04:34 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μια σειρά διευκρινίσεων για τον τρόπο υπολογισμού της ετήσιας άδειας παρέχει το κέντρο πληροφόρησης της ΓΣΕΕ. Τι συμβαίνει με το επίδομα αδείας.

Διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού της ετήσιας άδειας δίνει στη δημοσιότητα το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ.

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι βάση για τη χορήγηση της ετήσιας άδειας ορίζεται το ημερολογιακό έτος, ενώ υπάρχει το δικαίωμα λήψης αναλογικής άδειας από τον πρώτο μήνα εργασίας.

Όσον αφορά το πρώτο έτος εργασίας, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος έως τις 31 Δεκεμβρίου να χορηγήσει στον εργαζόμενο άδεια, χρονικής διάρκειας ανάλογης με τον χρόνο απασχόλησης.

Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση 20 εργάσιμων ημερών ανά έτος εργασίας για όσους απασχολούνται πέντε ημέρες την εβδομάδα και 24 εργασίμων ημερών για όσους απασχολούνται έξι μέρες την εβδομάδα.

Κατά το δεύτερο έτος εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 21 ημερών επί πενθήμερης απασχόλησης και 25 ημερών επί εξαήμερης απασχόλησης. Για το τρίτο, καθώς και για τα επόμενα εργασιακά έτη, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα άδειας 22 ημερών για πενθήμερη εργασία και 26 ημέρες για εξαήμερη.

Η άδεια για όσους εργάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια

Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών, εφόσον απασχολείται πέντε ημέρες την εβδομάδα και 30 εργασίμων ημερών, εφόσον απασχολείται έξι μέρες την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 31 μέρες για εξαήμερη εργασία. 

Τι συμβαίνει με το επίδομα αδείας

Στο μεταξύ, ο εργαζόμενος δικαιούται κατά τη διάρκεια της άδειάς του, να αμείβεται κανονικά, σαν να εργαζόταν με πλήρη απασχόληση. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα (σε χρήμα ή σε είδος) και οι προσαυξήσεις,. 

Δικαιούται επίσης, επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Πώς κατανέμεται η άδεια

Η κατάτμηση της άδειας επιτρέπεται σε περισσότερες από δύο περιόδους, κατά τις οποίες η μία πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 συνεχόμενων ημερών, επί πενθημέρου απασχόλησης και 12  εργασίμων ημερών, επί εξαήμερου.

Η άδεια θα πρέπει να χορηγείται αυτούσια και να πληρώνεται ολόκληρη κατά τη λύση της εργασιακής σχέσης.            

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί οι γυναίκες θα δικαιούνται μία ημέρα παραπάνω άδεια

Δημόσιοι υπάλληλοι: Τι αλλάζει στην κινητικότητα και τις άδειες

Tags:
άδεια, ΓΣΕΕ, Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), υπουργός Εργασίας, θέσεις εργασίας, αγορά εργασίας, εργασία, εργαζόμενος, εργαζόμενοι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK