18:50 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Σεισμός στην Αλβανία (48)
0 10
Βρείτε μας

Ιατρική βοήθεια και φάρμακα προσφέρει κλιμάκιο των «Γιατρών του Κόσμου» που βρίσκεται στην Αλβανία. Οι ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό είναι μεγάλες, όπως είπε στο Sputnik το μέλος του δ.σ. της οργάνωσης, Γιάννης Γιαννακόπουλος.

Στο Δυρράχιο και το Θουμάν της Αλβανίας που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου για να βοηθήσουν τους τραυματίες, να καταγράψουν τις ανάγκες σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αλλά και για να παραδώσουν φάρμακα.

Σήμερα, το κλιμάκιο που αποτελείται από τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, χειρουργό και ιδρυτή των «Γιατρών του Κόσμου», τον Νικήτα Κανάκη, γιατρό και πρόεδρο της οργάνωσης, τη Χριστίνα Σόρρου νοσηλεύτρια, και τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, βρίσκεται στο Θουμάν.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο κέντρο Υγείας του Θουμάν είναι μία από τις περιοχές που χτυπήθηκε αρκετά και είχε του μισούς νεκρούς. Αυτή τη στιγμή ο Θεόφιλος Ροζεμπεργκ, ο Νικήτας Κανάκης και η νοσηλεύτριά μας είναι μέσα στο ιατρείο και δουλεύουν» είπε στο Sputnik ο κ. Γιαννακόπουλος και πρόσθεσε: «Κινούμαστε και κάνουμε μια καταγραφή των αναγκών. Είμαστε εδώ από την περασμένη Παρασκευή».

Όπως τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος οι «Γιατροί του Κόσμου» έφυγαν την περασμένη Παρασκευή κι όχι αμέσως μόλις έγινε ο σεισμός καθώς «περιμέναμε να ολοκληρωθεί η διάσωση οπότε ακολουθήσαμε εμείς στο επόμενο βήμα που είναι η ιατρική αποκατάσταση και η εκτίμηση της κατάστασης».

Εκτός από τους εκατοντάδες τραυματισμούς που έγιναν την στιγμή του μεγάλου σεισμού, υπάρχουν και οι τραυματισμοί που έγιναν μετά αλλά και τις επόμενες ημέρες στην προσπάθεια των ανθρώπων να μπουν στα σπίτια τους για να πάρουν κάποια πράγματα.

«Εκτός από τους τραυματίες την ώρα του σεισμού είναι και οι τραυματίες μετά, που προσπαθούν να μπουν στα σπίτια τους να πάρουν κάποια πράγματα, πέφτουν τοίχοι κλπ. Έχουμε πολλούς τέτοιους τραυματισμούς» είπε ο κ. Γιαννακόπουλους.

Οι «Γιατροί του Κόσμου» έχουν μαζί τους κάποια φάρμακα ωστόσο οι ανάγκες στη γειτονική χώρα είναι τεράστιες. 

«Έχουμε μαζί μας κάποια φάρμακα και κάνουμε καταγραφή των αναγκών ώστε να έρθει μεγαλύτερη βοήθεια από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Μιλάμε για μία φτωχή χώρα έτσι κι αλλιώς, που η κατάσταση αυτή έχει επιδεινώσει τα πράγματα, είτε είναι απλά πράγματα όπως επίδεσμοι είτε είναι εξειδικευμένα ιατρικά εργαλεία. Είναι μεγάλες οι ανάγκες» ανέφερε.

Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας δεν έχουν πληγεί όπως είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, ενώ στα καμπ τα οποία στήθηκαν για να μείνουν άστεγοι έχουν δημιουργηθεί και χώροι όπου παρέχονται ιατρικές πρώτες βοήθειες. 

Το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου θα μείνει άλλες τρεις ημέρες  πριν επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ αμέσως θα μεταβεί στην Αλβανία το δεύτερο κλιμάκιο.

«Θα μείνουμε άλλες τρεις ημέρες οπότε ετοιμάζεται το επόμενο κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου. Θα παραμείνουμε στην Αλβανία και ευελπιστούμε ότι η βοήθεια που θα μας δώσει ο κόσμος θα είναι τέτοια ώστε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να βοηθήσουμε τους εδώ πληγέντες» κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Ποιοι είναι οι «Γιατροί του Κόσμου» Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 16 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία,  Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλινικές της Θεσσαλονίκης προσφέρουν δωρεάν νοσηλεία για τραυματίες από την Αλβανία

Σεισμός στην Αλβανία: «Έμπρακτη η ανταπόκριση και παρουσία της Ελλάδας»

Επικεφαλής ΕΜΑΚ στο Sputnik: Φόβος μας οι μετασεισμοί, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται όλη τη νύχτα

Θέμα:
Σεισμός στην Αλβανία (48)
Tags:
Τίρανα, σεισμική δόνηση, γιατροί, σεισμός, Αλβανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK