01:39 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
0 0 0
Βρείτε μας

Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αλλά και στην απέλαση του πρέσβη της αφρικανικής χώρας από την Αθήνα.

Γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στις εξελίξεις με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και στην απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης.

Η Handelsbatt σημειώνει ότι η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης ήταν «ένδειξη διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο». Η γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι «νότια της Κρήτης ενδέχεται να υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου», σημειώνοντας ότι «Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος βλέπουν επίσης τα συμφέροντά τους να πλήττονται από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».

Στο θέμα αναφέρεται και η Tagesspiegel.

«Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απεφεύχθη μια μεγάλη σύγκρουση Τουρκίας - δυτικών εταίρων και ο πρόεδρος Ερντογάν απέσυρε το απειλητικό βέτο του ενάντια στο κοινό ανακοινωθέν της Συμμαχίας. Ωστόσο φαίνεται να αναδύονται νέες εντάσεις. Αφορμή είναι η μυστική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στη Λιβύη και να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια της Γερμανίας για λύση στον λιβυκό εμφύλιο», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

Η Tagesspiegel «βλέπει» ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «επεκτείνει τα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι την περιοχή κοντά στην Κρήτη».

«Επίσης σύμφωνα με τη συμφωνία και τα χωρικά ύδατα γύρω από τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά θα πρέπει μελλοντικά να ελέγχονται από την Τουρκία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος αντιδρούν στη συμφωνία. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται για την εκμετάλλευση τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου. Και το Ισραήλ συμμετέχει. Ωστόσο η Τουρκία απαιτεί συμμετοχή στο δυνητικά κερδοφόρο έργο και ως εκ τούτου αναζητά φυσικό αέριο στην περιοχή γύρω από τη διαιρεμένη Κύπρο (…). Μέχρι τώρα η κριτική δεν έχει αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει», αναφέρει το δημοσίευμα που αναμεταδίδει το dw.com.

Σύμφωνα εξάλλου με το ίδιο δημοσίευμα, η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί νέες εντάσεις στην ΕΕ και μάλιστα σε μια στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Ο παρασκηνιακός ρόλος του ΝΑΤΟ και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
Tags:
Γερμανία, πρέσβης, απέλαση, Λιβύη, Τουρκία, συμφωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK