12:53 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Σεισμός στην Αλβανία (48)
0 0 0
Βρείτε μας

Στις 30 Νοεμβρίου του 1967 καταγράφηκε στην Αλβανία ο τελευταίος ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την κεντρική ορεινή χώρα, στα ανατολικά σύνορα της με την τότε Γιουγκοσλαβία.

Η ερευνητική ομάδα «Γεωλογία των Σεισμών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είχε κάνει πρόβλεψη της δυναμικότητας του ρήγματος που έδωσε τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία στο πλαίσιο διακρατικών ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών Σεισμικής Επικινδυνότητας για τον Διαδριατικό Αγωγό TAP.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, «για το κυρίως ρήγμα είχαμε δώσει αξιόπιστο μέγεθος σεισμού σχεδιασμού 6,7 και για τα δευτερεύοντα ρήγματα μέγεθος 6,5».

Η ομάδα είχε εκτιμήσει τη δυναμικότητα και το αναμενόμενο μέγεθος σεισμού για όλα τα ρήγματα στην περιοχή στο πλαίσιο εργασίας για τον TAP.

Διευκρίνισε ότι «δε θα ενεργοποιηθούν όλα τα ρήγματα, αλλά όταν έχουμε δόμηση μεγάλων έργων πρέπει να συνεκτιμώνται μαζί με άλλες τεκτονικές δομές ως εν δυνάμει σεισμογενετικές πηγές».

Τα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα ρήγματα της Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Αλβανίας και Δαλματικών ακτών έχουν παραπλήσια γεωλογικά δομικά χαρακτηριστικά και ομοιότητες.

Τα συγκεκριμένα ρήγματα αποκαλούνται ανάστροφα, ή ρήγματα εφίππευσης, καθώς μετακινούν τεράστια στρώματα πετρωμάτων προς τα επάνω κατά μήκος της επιφάνειας του ρήγματος, παρουσιάζουν κάμψεις και πτυχές των γεωλογικών στρωμάτων, λόγω ισχυρών συμπιεστικών γεωτεκτονικών δυνάμεων που ενεργούν στην περιοχή, όπως συνέβη στον πρόσφατο σεισμό.

Σε ό,τι αφορά το ρήγμα που έδωσε τον σεισμός της 26ης Νοεμβρίου πρόκειται για δομή ολίσθησης μικρής γωνίας κλίσης, όπου «έσπασαν» άθραυστα τμήματα του ρήγματος σε βάθη 7- 12 χιλιόμετρα, που προκάλεσαν τον κύριο σεισμό και τους μετασεισμούς.

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Αλβανία

Η Αλβανία, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι σεισμογενής χώρα και έχει ιστορικό μεγάλων και καταστροφικών σεισμών, ωστόσο, δεν είχε σημειωθεί κάποιος παρόμοιος τα τελευταία 52 χρόνια.

Την ίδια περίοδο το 1967, στις 30 Νοεμβρίου, καταγράφηκε ο τελευταίος ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη γείτονα χώρα και συγκεκριμένα στην κεντρική ορεινή χώρα, στα ανατολικά σύνορα της με την τότε Γιουγκοσλαβία.

Τότε είχαν σημειωθεί πολλές καταστροφές σε χωριά με μακροσεισμικό επίκεντρο την Επισκοπή και απολογισμό 20 νεκρούς και περισσοτέρους από 200 τραυματίες. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς προηγήθηκε ο σεισμός 6,4 στα χωριά των Τζουμέρκων (Μεγάλη Γότιστα), του Μετσόβου και Άρτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μάχη με τον χρόνο στην Αλβανία: Δεκάδες νεκροί, σκάβουν στα ερείπια οι διασώστες - Βίντεο

Σεισμός στην Αλβανία: Δεκάδες νεκροί, εθνικό πένθος στη χώρα - Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες

Θέμα:
Σεισμός στην Αλβανία (48)
Tags:
ερευνητές, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, Αλβανία, σεισμός, σεισμός στην Αλβανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK