19:36 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Προτεραιότητα της Περιφέρειας να κάνει το καλύτερο για τον συμπολίτη μας, δήλωσε στο Sputnik, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει με μηνύσεις για αφισορύπανση, ακόμη και τα πολιτικά κόμματα.

Πανέτοιμη να δράσει σ' όλη την επικράτεια, ανά πάσα στιγμή, είναι η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης, στην οποία η Περιφέρεια δίνει πλέον «τη δέουσα προσοχή», ο κ. Πατούλης τόνισε ότι όλοι εργάζονται νυχθημερόν, προσπαθώντας από το παρόν να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Άμεση αντιπλημμυρική και σεισμική θωράκιση της Αττικής

«Η Περιφέρεια Αττικής, δίνοντας τη δέουσα προσοχή στην πρόληψη, καθαρίζοντας τα ρέματά μας, αλλά και έχοντας υπηρεσίες πανέτοιμες να δράσουν όπου χρειαστεί, δηλώνει έτοιμη, σε όλη την επικράτεια, να κάνει το καλύτερο για τον συμπολίτη μας στην Αττική.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, κανείς δεν φρόντισε να θωρακίσει την Αττική από πλημμύρες και πλημμυρικά φαινόμενα. Σήμερα, με δεδομένη την αλλαγή των καιρικών φαινομένων που καταγράφεται με οξείες φάσεις βροχοπτώσεων, προκαλούνται περαιτέρω πλημμυρικά φαινόμενα με απρόβλεπτες συνέπειες. Αν σκεφτούμε ότι δεν έχουν οριοθετηθεί τα ρέματα, ενώ την ίδια στιγμή, έχουν καεί οι μεγαλύτεροι ορεινοί όγκοι της Αττικής, που ήταν καταπράσινοι, καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι δημιουργούνται απρόβλεπτες συνέπειες, όπως προσφάτως είδαμε στην Κινέτα. Μην μπορώντας το βουνό να συγκρατήσει το νερό, τόνοι λάσπης κύλησαν μέχρι την παραλία παρασύροντας και κορμούς καμένων δέντρων, από την περσινή πυρκαγιά.

Τεράστιο ζήτημα για την Περιφέρεια, αποτελούν και οι ευρύτατοι έλεγχοι που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε δημόσια κτίρια, σχολεία και νοσοκομεία, για τη σεισμική θωράκισή τους. Ένας φορέας, όμως, δεν φτάνει. Απαιτείται σύνθεση φορέων προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκτενείς έλεγχοι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

«Κανένα χρήσιμο υλικό χαμένο, ο στόχος μας μέχρι τα τέλη του 2023»

Ο Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Sputnik, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να αναδειχθεί το 2020 ως έτος ανακύκλωσης, μέσα από άμεσες και στοχευμένες δράσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν και οι 66 δήμοι της Αττικής. Κάνοντας λόγο για έλλειψη ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, προανήγγειλε την κατασκευή εργοστασίων, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω ανακύκλωσης για την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών.

Μάλιστα, προανήγγειλε νέες θέσεις απασχόλησης στην «Πράσινη Εργασία». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το θέμα δεν είναι πού θα θάβουμε τα σκουπίδια, αλλά πώς δεν θα τα θάβουμε, γιατί όλα θα αποτελούν χρήσιμα υλικά. Βιάζουμε το περιβάλλον, μένοντας τόσο πίσω στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Θα έπρεπε να έχουμε γίνει πρότυπο στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση».

Και εξηγώντας τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής, πρόσθεσε: 

Σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα πλήρες στρατηγικό σχέδιο με τίτλο «Έτος Ανακύκλωσης για την Αττική», το οποίο θα ξεκινήσει από την αρχή του 2020, και θα είναι η αρχή της λύσης του μεγάλου ζητήματος της διαχείρισης των αποβλήτων. Κανένα χρήσιμο υλικό χαμένο. Αυτός είναι ο στόχος μας μέχρι τα τέλη του 2023. 

Έχουμε 9.000 καφέ κάδους που θα διαμοιραστούν στους δήμους για τα βιο-απόβλητα, 66 οχήματα για την αποκομιδή αυτών των αποβλήτων, θα κάνουμε πράσινες γωνιές ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά. Στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν ειδικά σεμινάρια, προκειμένου μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση, τα παιδιά να μάθουν και να κάνουν ανακύκλωση. Μας ενδιαφέρει η ανακύκλωση από την πηγή, δηλαδή με τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Θέλουμε να συμμετέχουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Είναι σημαντικό, ότι θα ανοίξουν θέσεις απασχόλησης στην «πράσινη εργασία», στην εργασία, δηλαδή, που θα προκύπτει από την ίδια την ανακύκλωση στις τοπικές κοινωνίες.

Το θέμα δεν είναι πού θα θάβουμε τα σκουπίδια μας, αλλά πώς δεν θα τα θάβουμε, γιατί όλα θα αποτελούν χρήσιμα υλικά».

Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου, ο κύριος Πατούλης, απάντησε: Απευθυνόμαστε σε όλους. Από το υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι τον κάθε πολίτη που θα θελήσει να συμμετέχει μέσα από επενδυτική διάθεση. Θέλουμε όλοι οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες να συμβάλουν στον απόλυτο βαθμό.

Και συμπλήρωσε: Από εκεί και πέρα, για την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων χρειαζόμαστε να φτιαχτούν εργοστάσια, ώστε να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω ανακύκλωσης για την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών. Εμείς έχουμε, ήδη, επιλέξει τρία σημεία για τα εργοστάσια αυτά. Για την κατασκευή των εργοστασίων, θα επιδιώξουμε ποσά προερχόμενα από ευρωπαϊκά προγράμματα, από το υπουργείο Ανάπτυξης ή από πόρους της ίδιας της Περιφέρειας. Φυσικά, απευθύνομαι και σε ιδιωτικά κεφάλαια, για όποιον ενδιαφέρεται με συμμετοχή τύπου ΣΔΙΤ.

Να κάνουμε το «ATTICA» παγκόσμιο brand name

Για τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε το πολυσυζητημένο κανάλι που θα προβάλλει το έργο της Περιφέρειας, ο κύριος Πατούλης, δήλωσε: «Λαϊκίζουν μακριά από την ουσία του θέματος όσοι αντέδρασαν στο θέμα του καναλιού. Προτάσσουν το ατομικό τους συμφέρον έναντι τους συμφέροντος της αυτοδιοίκησης».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε, πλειοψηφικά, να προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ασπροπύργου και της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεόρασης Δήμου Ασπροπύργου ATTICA TV. Έτσι, για τους επόμενους 6 μήνες, η Περιφέρεια Αττικής, θα έχει στη διάθεσή της 8 ώρες τηλεοπτικού «αέρα», ημερησίως, μέσω του οποίου θα μπορεί να προβάλλει το έργο της.

«Μέσα από ένα κανάλι αυτοδιοικητικό, όπως είναι το Attica TV, που ανήκει σε έναν από τους δήμους μας, θα παρουσιάζουμε χρηστικές οδηγίες για τους πολίτες μας, σχετικά με ζητήματα πρόληψης, πρώτων βοηθειών, ανακύκλωσης, πολιτικής προστασίας. Κάθε ένας δήμος θα μπορεί να έχει μια φωνή. Θέλουμε να γίνει το κανάλι των δήμων, όπου κάθε ένας θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τα προτερήματά του, τις πολιτιστικές δραστηριότητες και τις υπόλοιπες δράσεις του. Συγχρόνως, ο πρωτογενής τομέας, γεωργικός, αλιευτικός, κτηνιατρικός να μπορεί να παρουσιάσει τα είδη του», είπε ο κύριος Πατούλης.

Και πρόσθεσε: «Πρεμιέρα θα κάνουμε τη νέα χρονιά. Θέλουμε αυτό να γίνει το κανάλι της Αυτοδιοίκησης. Να κάνουμε το «Attica» παγκόσμιο brand name, δημιουργώντας και τουριστικό ενδιαφέρον. Η Αττική μας έχει τη δυνατότητα να γίνει πόλος έλξης για θεματικό τουρισμό, προβάλλοντας τον πολιτισμό και την ιστορία της, κάτι που θα αποφέρει πόρους και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς κάποιοι τολμούν να κακολογούν ένα κανάλι αυτοδιοικητικό, το οποίο αφενός θα δώσει δύναμη στους πολίτες της Περιφέρειας, και αφετέρου, θα δώσει δύναμη στην τοπική αυτοδιοίκηση παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα των περιοχών μας. Η απόφαση να προχωρήσουμε πάρθηκε με σημαντική πλειοψηφία. Το συνολικό κόστος για τους 6 μήνες ανέρχεται σε 210.000 ευρώ».

Μηνύσεις και σε πολιτικά κόμματα αν δεν συμμορφωθούν με το νόμο για την αφισοκόλληση

«Αν θεωρείτε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν είναι δίκαιο τότε να προτείνετε την αλλαγή του. Σε διαφορετική περίπτωση σεβαστείτε τα όσα προβλέπονται στο νόμο και τους πολίτες της Αττικής» ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην πρόσφατη επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στο Sputnik, ο Περιφερειάρχης δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει σε αγωγές και μηνύσεις και για τον διαφημιζόμενο και για τον διαφημιστή, που παρανομούν με αφισοκόλληση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι υπάρχουν νόμοι ψηφισμένοι από τους πολιτικούς μας ηγέτες. Οι νόμοι αυτοί μας αφορούν όλους. Απαγορεύεται ρητά να υπάρχει αφισορύπανση, είτε με αφίσες στις κολώνες, είτε με banner και λάβαρα. Είμαστε αποφασισμένοι ως Περιφέρεια, σε συνεργασία με όλους τους δήμους, να διαφυλάξουμε την καθαριότητα και να τηρήσουμε τον νόμο. Ο νόμος αφορά τους πάντες, μηδενός εξαιρουμένου. Ούτε των κομμάτων. Δε γίνεται οι ίδιοι που ψήφισαν στη Βουλή κατά της αφισορύπανσης, να αφισορυπαίνουν. Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό, δεν είμαστε Ουγκάντα. Έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη απέναντι στον νόμο». 

Καταλήγοντας, ο κύριος Πατούλης, πρόσθεσε: «Θα εφαρμόσουμε τον νόμο κατά γράμμα από εδώ και πέρα. Όσοι δεν διαβάζουν τους νόμους, παρανομούν. Θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις και αγωγές, και για τον διαφημιζόμενο και για τον διαφημιστή. Και σε πρόστιμα, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να καθαρίσουμε την πόλη μας και την Αττική μας. Εκφράζουμε τους πολίτες, γι' αυτό και οι υπηρεσίες μας οφείλουν να εφαρμόσουν τους νόμους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Black Friday 2019: Αντίστροφη μέτρηση για εκπτώσεις που θα αγγίξουν το 70%

Πρώτη καταδίκη για ηλεκτρονική πειρατεία στην Ελλάδα: Η απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στο ίντερνετ

Κατσουρίδης για Κυπριακό: Μόνο Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να παρέμβουν για τη στάση της Τουρκίας

 

 

 

Tags:
κανάλι, ανακύκλωση, Αττική, Περιφέρεια Αττικής, Γιώργος Πατούλης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK