05:41 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κακοκαιρία Γηρυόνης (34)
0 0 0
Βρείτε μας

Αυτοψία στην Κινέτα πραγματοποίησε ο Ευθύμης Λέκκας και η επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε έργα υποδομής και σε περίπου 10 κατοικίες εντοπίζονται κυρίως οι ζημιές.

Στους λόγους που οδήγησαν στο μέγεθος της καταστροφής στην Κινέτα, μετά το πέρασμα του «Γηρυόνη», κατέληξε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας και η επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβησαν στην περιοχή για αυτοψία.

Συγκεκριμένα, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων και σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου.
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας.
  • στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών.

Σημειώνεται ότι οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης), αλλά και σε περίπου 10 κατοικίες.

Ο «Γηρυόνης» που ξεκίνησε την επέλασή του το βράδυ της Κυριακής, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην Κινέτα, όπου άνθρωποι κινδύνευσαν, με τις Αρχές να σπεύδουν για τον απεγκλωβισμό τους. Σπίτια πλημμύρισαν, ενώ η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε χειμάρρους που παρέσυραν φερτά υλικά στους δρόμους, παρασύροντας τόνους λάσπης και μαζί και αυτοκίνητα.

Η ραγδαιότητα του «Γηρυόνη» και η πυρκαγιά του 2018

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στη ραγδαιότητα της βροχόπτωσης και στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 που φαίνεται να αποτελούν μερικά από τα βασικά αίτια της καταστροφής στην Κινέτα .

«Υπήρχαν κομμένα δέντρα, υπήρχαν παρεμβάσεις, υπήρχε ανάδυση του εδάφους σε πολύ μεγάλο βαθμό κι όλα αυτά μαζί με το νερό, ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα. Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο νερό, στη λάσπη, αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις, όπως «οριοθέτηση των ρεμάτων, καθαρισμός των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, απομάκρυνση των φερτών υλικών, αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών», ενώ όπως τόνισε, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ'όψιν τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής που πλήττεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία στο Αντίρριο: Έλληνες οι δύο νεκροί από την ανατροπή του σκάφους

Θέμα:
Κακοκαιρία Γηρυόνης (34)
Tags:
προβλήματα κακοκαιρία, κακοκαιρία, κακοκαιρία Γηρυόνης, Κινέτα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK