08:13 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Περισσότερα από 20.000 έλατα θα διατεθούν προς πώληση για να μεταμορφωθούν σε χριστουγεννιάτικα δένδρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, ενώ και φέτος οι παραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής έκαναν μια μικρή εξαγωγή στην Κύπρο. Πού κυμαίνονται οι τιμές.

Περίπου 20.000 έλατα από το χωριό Ταξιάρχη Χαλκιδικής βρίσκονται ήδη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο προκειμένου να αγοραστούν για να στολίσουν τα σπίτια ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

Ο Ταξιάρχης, είναι ένα χωριό στο βουνό του Χολομώντα Χαλκιδικής και η πλειονότητα των 1.100 κατοίκων του ασχολείται με την καλλιέργεια και πώληση ελάτου. Στο συγκεκριμένο βουνό, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει καμία καλλιέργεια. Όμως, η παρουσία του τμήματος Δασολογίας, εδώ και πολλά χρόνια, βοήθησε στην καλλιέργεια ελάτου με σπόρους που είχαν πάρει οι καθηγητές από τα έλατα του Περτουλίου Τρικάλων. Έτσι, οι κάτοικοι στράφησαν στην καλλιέργεια του ελάτου, αλλά και στην πώληση του.

Στα περίπου 15.000 στρέμματα, όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιάννης Ξάκης, καλλιεργούνται χιλιάδες έλατα, ενώ ένα μέρος αυτών κάθε χρόνο τέτοια εποχή κόβονται και οι παραγωγοί τα διαθέτουν προς πώληση.

«Τις προηγούμενες χρονιές λόγω και της οικονομικής κρίσης είχαμε μια πτώση στις πωλήσεις ελάτων αλλά φέτος ελπίζουμε να πάμε καλύτερα. Προχθές έφυγαν τα έλατα από το χωριό και ήδη στάλθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Βόλο ενώ μια μικρή ποσότητα στάλθηκε στην Κύπρο, περίπου 2.000 δένδρα», είπε ο κ. Ξάκης.

Στο χωριό λειτουργεί εδώ και χρόνια Αγροτικός Συνεταιρισμός παραγωγών και πωλητών ελάτου, καθώς η πλειονότητα των παραγωγών πουλά χωρίς μεσάζοντες τα έλατα.

«Ήμουν και πρόεδρος στον συνεταιρισμό ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό ανασύσταση συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Ξάκης.

Η φετινή πορεία προς τα Χριστούγεννα ξεκίνησε πανηγυρικά στον Ταξιάρχη στις 8 Νοεμβρίου, στην εορτή των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ (Ταξιαρχών), οι οποίοι είναι προστάτες του χωριού, με την φωταγώγηση ενός έλατου 12 μέτρων.

«Φέτος είχαμε πολύ κόσμο στο χωριό, ανάψαμε το δένδρο, μοιράσαμε έλατα σε επισκέπτες και, επίσης, δωρίσαμε 10 έλατα στο Χαμόγελο του Παιδιού, άλλα τόσα στο ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ, αλλά και σε σχολεία», είπε ο κ. Ξάκης.

Πόσο κοστίζει το φυσικό έλατο

Οι τιμές των ελάτων κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος, αλλά και με το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί-πωλητές στις πόλεις, όπου στήνουν για να τα πουλήσουν.

«Στην Αθήνα είναι πιο ακριβά από ότι στη Θεσσαλονίκη, γιατί, για 15 ημέρες, ο παραγωγός που θα στηθεί σε πεζοδρόμιο, θα πληρώσει 2.000 ευρώ. Έτσι, οι τιμές στην Αθήνα ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 100 ευρώ, για τα ψηλά έλατα, 6-7 μέτρων. Στη Θεσσαλονίκη, ξεκινούν από 30 ευρώ οι τιμές», είπε ο κ. Ξάκης.

Έλατα Ταξιάρχη στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, παραδοσιακά, εδώ και χρόνια, οι παραγωγοί από τον Ταξιάρχη βρίσκονται με τα έλατά τους σε διάφορα σημεία της πόλης.

Στη συμβολή των οδών Ανθέων με Μαρία Κάλλας, πάνω στο πάρκο, ο Θανάσης Παπανικολάου μαζί με τον πατέρα του, Χρήστο, έχουν απλώσει την «πράσινη» πραγμάτεια τους, τα έλατα, και περιμένουν τους αγοραστές των Χριστουγέννων.

Έλατα μικρά, σε γλάστες, και άλλα, που ξεπερνούν τα 7-8 μέτρα, βρίσκονται σε παράταξη στο πεζοδρόμιο, περιμένοντας να μεταμορφωθούν σε χριστουγεννιάτικο δένδρο, με μπάλες, στολίδια και πολύχρωμα φωτάκια.

«Είμαστε εδώ για πέμπτη χρονιά. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος του ελάτου. Για παράδειγμα ένα έλατο περίπου 2 μέτρων κοστίζει 30 ευρώ», ανέφερε ο κ. Θανάσης Παπανικολάου.

Εδώ και 30 χρόνια, η οικογένεια Παπανικολάου ασχολείται με την καλλιέργεια και πώληση ελάτων, φυτεύοντας κάθε χρόνο, στα περίπου 30 στρέμματά του, περισσότερα από 800 έλατα.

Οι ίδιοι μεταφέρουν το έλατο στο σπίτι του αγοραστή ενώ για την καλύτερη διατήρησή του εντός του σπιτιού, για να μην αρχίσει να ξεραίνεται, υπάρχουν οι βάσεις νερού στις οποίες στηρίζεται το έλατο.

«Έρχεται ο αγοραστής, διαλέγει το έλατο, και εμείς κάνουμε τη βάση και, φυσικά, το μεταφέρουμε στο σπίτι του», δήλωσε ο κ. Παπανικολάου.

Για τις μέρες που θα είναι στημένοι στο πάρκο, πλήρωσαν στον δήμο Θεσσαλονίκης ενοίκιο 1.000 ευρώ. Ωστόσο, το παράπονό τους είναι ότιν με τα χρήματα αυτά, ο δήμος δεν του δίνει ρεύμα για να έχουν φως το βράδυ και να βοηθηθούν στις πωλήσεις τους, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν μειωμένες λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Ελπίζουμε φέτος να πάμε καλύτερα», κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χριστουγεννιάτικα ποτά, κοκτέιλ και σπιτικές προτάσεις για ένα επιτυχημένο ρεβεγιόν

Θεσσαλονίκη: Δύο χριστουγεννιάτικα δέντρα, D.J. και selfie points για τα Χριστούγεννα - Φωτογραφίες

Tags:
χριστουγεννιάτικο δέντρο, Χριστούγεννα, έλατο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK