09:15 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αναγραφή των στοιχείων των πολιτών στις νέες αστυνομικές ταυτότητες που θα περιέχουν ειδικό ηλεκτρονικό τσιπάκι.

Μια σειρά αποφάσεων εγκρίνοντας το αν είναι νόμιμα τα στοιχεία των πολιτών που προβλέπεται να περιέχουν οι νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες με το ηλεκτρονικό τσιπάκι («RFID chip») εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έκρινε πως δεν μπορεί να τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εάν τελικά αποφασιστεί να εμπεριέχονται στο τσιπακι καθώς αυτό είναι παράνομο.

Υπενθυμίζεται πως στο ΣτΕ είχαν προσφύγει περίπου 70 πολίτες και ζητούσαν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει την έκδοση των νέων ταυτοτήτων και καθορίζει τα προσωπικά στοιχεία που θα περιλαμβάνονται.

Οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν Κι μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), την ιδιότητα του κατόχου της ταυτότητας ως συνταξιούχου, κλπ.

Επίσης εφόσον τελικά αποφασιστεί από την Πολιτεία ότι θα εμπεριέχονται θα αποθηκεύονται τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται για τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν πως οι νέες ταυτότητες είναι αντίθετες σε συνταγματικές διατάξεων, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη νομοθεσία.

Έτσι, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε μερικά δεκτές τις αιτήσεις ακύρωσης, κρίνοντας, ότι νόμιμα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες τα στοιχεία που προβλέπονται από την επίμαχη υπουργική απόφαση.

Ωστόσο, έκρινε ότι μη νόμιμα προβλέπεται να περιλαμβάνονται τα στοιχεία που απαιτούνται για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς δεν είναι κρίσιμα στοιχεία για την απόδειξη της ταυτότητας των πολιτών, αλλά ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι σύμφωνα με το νόμο 1599/1986, όπως βάσιμα υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.

Tags:
ταυτότητα, ΣτΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK