09:02 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ (28)
0 02
Βρείτε μας

Ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν κοινό ισχυρό ενδιαφέρον να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση και στο ΝΑΤΟ.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό ενδιαφέρον να παραμένει η Τουρκία στη Δύση και στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση εάν η Τουρκία επιχειρεί να ερμηνεύσει ή να ξαναγράψει τις συνθήκες για το Δίκαιο της Θάλασσας. Απαντώντας, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερθείς στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι «δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο, αλλά ξεκάθαρα βλέπουμε μια τέτοια ενέργεια ως απομάκρυνση από την κατάσταση της σταθερότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει να ενθαρρύνουν».

Σύμφωνα μάλιστα με το ΑΠΕ, «επισήμανε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν κοινό ισχυρό ενδιαφέρον να παραμένει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση, το ΝΑΤΟ και στην Ευρωατλαντική Συμμαχία».

Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη και αφορούσε τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την ανακήρυξη ΑΟΖ στη θάλασσα της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται η Βουλή της Λιβύης είχε απορρίψει τη συμφωνία με την Τουρκία και ζήτησε παρέμβαση του ΟΗΕ εναντίον της Άγκυρας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διπλωματικός πυρετός στη «σκιά» της Μεσογείου: Διεθνή στήριξη επιζητά η Ελλάδα

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα

Η Βουλή της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία: Ζητά παρέμβαση του ΟΗΕ εναντίον της Τουρκίας

Θέμα:
Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ (28)
Tags:
Λιβύη, ΝΑΤΟ, Τουρκία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK