18:53 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε μια σημαντική κρίση που αφορά στα νοσήλια των ασφαλισμένων προχώρησε σήμερα με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλει στους ασφαλισμένους του όλο το ποσό της νοσοκομειακής περίθαλψης όταν αυτοί νοσηλεύονται σε ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες μη συμβεβλημένες με τον ασφαλιστικό φορέα για επείγοντα περιστατικά, όταν στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει κρεβάτι ή δεν υπήρχαν οι απαραίτητες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας για την περίθαλψη ασθενών.

Σημειώνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως σύζυγος ασφαλισμένου η οποία στην 25η εβδομάδα κύησης τον Μάιο του 2004 μπήκε εκτάκτως σε μαιευτήριο λόγω ρήξης θυλακίου.

Δύο μέρες αργότερα γέννησε ένα αγοράκι, το οποίο μπήκε σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών, λόγω του ότι ήταν πρόωρο σε ιδιωτικό μαιευτήριο.

Το νεογνό, δύο μήνες μετά διακομίσθη στο γενικό νοσοκομείο παίδων η «Αγία Σοφία», όπου βρέθηκε κενή θερμοκοιτίδα.

Το σύνολο των νοσηλειών του μωρού στην ιδιωτική μονάδα από 24.5. έως 29.6.2004, ανήλθαν σε 24.370 ευρώ, καθώς αντιμετώπιζε προωρότητα, αναπνευστική ανεπάρκεια και μετεωρισμό κοιλίας.

Ο ΕΦΚΑ, έκανε δεκτό το ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, αλλά αρνήθηκε να καταβάλλει όλο το ποσό και επικαλέστηκε το τιμολόγιο της ισχύουσας κρατικής διατίμησης για τα νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και ενέκρινε αρχικά το ποσό των 8.599 ευρώ και εν συνεχεία επιπλέον 5.500 ευρώ.

Στην συνέχεια ο ασφαλισμένος άσκησε προσφυγή αιτούμενος τα υπόλοιπα 10.278 ευρώ που είχε καταβάλλει, χωρίς αυτή να γίνει δεκτή.

Έτσι, ο ασφαλισμένος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και το Συμβούλιο της Επικρατείας τον δικαίωσε, κρίνοντας ότι ο ασφαλιστικός φορέας «υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες αυτοί (σ.σ.: ασφαλισμένοι) υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης».

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK