡΤ, όσο και για το οικονομικό της συμφέρον, ενώ πρότεινε την επαναφορά του Εξάντα στην ΕΡΤ, ζήτημα που μετατέθηκε για το μέλλον.

«Καλόπιστα λοιπόν θέλω να πιστεύω ότι αυτό που συνέβη, ήταν ένας λάθος χειρισμός εξαιτίας έλλειψης εμπειρίας της νέας διοίκησης στις διεθνείς συμπαραγωγές. Ίσως να θεωρούν ότι “σύρθηκαν” από τους προηγούμενους, μπορεί να νιώθουν αμηχανία για αυτό. Δεν ξέρω. Αυτό όμως που ξέρω είναι πως όταν αλλάζει η κυβέρνηση και αλλάζουν οι διοικήσεις - που κατά την γνώμη μου είναι τριτοκοσμικό - θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια» σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως οργανισμοί όπως η ΕΡΤ «θα πρέπει να σέβονται την υπογραφή τους. Κάθε άλλη τακτική είναι αντιεπαγγελματική και αντιπαραγωγική». Σημείωσε επίσης πως, όπου και να καταλήξουν οι συζητήσεις, θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κ. Ζούλα, τον κ. Γαμπρίτσιο, αλλά και τους προκατόχους τους τον κ. Δρόσο και τον κ. Αρβανίτη για τις προσπάθειές τους σχετικά με το AGORA II, ενώ τέλος επεσήμανε απευθυνόμενος σε όσους αναζητούν τα πολιτικά του φρονήματα ότι «δεν είμαι κανενός. Ούτε του ενός, ούτε του άλλου. Δεν χρωστώ πουθενά, δεν έχω εξαρτήσεις, σκέφτομαι ελεύθερα, με τα δικά μου μάτια βλέπω τον κόσμο. Και αυτό το έχω διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού, με προσωπικό και επαγγελματικό κόστος. Είναι δύσκολο, αλλά είναι καλύτερα έτσι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος εξιστορεί την εμπειρία του από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς του '99

Tags:
ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος, ταινία, ΕΡΤ, Γιώργος Αυγερόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK