09:15 15 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Το Sputnik βάζει στο μικροσκόπιο το φαινόμενο του αντιεμβολιασμού. Που οφείλεται η αύξηση των φωνών υπέρ του και ποιες είναι οι επιπτώσεις του.

Ένα από τα γεγονότα που σημάδεψαν την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ο θάνατος ενός 8χρονου παιδιού από διφθερίτιδα. Όλες οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι αυτή η παιδική ασθένεια έχει πλέον εξαλειφθεί μετά από τα τακτικά εμβόλια στα παιδιά. Παρόλο που συμφωνα με πληροφορίες απο τις υγειονομικές αρχές το 8χρονο παιδί είχε κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια, η συζήτηση που άνοιξε για τον αντιεμβολιασμό, καλά κρατεί.

Το Sputnik εξετάζει το κοινωνικό φαινόμενο που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, με τον παιδίατρο Κωνσταντίνο Νταλούκα.

Γονιός μπήκε στο ιατρείο του και του είπε ότι δεν θέλει να κάνει στο παιδί του το εμβόλιο για την ιλαρά, την παρωτίτιδα, την ανεμοβλογιά και τη γρίπη. Φοβόταν ότι το παιδί του μπορεί να πάθει κάτι.

«Είμαι υποχρεωμένος να του πω για την ωφέλεια των εμβολίων, όπως πρέπει να ενημερώσω ότι υπάρχουν θεωρητικοί κίνδυνοι, μεγαλύτεροι από αυτούς που συμβαίνουν καμιά φορά κάνοντας εμβόλιο. Ωστόσο πρέπει να εξηγήσω ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος σε δράσεις της καθημερινότητας, να πάθουμε δηλαδή κάτι, από όσα μπορεί να προξενήσει ένα εμβόλιο».

Άλλος γονιός είχε παιδί με χρόνιο πρόβλημα, αυτό του αυτισμού και κατέστησε ως υπεύθυνο το εμβόλιο.

«Κάποιοι, όταν βλέπουν ότι το παιδί τους έχει ένα πρόβλημα, ψάχνουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Για πολλούς ανθρώπους που ανήκουν στους αντιεμβολιαστές, πιστεύουν μέσα τους ότι το παιδί τους έπαθε τη ζημιά, επειδή έκανε το εμβόλιο για την ιλαρά, της ανεμοβλογιάς, της γρίπης. Ψάχνουν να βρουν κάπου να ακουμπήσουν. Αν κάνουν δεύτερο και τρίτο παιδί δεν το εμβολιάζουν, ειδικά μάλιστα αν δουν ότι είχε κάτι το πρώτο».

Άλλοι γονείς που τον εχουν επισκεφτεί δεν κάνουν εμβόλια γιατί τα θεωρούν... ξεπερασμένα.

«Υπάρχουν και νέοι γονείς που δεν έχουν συνειδητοποιήσει για τι είδους νοσήματα μιλάμε και πιστεύουν ότι, σήμερα, η ιατρική επιστήμη μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα. Δεν καταλαβαίνουν τι αναπηρίες μπορούν να δημιουργήσουν αυτά τα νοσήματα. Κανένας από αυτή τη γενιά δεν έχει δει πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, τέτανο, ούτε ξέρει τι σημαίνει. Τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί υπάρχουν εδώ και ετοιμάζονται να εκδηλωθούν. Αν μεταδώσουμε τον ιό ή το μικρόβιο κάπου αλλού, ο άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κάνει εμβόλιο, μπορεί να αρρωστήσει και να πεθάνει».

Υπάρχει αντιεμβολιαστικό κίνημα;

«Υπάρχει μια άποψη που αντιστρατεύεται στο να κάνουμε τα εμβόλια. Ωστόσο δεν έχουμε κάποιο κίνημα, γιατί αν το χαρακτηρίζαμε έτσι θα ήταν κάτι ιδεολογικό.  

Και συμπληρώνει:

«Οι άνθρωποι στο εξωτερικό, πιστεύουν περισσότερο στον αντιεμβολιασμό. Ίσως είναι πιο αφελείς. Αναφέρομαι στους Αμερικανούς».

Η υπόθεση σχετικά με τη σχέση των εμβολίων με την ανάπτυξη του αυτισμού εμφανίστηκε το 1998, τότε που ο Άγγλος γιατρός Άντριου Γουέικφιλντ, συγκέντρωσε 12 περιστατικά από παιδιά τα οποία έπασχαν από αυτισμό και υποστήριξε έφταιγε το εμβόλιο της Ιλαρά.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 1998 στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet, έπεισε χιλιάδες γονείς να παραλείψουν τον εμβολιασμό ως επικίνδυνο. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επιδημίες στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και άλλες χώρες. 

«Μόλυνε την αξία και την ποιότητα του εμβολίου και έβγαλε μια κακή φήμη, ο,τι το εμβόλιο για την ιλαρά ευθύνεται για τον αυτισμό. Πολλοί δεν κάθισαν να το αναλύσουν με αποτέλεσμα να το κάνουν σημαία.

Εκ των υστέρων, αφού έγινε μεγάλος θόρυβος, ο συνεργάτης του αποκάλυψε ότι όλο αυτό είχε γίνει γιατί στην πραγματικότητα υπήρχαν κάποια γραφεία και συμφέροντα ώστε να κερδίσουν χρήματα ορισμένοι.  

Ο Γούεικφιλντ εκδιώχθηκε από τον ιατρικό σύλλογο, αυτή τη στιγμή νομίζω είναι στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια κάποιοι αφελείς τον πίστεψαν. Ποιος έχει ξεχάσει τον ιδρυτή του Playboy, Χιου Χέφνερ που φώναζε κατά του εμβολίου της Ιλαράς; Χωρίς στοιχεία και χωρίς καμία τεκμηρίωση. Ο κόσμος μπερδεύτηκε και επειδή γενικά υπάρχει ένα κλίμα συνωμοσιολογίας. Το διαδίκτυο διέδωσε πολύ γρήγορα αυτές τις αντιλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσοστά εμβολιασμού δεν έχουν ακόμα ανακάμψει. Αρκετοί Έλληνες και μάλιστα επιστήμονές συμμετέχουν σε δράσεις κατά του αντιεμβολιασμού. Θα έπρεπε να κληθούν από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και να τους αφαιρεθεί η άδεια», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Νταλούκας. 

Να αναλάβει τις ευθύνες της η Πολιτεία 

«Η Πολιτεία δεν έχει κάνει κάτι για να περιορίσει τη «μόλυνση» αυτή. Πρέπει να βγει δημόσια και υπεύθυνα κατά του αντιεμβολιασμού το Υπουργείο Υγείας. Να δώσει τέρμα στην ανοησία. Είναι 100% πολιτικό το ζήτημα και ενώ υπάρχει νόμος που δηλώνει ότι πρέπει να έχουν γίνει εμβόλια προκειμένου να εγγραφεί ένα παιδί στο σχολείο, δεν τηρείται. Δεν υπάρχει κάποια ποινή».

Και προσθέτει:

«Δεν υπάρχει όφελος από κάποιον να πουλήσει εμβόλια, τη στιγμή που χορηγούνται δωρεάν από το κράτος. Ο γιατρός δεν έχει κανένα απολύτως όφελος όταν συνταγογραφεί ένα εμβόλιο. Δεν υπάρχει δοσοληψία, αυτό είναι μύθος. Είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν εμβολιάστηκαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διφθερίτιδα: Τι είναι - Συμπτώματα και πρόληψη

«Ανθεκτικά μικρόβια» εμφανίζονται στην Ελλάδα - Γιατί οι Έλληνες κάνουν τα αντιβιοτικά «καραμέλες»

Στην Αγγλία οι εξετάσεις του 8χρονου παιδιού - Παραμένουν τα ερωτήματα για τη διφθερίτιδα

Tags:
Άντριου Γουέικφιλντ, αντιεμβολιαστικό κίνημα, εμβολιασμός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK