01:55 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Ένα 8χρονο παιδί φέρεται να πέθανε από διφθερίτιδα στην Αθήνα. Τι είναι η διφθερίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται; Η Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος, μίλησε στο Sputnik.

Ένα οκτάχρονο παιδί άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, όπου διακομίστηκε σε κακή κατάσταση. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το παιδί κατέληξε, ενώ, οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι έπασχε από διφθερίτιδα.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα είναι μία λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, είτε από τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων. Στην αρχή της εκδήλωσής της, η διφθερίτιδα μοιάζει με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με την ειδική παθολόγο, Αναστασία Μοσχοβάκη, που μίλησε στο Sputnik.

Βήχας, πυρετός και πονόλαιμος είναι τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο ασθενής που έχει νοσήσει. «Αρχικά μιμείται τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ωστόσο, δύναται να προκαλέσει πολύ σοβαρές παραλύσεις στο σώμα, ανάλογα με το σημείο του εγκεφάλου που έχει προσβάλει η τοξίνη», όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μοσχοβάκη.

Αρχικά μοιάζει με γριπώδη συνδρομή. Προοδευτικά, όμως, η κλινική εξέταση δείχνει στην περιοχή του φάρυγγα προσκολλημένες μεμβράνες. Η διφθερίτιδα προκαλεί σοβαρές βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος, λόγω μίας τοξίνης που παράγεται από το βακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, σίγουρα, όμως, τα μικρότερα παιδιά είναι πιο ευπρόσβλητα. Είναι άκρως μεταδοτική.

Η διφθερίτιδα έχει εκλείψει εδώ και δεκαετίες λόγω του εμβολιασμού

Σύμφωνα με την ειδική παθολόγο, η νόσος της διφθερίτιδας έχει εκλείψει. «Κρούσματα έχουμε να δούμε, νομίζω, από τη δεκαετία του 1970. Εδώ και χρόνια έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τη διφθερίτιδα, το οποίο ανήκει στην ομάδα των παιδικών εμβολίων. Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη. Μάλιστα, για τους ενήλικες υπάρχει επαναληπτική δόση του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, κάθε 10 χρόνια». 

Καταλήγοντας, η κυρία Μοσχοβάκη υπογράμμισε, ότι ο λόγος επανεμφάνισης μίας νόσου είναι η άρνηση εμβολιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γρίπη και σωστή διατροφή: Ποιες τροφές τονώνουν το ανοσoποιητικό; Τι να αποφεύγουμε;

Γρίπη: Συμπτώματα, πρόληψη και εμβολιασμός

Tags:
Νοσοκομείο Παίδων, πέθανε, εμβόλιο, νόσος, παθολόγος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK