05:05 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κακοκαιρία Γηρυόνης (34)
0 0 0
Βρείτε μας

Νέο alert στην Πιερία καθώς τα ακραία φαινόμενα θα χτυπήσουν εκ νέου τις επόμενες ώρες. Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην παραλία της Κατερίνης, στην Κατερινόσκαλα, ενώ υπάρχουν φόβοι να φουσκώσει ο ποταμός Πέλεκας.

Στην Πιερία έχουν στραμμένη την προσοχή τους οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, μέχρι στιγμής, καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, που αναμένεται να συνεχιστεί.

Μάλιστα, στην Κατερίνη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρχών, παρουσία και του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Χαράλαμπου Στεργιάδη.

«Η Κεντρική Μακεδονία έχει βροχόπτωση, αυτή τη στιγμή η Πιερία έχει το μεγαλύτερο θέμα από βροχή και αναμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν υπάρχουν προβλήματα κάπου αλλού», δήλωσε στο Sputnik ο κ. Στεργιάδης.

Σε επιφυλακή τρεις δήμοι

Οι τρεις δήμοι του νομού Πιερίας (Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου και Πύδνας- Κολινδρού) βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή και, όπως είπε στο Sputnik ο δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, «αυτή τη στιγμή έχει έντονη βροχόπτωση». Υπάρχει, μάλιστα, ενημέρωση για νέα ένταση του φαινομένου από τις 5 το απόγευμα και από τις 8 το βράδυ.

«Έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα στην παραλία της Κατερίνης και στην Κατερινόσκαλα. Έχουμε ισχυρούς ανέμους, έντονη βροχόπτωση και βγαίνει και η θάλασσα έξω. Έχουμε τον ποταμό Πέλεκα που ανησυχούμε, μη φουσκώσει κι άλλο, τώρα η στάθμη είναι περίπου στη μέση και ανησυχούμε. Το 2017 είχε κάνει ζημιές σε καλλιέργειες στο Βαρικό. Έχουμε κατολίσθηση στον δρόμο, πηγαίνοντας προς Ελασσόνα, η οποία αντιμετωπίζεται με συνεργεία. Συνεργεία δουλεύουν και στην παραλία όπου βγάζουν τα νερά. Δεν έχει κινδυνεύσει άνθρωπος. Δύο απεγκλωβισμούς είχαμε το πρωί, δύο κτηνοτρόφων, που ήταν στα μαντριά τους στην Κατερινόσκαλα, τους απεγκλωβίσαμε και τους πήγαμε στα σπίτια τους. Τα φαινόμενα δεν έχουν σταματήσει και μας έχουν ενημερώσει για νέα ένταση και στις 5 το απόγευμα και στις 8 το βράδυ. Είμαστε όλοι σε επιφυλακή», τόνισε o κ. Κουκοδήμος.

Η κλιματική αλλαγή και οι ραγδαίες βροχοπτώσεις

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ισχυρές βροχοπτώσεις, απασχολούν τους ειδικούς επιστήμονες και τους μετεωρολόγους που πλέον συνδέουν ανοιχτά την κλιματική αλλαγή - και συγκεκριμένα την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη- με τις ραγδαίες βροχοπτώσεις.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα - όπως κύματα σφοδρής κακοκαιρίας, ισχυρών βροχοπτώσεων, καταιγίδων, κύματα καύσωνα, ψύχους - πάντοτε εμφανίζονται και εντάσσονται στη φυσιολογική διακύμανση του καιρού και του κλίματος. Ωστόσο, όταν παρατηρείται αύξηση της συχνότητάς τους, αλλά και της έντασής τους, συμπεραίνουμε ότι συμβάλλει και η κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, η παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι αυτή που συμβάλλει στην αστάθεια του κλίματος, με αποτέλεσμα τα συχνότερα έντονα φαινόμενα, τόσο σε αριθμό εμφανίσεων, όσο και σε σφοδρότητα και σε έκταση. Παρατηρούμε ότι αυξάνεται η ένταση των φαινομένων. Ένα στοιχείο είναι η αύξηση της ραγδαιότητας των βροχοπτώσεων. Οι βροχοπτώσεις γίνονται σφοδρότερες και με μεγαλύτερη ένταση. Έχουμε μεγαλύτερα ποσά βροχόπτωσης, σε μικρό χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με αυτά που γινόταν στο παρελθόν. Επιστημονικά εξηγείται το φαινόμενο αυτό με την παγκόσμια θέρμανση, γιατί η αυξανόμενη θερμοκρασία κάνει ισχυρότερες τις καταιγίδες. Έχουμε περισσότερους υδρατμούς, αυξάνει την υγρασία της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα περισσότερους υδρατμούς και περισσότερες βροχοπτώσεις», εξήγησε στο Sputnik ο διδάκτωρ μετεωρολογίας του ΑΠΘ και μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ, Μιχάλης Σιούτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι καιρό θα κάνει αύριο: Τελευταία μέρα της κακοκαιρίας Γηρυόνης

Κακοκαιρία Γηρυόνης: Εικόνες καταστροφής από την Κινέτα - Δείτε εναέρια πλάνα - Βίντεο

Κακοκαιρία: Υδροσίφωνες στη Κρήτη έφερε ο «Γηρυόνης» - Φωτογραφίες

Θέμα:
Κακοκαιρία Γηρυόνης (34)
Tags:
συναγερμός, Κατερίνη, Πιερία, κακοκαιρία Γηρυόνης, κακοκαιρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK