ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Ο Τζέφι Πάιατ και ο Μητροπολίτης Σύρου συναντήθηκαν στα γραφεία της Μητρόπολης στην Ερμούπολη όπου ο Αμερικανός πρέσβης τον ευχαρίστησε για την αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας.

Την ευγνωμοσύνη της αμερικανικής κυβέρνησης και τη δική του για την αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, τον οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Μητρόπολης στην Ερμούπολη.

Ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δωρόθεο για τη δήλωση που είχε κάνει μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στις 12 Οκτωβρίου και είχε εξετάσει το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης ανταπέδωσε τις ευχαριστίες και ανέφερε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας «πάντα ήταν, πάντα είναι και πάντα θα είναι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μητέρα Εκκλησία και τροφό όλων μας».

«Ήταν μια γενναία, τολμηρή και αποφασιστική δήλωση αυτή που κάνατε, σεβασμιώτατε», του απάντησε ο Τζέφρι Πάιατ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Σύρου είχε αναφέρει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος ούτε απειλείται από κανέναν, ούτε εκβιάζεται από κανέναν, ούτε χειραγωγείται από κανέναν, ούτε παίρνει εντολές και οδηγίες από κανέναν».

Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε λόγο για άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στην «ιδιαίτερη σημασία της εκλογής του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής».

Σχολιάζοντας την εκλογή Ελπιδοφόρου, ο Μητροπολίτης τόνισε ότι «ήταν σοφή επιλογή του Πατριάρχη μας, γιατί είναι ένας κληρικός με όραμα, που μπορεί να οδηγήσει την Εκκλησία της Αμερικής στη νέα εποχή».

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Αμερικανός πρέσβης είχε περάσει για άλλη μία φορά το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου συναντήθηκε, παρουσία συνεργατών των δύο πλευρών, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Τότε ο Τζέφρι Πάιατ είχε χαρακτηρίσει ιστορική την απόφαση του Αρχιεπισκόπου για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, ενώ το ζήτημα είχε απασχολήσει τη συνάντησή τους.

Μιλώντας στο Sputnik, ο θεολόγος Νικόλαος Σαββόπουλος είχε κάνει λόγο για «ξεκάθαρα γεωπολιτικό παιχνίδι» και είχε εκτιμήσει ότι το επόμενο επεισόδιο θα γραφτεί στα Ιεροσόλυμα.

Από την πλευρά του ο αναλυτής Αντώνης Μποσνακούδης είχε σχολιάσει ότι το διάστημα «προετοιμασίας και πιέσεων προς την ελληνική εκκλησία για την αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας» ήταν μεγάλο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιανουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τον τόμο της αυτοκεφαλίας στη νεοσυσταθείσα Εκκλησία της Ουκρανίας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, αρνήθηκαν να την αναγνωρίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Έκκληση από τη Ρωσική Εκκλησία: «Μην αναγνωρίσει άλλος την ουκρανική "νέα Εκκλησία" μετά την Ελλάδα»

Αναγνώρισε και επίσημα τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας ο Ιερώνυμος

Tags:
μητροπολίτης, Τζέφρι Πάιατ, Σύρος, αυτοκεφαλία, ουκρανικό, σχισματική εκκλησία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK